Sözleşmeden çekilmek hukuka aykırı!


Kushimoto Sokağında bir araya gelen kadınlar, buradan Özgecan Barış Meydanına kadar yürüdü. Ellerindeki pankartlarla ve sloganlarla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden ayrılmasını protesto eden kadınlar, tepkilerini dile getirdi. Burada kadınlar adına konuşan Çiğdem Serin, "Sözleşmeden çekilme kararı Anayasa’ya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırıdır. Sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız. İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz" dedi.

 

Tarih : 28 Mart 2021 Pazar 12:54

Adem GÜNEŞ


Mersin’de kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin ayrılmasını protesto etti. Mersin Kadın Platformu öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, pankartlarla yürüyüş yapıp, sloganlar atarak, tepkilerini dile getirdi. 3-4 kere polisler tarafından yolu kesilmek istenilen kadınlar durmazken, Özgecan Barış Meydanına kadar yürüdü. Meydanda kadınlar adına açıklama yapan Çiğdem Serin, sözleşmeden çıkılmasının demokrasi için kara bir leke olduğunu iddia ederek,“Sözleşmeden çekilme kararı Anayasa’ya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırıdır. İnsan haklarına aykırı faaliyette bulunmak devletin yetkisini açıkça kötüye kullanmaktır. Sözleşme net bir şekilde, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, şiddete uğrayanın korunması, şiddet uygulayanın uzaklaştırılması ve cezalandırılmasının sorumluluklarını devletlere yüklüyor. İktidar bu sorumluluklarını yerine getiremediği gibi, öldürülen kadınlar ve LGBTİ+ ların eşit yurttaşlar olduğunu ve bütün yurttaşların yaşam haklarını korumak iktidarın görevi olduğunu anlamakta zorlanıyor. Yurttaşlarının yaşam hakkını sağlayamadığı gibi katledilen kız kardeşlerimizin hesabı sorulmasın istiyor. Altında kalacağı hesaptan kurtulmak için de sözleşmeyi bahane ediyor” şeklinde konuştu.


“İSTANBUL SÖZLEŞMESI YAŞATIR”


İstanbul Sözleşmesinin kimsenin iki dudağı arasında olmadığını ifade eden Serin, “Milyonlarca kadının hayatı ve hakları tek bir adam ve onun iktidar bloğunun kararına sığamaz, milyonlarca kadının canı bu iktidar bloğunun beceriksizliğine ve sorumsuzluğuna kurban edilemez. Tacize, tecavüze, istismara karşı söz üretmeyen iktidar nicedir örf, adet, gelenek bahaneleriyle halkı öne sürerek “Halk istiyorsa sözleşmeden çekiliriz” diyordu. Halkın yarısı olan biz kadınlar gerekli cevabı geçen haftadan beri tüm ülkede alanlardan taşarak verdik. ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ dedik.‘İstanbul Sözleşmesini uygula’ dedik. ‘Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” dedik. İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesinden bu yana iktidardan güç alan erkekler 12 saatte 6 kadını öldürdü. İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesinden bu yana iktidardan güç alan erkekler kadınlar ve LGBTİ+ lar için giderek daha büyük bir tehdit olmaya başladı. Erkekler canlı yayınlarda hayvanlara, kadınlara, LGBTİ+lara şiddet uyguladıkları videoları paylaşma cüretini nereden, hangi zihniyetten alıyor zannediyorsunuz?” dedi. 


“İSTANBUL SÖZLEŞMESI BIZIMDIR, VAZGEÇMEYECEĞIZ”


2 gün önce Boğaziçinde gökkuşağı bayrağı taşıyan gençlerin gözaltına alındığını hatırlatan Serin, “Özerk, demokratik, bilimsel üniversite mücadelesi veren üniversiteliler inatla kriminalize ediliyor, hedef gösteriliyor! Aslında çok da uzaklara bakmaya gerek yok. Dün Mersin Kadın Platformu üyesi 6 kadın arkadaşımıza geçen hafta 20 Martta İstanbul Sözleşmesi bizim dediğimiz, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz dediğimiz için yine idari para cezası kesildi. Erkek zihniyet bizi para cezalarıyla terbiye etmeye çalışıyor. Ne cezalarınız ne de barikatlarınız bizi yıldıramayacak! Haklarımızı, hayatlarımızı ve İstanbul Sözleşmesini savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Biz kadınlar ve LGBTİ+lar eşitlik istiyoruz. Evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak, çalışmak, yürümek istiyoruz. Şiddete uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz. Her kadının ve LGBTİ+nın kendini güvensiz hissettiği bu ülkede, şiddetle etkin bir mücadelenin, daha etkili önlemlerin, koruma mekanizmalarının konuşulması gerekirken, İstanbul Sözleşmesinden çıkma kararı almak iktidar tarafından kurulmak istenen yeni rejimin siyasi bir hamlesidir. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kadınların ve LGBTİ+ ların kazanımlarına yapılmış en büyük saldırıdır. Hayatlarımıza, eşitlik hakkımıza karşı bir kasttır. Sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız. İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu. 


"İSTANBUL SÖZLEŞMESI KIMSENIN KADINLARA LÜTFU DEĞIL"


İstanbul Sözleşmesinin kimsenin kadınlara lütfu değil yılların mücadelesi olduğunu kaydeden Serin, “Bu sözleşmeyi biz kadınlar dişimizle, tırnağımızla, mücadelemiz ile kazandık. Haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve ölüme mahkûm etmenize izin vermeyeceğiz. İktidara diyoruz ki; siz istediğiniz kadar çekilin, biz İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiyoruz. Hayatımızdan, kazanılmış haklarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Alışsanız iyi olur buradayız ve bu kararı tanımıyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Yaşasın kadın dayanışmamız” ifadelerini kullandı. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA