SGK çalışanları haklarını istiyor


Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi üyeleri, Erken Yaşta Emeklilik (EYT) düzenlemesinin yasalaşması sonrası Sosyal Güvenlik Merkezleri’nde (SGK) yaşanan iş yoğunluğuna dikkat çekmek ve taleplerini haykırmak için iş bıraktı.

 

Tarih : 6 Nisan 2023 Perşembe 12:50

Neşet TORUN

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi üyeleri, Erken Yaşta Emeklilik (EYT) düzenlemesinin yasalaşması sonrası Sosyal Güvenlik Merkezleri’nde (SGK) yaşanan iş yoğunluğuna dikkat çekmek ve taleplerini haykırmak için iş bıraktı. SGK çalışanları doğumdan ölüme kadar 85 milyona hizmet verilen kurum çalışanları ikramiye hakkının ve diğer ek ödemelerin geri verilmesini talep etti. BES, SGK çalışanlarının sorun ve talepleri ile ilgili SGK il binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

“HAY KAYBI YAŞIYORUZ”

Burada SGK çalışanlarını adına bir açıklama yapan BES Mersin Şube TİS ve Hukuk Sekreteri Egemen Yıldız, “Bugün yine hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanarak bütün Türkiye’deki SGK’larda iş bırakmış durumdayız. SGK emekçilerinin sorunları çözülünceye ve talepleri karşılanıncaya kadar mücadelemiz devam edecektir. Herkesin yakından takip ettiği gibi emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme  ve vergi ve pirim borçları ile ilgili yapılandırma kanunu olan 7440 sayılı yasa meclisten geçerek yasalaştı.  EYT düzenlemesi ve 7440 sayılı yasa ile birlikte yaşanan yoğunlukla beraber hem vatandaşlar mağdur edilmiş hem de SGK emekçilerinin iş yükü katmerlenerek artmıştır. Bu yoğunluğun mevcut personelle karşılanması çok büyük sıkıntılara neden olmaktadır. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber rutin işlerini de yapmak zorunda kalan SGK Emekçisi artık yeter diyor. Sosyal Güvenlik Kurumu emekçileri yurtiçinde ve yurt dışında yaşayan vatandaşlar, turist, sığınmacı ve vatansız statüsündeki kişilerle birlikte yaklaşık 100 milyon kişiye açlık sınırındaki bir ücretle hizmet etmektedir. Ancak, ülkemizin sosyal güvenlik yükünü sırtında taşıyan, büyük fedakarlıklarla gecesini gündüzüne katarak çalışan SGK emekçileri büyük hak kayıpları yaşamıştır” ifadelerini kullandı.

“İŞ YÜKÜMÜZ ARTTI”

2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile SGK Emekçisinin almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemelerin “eşit işe eşit ücret” adı altında kaldırıldığını hatırlatan Yıldız, “Sendikamızın Anayasa Mahkemesi başvurusu sonucu verilen iptal kararına rağmen, iktidar tarafından gereği yapılmayarak hukuksuz bir şekilde ikramiyelerimiz gasp edilmiştir. Ek gösterge düzenlemesi adı altında çıkarılan yasada SGK Emekçisi görmezden gelinmiş, 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılarak bir darbe de buradan vurulmuştur. Bilindiği üzere 3 Şubat 2023 tarihinde Ankara’da merkezi ve tüm illerde ayrıca geçen 2-3 hafta içinde bütün illerde SGK İl Müdürlükleri önünde SGK emekçilerinin EYT düzenlemesi ile artan iş yükü ile birlikte geçmişten süregelen sorun ve taleplerine ilişkin iş bırakma eylemi ile birlikte basın açıklamaları gerçekleştirilmiş ve haklıyız, hakkımızı alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğimizi dile getirmiştik. Bu nedenle Büro Emekçileri Sendikası olarak bütün Türkiye’de bir kez daha iş bırakma eylemindeyiz” diye konuştu.

“MESAİ DAYATMASINA ‘HAYIR’ DİYORUZ”

Burada SGK çalışanlarının taleplerini sıralayan Yıldız, “Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz. Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK Emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz. Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz. SGK emekçilere dayatılan 3 aylık fazla mesai uygulamasına hayır diyoruz.   Fazla mesai değil kalıcı ve insanca yaşanacak bir ücret istiyoruz. “Yani Hakkımız Olanı İstiyoruz.” Haklı taleplerimiz karşılanıncaya, mağduriyetimiz giderilinceye kadar eylemlerimize devam edeceğimizi buradan yetkililere duyuruyoruz. İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA