SANTRALİN YAPIMINI DURDURUN!


TEİAŞ tarafından 380 KV Akkuyu NGS-Mersin 380 TM Enerji İletim hattının imar planlarına işaretlenmesine itiraz eden DOKÜDER Başkanı ve Bozyazı Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Çocuk Meclisi Sorumlusu Begüm Balcı, “Karara itiraz ediyoruz. Biz çocukların geleceğini yok etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Biz eminiz ki Dost Rus halkının çocuklarının her yıl tatile geldikleri doğa cennetinin nükleer serpinti ile yok edileceğinden haberi olsaydı, çevre katliamına izin vermezlerdi. Bölge halkının yüzde 95 i geçimini tarım ve tarım ve orman ürünlerinden sağlamaktadır. Bölgede gelişmekte olan Deniz ve Kültür Turizmi yöre halkının alternatif geçim kaynağıdır. Doğaya bağlı bu üretim alanlarının Nükleer serpinti ile kirletilmesi ve Nükleer serpinti alanı içine girmesi bölge ekonomisinin bitmesi demektir. Santralin yapımının hemen durdurulması dileğimizdir” dedi.

 

Tarih : 14 Ekim 2020 Çarşamba 14:23

Hüseyin KIRKGÖZ

Dokuma ve Kültür Ürünleri Koruma Derneği (DOKÜDER) Başkanı ve Bozyazı Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Çocuk Meclisi Sorumlusu Begüm Balcı, TEİAŞ tarafından 380 KV Akkuyu NGS-Mersin 380 TM Enerji İletim hattının imar planlarına işaretlenmesine itiraz etti. İtiraz dilekçesini verdiklerini ifade eden Balcı, “Türkiye Elektrik İletim A.Ş Genel Müdürlüğü tarafından 380 KV Akkuyu NGS-Mersin 380 TM Enerji İletim hattının Gülnar İlçesi Büyükeceli Mahallesi sınırları içine isabet eden kısımların imar planlarına işaretlenmesine ilişkin 1/5 bin ölçekli nazım imar planı ve 1/bin ölçekli uygulama imar planı değişikliği teklif edilmişti, konu belediyeniz meclisinde görüşülerek 10.08.2020 tarihinde karara bağlanmıştır.Karar 26.08.2020 tarihinde askıya çıkarılmış olup yasal süresi içinde aşağıdaki nedenlerden karara itiraz etmekteyiz” şeklinde konuştu.

“AKKUYU NGS’YE HİZMET EDİYORLAR”

Karara bağlanan imar planı değişikliği Mersin ili Gülnar İlçesi Akkuyu sahasında yapılmakta olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’ne hizmet edileceğini kaydeden Balcı, “Anayasamız madde 56” çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevrenin kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir” demektedir. Akkuyu Nükleer santralinin nükleer atıklarını yönetim şekli Avrupa ülkeleri tarafından onaylanmamışken, bölge çevre sağlığı ve ekonomisi için büyük tehdit oluşturmaktadır. 1/ 5000 ölçekli harita kapsamına giren Bozyazı ve Anamur’ da bu durumdan etkilenmektedir. Öncelikle Gülnar ve çevresi sonra Aydıncık,  Bozyazı ve Anamur doğası ve tarımı çok zarar göreceğinden Belediye meclislerinde Nükleer santralin halk tarafından istenmediği kabul edilmiştir. Ülkemizde halen enerji açığı yoktur. Enerji hatları altyapısı yenilendiğinde kayıp kaçak azalacak yüzde 20 tasarruf sağlanacaktır. Ayrıca, Mersin Büyükşehir Kent Konseyi tarafından yaptırılan resmi ankette Mersinlilerin yüzde 86’sının Akkuyu Nükleer santrali istemediği Haziran 2016’da açıklanmıştır. Ayrıca Mart 2014 tarihinden önce, ilimizdeki İlçe Belediye Meclislerinde ve il genel idaresince alınan kararlarda Akkuyu Nükleer Santralinin yapımı kabul görmemiş, ret edilmiştir. Yukarıda, açıklanan nedenlerle Akkuyu nükleer santraline hizmet niteliğinde olan, 380 KV Akkuyu NGS-Mersin 380 TM Enerji İletim hattının Gülnar İlçesi Büyükeceli Mahallesi sınırları içine isabet eden kısımların imar planlarına işaretlenmesine ilişkin 1/5 bin ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği teklifinin kabul edildiği 10.08.2020 tarihli 411 sayılı meclis kararına, DOKÜDER ve Bozyazı Kent Konseyi Çocuk Meclisi olarak itiraz ediyoruz” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIN GELECEĞİNİ YOK ETMEYE HİÇ KİMSENİN HAKKI YOKTUR”

 Çocukların geleceğini yok etmeye hiç kimsenin hakkının olmadığını kaydeden Balcı, “Biz eminiz ki Dost Rus halkının çocuklarının her yıl tatile geldikleri doğa cennetinin nükleer serpinti ile yok edileceğinden haberi olsaydı, çevre katliamına izin vermezlerdi. Gereğinin yapılmasını büyüklerimizden rica ediyoruz. Bölge halkının yüzde 95 i geçimini tarım ve tarım ve orman ürünlerinden sağlamaktadır. Bölgede gelişmekte olan Deniz ve Kültür Turizmi yöre halkının alternatif geçim kaynağıdır. Doğaya bağlı bu üretim alanlarının Nükleer serpinti ile kirletilmesi ve Nükleer serpinti alanı içine girmesi bölge ekonomisinin bitmesi demektir. Dost Rus halkı bölgemize her yıl sağlıklı deniz suyundan ve doğadan yararlanmak için gelmektedirler. Onların da bu duruma izin vermeyeceklerini düşünerek nükleer santralin yapımının hemen durdurulması dileğimizdir” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA