Tarım alanları imara açılıyor


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ilginç bir imar planı değişikliğine imza atıldı. Erdemli’nin Koyuncu Mahallesi’nde yapılan bir köprülü kavşağın, civardaki parsellerin ticari değerini düşürdüğünü iddia eden Cumhur İttifakı meclis üyeleri, o bölgede 8 kat olan imar iznini 12 kata çıkardı. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde uzun tartışmalara neden olan bir diğer konu da, Silifke’de bir tarım alanı parselinin kamu yararı gerekçesiyle tarım alanı vasfından çıkarılmasına dair teklif oldu. Konuyla ilgili konuşan HDP’li Ali Tanrıverdi, “Mersin’de tarım toprakları oranı yüzde 20’ye indi. Bu hızda tarım alanından çıkarmaya devam edersek 35 yıl içinde Mersin’de tarım alanı kalmayacak” dedi. CHP’li ve HDP’li meclis üyelerinin itirazlarına rağmen madde AK Parti ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi.

 

Tarih : 10 Kasım 2020 Salı 09:48

Necdet TAŞ

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 Yılı Kasım Ayı Toplantısı’nın Birinci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Erdemli İlçesi, Koyuncu Mahallesi 64 ada, 9 No’lu parsele zeytinyağı üretim tesis alanı yapılması konusundaki 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ile ilgili madde Meclis’te görüşüldü.

“KAŞ YAPALIM DERKEN GÖZ ÇIKARMAYALIM”

 Konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “İki boyutu var. Yatırım yapılsın, özellikle tarıma dayalı bir tesis burası. Tarımsal ürün işleyecek. Bölgemizin en müstesna üretim kalemlerinden zeytin üretimini ekonomik değere dönüştürüyor, zeytinyağı şekline dönüştürüyor. Ama bu tip tesislerin de özellikle koku açısından çevreye rahatsızlık verdiğini biliyoruz. Bu önemsenecek bir durumdur ama bir taraftan da yatırım yapılması gerekiyor. Bu da çok önemli ve değerlidir. Oranın lokasyonu nedir, mesafe nedir, hakim rüzgarlar nedir, yönü nedir? Bunların çok iyi değerlendirilmesi lazım. Netice itibariyle doğru kararı da vermek lazım. Ben de katılıyorum. Farklı düşünmek gayet güzel. Bir yatırımcının önünün kesilmesini doğru bulmam. Ama yatırım yapılsın diye de çevreye rahatsızlık verecek bir kararın altına da imza atılmasını arzu etmem. Diğer taraftan vatandaşımız sıkıntıya girer. Bu konuda bir daha değerlendirme imkanı sunalım istiyorsanız. Yani ben komisyona tekrar gönderebilirim, yerine gidilir, bir daha bakılır. Bizim Tarım Daire de katkı sunabilir, ekip göndeririz. Bir taraftan kaş yapalım derken göz çıkarmayalım. Ben verilmesi taraftarıyım ama dediğim gibi etraf rahatsız olmayacaksa” dedi. Konuşmaların ardından karar komisyon raporu doğrultusunda oylandı ve Meclis üyelerince oy çokluğuyla kabul edildi.

8 KAT İMAR İZNİNİ 12 KATA ÇIKARDILAR

Meclis’te Erdemli İlçesi Kargıcak Mahallesi’nde yer alan 2 parselli bir adada 8 kata izinli bir bina yapımının 12 kata çıkarılmasıyla ilgili konu görüşüldü. Bazı meclis üyeleri söz konusu alanın Kargıpınarı’ndaki üstgeçit civarında bulunduğunu ve üstgeçit yapıldıktan sonra arazi sahibinin mağduriyet yaşadığını belirtti. Bazı meclis üyeleri ise kat artışı kararının olumsuz emsal oluşturacağını savunarak, konunun imar planları çerçevesinde görüşülmesi gerektiğini savundu. MHP ve AK Parti grubu ise imar izninin 8 kattan 12 kata çıkarılmasında ısrar etti. Uzun tartışmalar sonucunda oylamaya geçildi. Yapılan sayımda 2 kez eşitlik çıkınca meclis üyelerinin isimleri tek tek okunarak oylama yapıldı. Bu kez AKP ve MHP grubunun 28 evet oyuyla, söz konusu parsellerde imar izninin 8 kattan 12 kata çıkarılması kabul edildi.

“BİR KILIFI UYDURMAK İÇİN MECLİS KULLANILMASIN”

Silifke İlçesi Gazi Mahallesi’ndeki bir tarım arazisinin ticari alana dönüştürülmesiyle ilgili bakanlıktan ‘Kamu Yararı Kararı’ alınması konusu mecliste tartışma yarattı. Cumhur İttifakı’na mensup meclis üyeleri, bölgedeki ticari faaliyetin yöre halkına fayda sağlayacağını ve bunun kamu yararı olduğu savundu. Bazı meclis üyeleri ise tarım alanlarının ticari faaliyetler uğruna heba edilmesinin büyük bir yanlış olduğunu vurguladı. Müzakereler sonucu ‘kamu yararı’ kavramıyla ilgili mecliste meydana gelen karmaşaya açıklık getirme ihtiyacı duyan Başkan Seçer, “Kamu yararı ekonomik ve hizmet boyutlu olarak toplumda bireylerin sosyal adalet çerçevesinde hizmetlerden yararlanması şeklinde tanımlanmaktadır. Bu kamu yararını sağlayacak olan mekanizma devlet mekanizmasıdır. Bazı meclis üyeleri mecliste olumsuz karar bildirseler dahi bakanlığın resen olumlu karar bildirebilir. Çevre Bakanlığı bizden görüş alıyor. Burada polipropilen tesisi yapılıyor. Burada liman genişliyor. Bizden görüş istendi. Olumsuz görüş verdik. Bizim olumsuz görüşümüz dikkate alınıp da mı orada özel endüstri bölgesi ilan edildi? Çevre Bakanlığı’nda limanın genişlemesi konusunda bizim referansımız mı kabul edildi? Hayır, resen yapıyorlar. Yani birbirimizi kandırmayalım ama bir altlık oluşturmak, hukuki bir zemin oluşturmak, daha amiyane, bir kılıfı uydurmak için meclis kullanılmasın” dedi. Söz konusu alanda yapılacak değişiklikle ilgili bakanlıktan ‘Kamu Yararı Kararı’ alınması kararı, Cumhur İttifakı’na mensup meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi. Konuyla ilgili konuşan Başkan Seçer, “Örneğin orman alanları anayasal bir hükümdür, satılamaz, daraltılamaz. Çok nettir. Küçültülemez. Ama kamu yararı işin içerisine girdiği zaman işte kamu yararı kavramı orada kendini gösteriyor. Evet, orman alanı ama benim kentte mezarlık alanları açmam lazım. Kamu yararıdır. Evet, orman alanıdır ama benim buradan yol açmam lazım. İşte kamu yararıdır. Ben işletme yapacağım, fabrika yapacağım, kamu yararı. Niye? İşte bir sürü insan çalışacak. Ya bu kamu yararı olur mu? Bu şahsi bir yarardır. Burada farklı yasalar devreye girer. Buraya yaparsın, buraya yapamazsın. Bir imar düzeni vardır. Burası lojistik alanıdır, burası mesken alanıdır. Her gelen istediği tarım alanına burada kamu yararı vardır diye site oturtturursa, bunun adı da kamu yararı olursa biz bu işin altından kalkamayız. İyi niyetle bir iş yapmaya çalışıyoruz.  Olabilir ama bir kavram kargaşasından dolayı da yanlış bir oy kullanmayalım ya da karar vermeyelim” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR “KIR ÇİÇEKLERİ” PROJESİ İÇİN MEÜ İLE PROTOKOL YAPACAK

Başkan Seçer, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile beraber yürütülen ‘Kır Çiçekleri’ projesinin sonuçlandırıldığını, bu kapsamda 56 aile ile tek tek görüşülerek süreç boyunca tesislerde ağırlandıklarını ve proje hakkında en ince ayrıntısına kadar bilgilendirildiklerini söyledi. Seçer, “Sonuç itibari ile şu anda yurdumuz açık. Oranın yemekhanesinden yatakhanesine kadar her şey usulüne uygun yapıldı. Şu anda eğitim öğretim yılı başladı. Öğrencilerimiz geldi. 52 öğrencimiz var, 8 boş bıraktık. Biraz da pandeminin verdiği bazı komplikasyonlardan kaynaklı. Milli Eğitim Müdürlüğü ile istişareli olarak Kocavilayet Ortaokulu’na kayıtları yapıldı. Sabah okullarına gidiyorlar, servis bırakıyor. Bizim öğrencilerimiz spor kulübümüzde lisanslaşacak. Yedinci sınıfta branşlaşıyorlar. Şu anda temel spor bilgileri alıyorlar. 7. sınıfta da basketbol, voleybol, atletizm hangi spor dallarına daha çok yatkınlarsa oraya evrilecekler. İşte bütün bunlar tabii testlerle oluyor. Bunları biz Mersin Üniversitesi ile beraber yürüteceğiz” dedi. Proje kapsamında Mersin Üniversitesi ile Büyükşehir arasında yapılacak olan protokol imzalama yetkisinin Başkan Seçer’e verilmesi oy birliği ile kabul edildi.

MESKİ’NİN İKİ PROJESİNE TEMİNAT ONAYI

MESKİ’nin Çeşmeli Kanalizasyon İnşaatı işi için 3 milyon 942 bin TL ve Gülnar İçmesuyu İnşaatı işi için 21 milyon 881 bin TL olmak üzere İller Bankası’ndan kullanacağı toplam 25 milyon 824 bin TL ek krediye ilişkin gelirlerini teminat olarak göstermek üzere Başkan Seçer’e yetki verilmesi konusu da gündeme geldi. Başkan Seçer, oybirliği ile kendisine yetki verilmesini kabul eden meclis üyelerine destekleri dolayısıyla teşekkür etti. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nca evsel katı atıkların yönetimi hizmetlerine göre hazırlanan “2021 Yılı Mersin Büyükşehir Belediyesi Evsel Katı Atık Tarife Raporu” ile ilgili konunun komisyona sevkine dair teklif meclise sunuldu. Meclis oy birliği ile teklifi onayladı. Başkan Seçer, katı atıklar ile ilgili bu yıl bir bedel alınmayacağının altını çizdi.

“SOSYAL UYUM MERKEZİ KURMAK İSTİYORUZ”

Birleşmiş Milletler Göç kuruluşu olan Uluslararası Göç Örgütü iş birliği ile Mersin’de yaşayan hassas topluluklara yönelik psikososyal destek, hukuki destek, tercümanlık desteği, temel haklara erişim desteği, eğitim desteği ve sosyal içerme faaliyetleri hizmetlerini sunacak Sosyal Uyum Merkezi açılmasının planlanması ve işbirliği sonucunda Sosyal Uyum Merkezi’nin faaliyetlerine başlayabilmesi için Başkan Seçer’e protokol imzalama yetkisinin verilmesi teklifi meclise sunuldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Seçer, “Birleşmiş Milletler Göç Kuruluşu olan Uluslararası Göç Örgütü ile yaptığımız bir işbirliği bu. Bir Sosyal Uyum Merkezi kurmak istiyoruz. Mersin’de yaşayan geçici koruma altında Suriyeliler, sığınmacılar, dezavantajlı gruplar var. Bu vatandaşlarımızın ev sahibi yani yerli nüfusla uyumunu sağlayacak bir takım çalışmalar yürütmek istiyoruz. Bu minvalde yaptığımız çalışmaları biz, Birleşmiş Milletler göç kuruluşu olan Uluslararası Göç Örgütü ile beraber yapacağız. Bu kapsamda yapılacak olan protokolün yapılma yetkisinin tarafıma verilmesini istiyorum” dedi.

 

Ayrıca, Uluslararası Göç Örgütü’nün bazı taahhütler verdiğini de sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Uluslararası Göç Örgütü bize teknik yardım taahhüdü yapıyor. Bazı çalışma alanlarında, bedellerini kendileri ödeme koşuluyla personeller işe alınacak. Bu personeller, sosyal çalışmacı, eğitim danışmanı ve toplum destek danışmanı gibi bazı personeller olacak” diye konuştu. Görüşmelerin ardından madde oy birliği ile ilgili komisyonlara havale edildi.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA