KVVK cezalarında dudak uçuklatan artış


Kişisel veri ihlaline yönelik idari para cezaları yüzde 123 arttı. 2023 yılı için güncellenen cezalarla ilgili rakamları paylaşan Avukat Murat Altındere, KVVK cezalarının 6 milyon liralara kadar yükseldiğini dile getirerek, hangi durumlarda yaptırım uygulanacağını açıkladı.

 

Tarih : 6 Nisan 2023 Perşembe 15:55

AEC Partners Danışmanlık şirketinde Partner ALTINDERE Hukuk Bürosu Kurucu, Kişisel Verilerin Korunması Hukuku ve Uygulaması kitabının Yazarı, Türkiye’nin önde gelen avukatlarından Murat Altındere, Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi’ne (VERBİS) kayıt yapılmamasına yönelik cezalar ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVVK) konusundaki cezalar hakkında bilgi verdi. 2023 verilerine göre VERBİS’e kayıt zorunluluğu ile ilgili konuşan Altındere, gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının kişisel veri işlemeye başlamadan önce VERBİS’e kayıt olma yükümlülükleri bulunduğunu söyledi.  Kamu kurum ve kuruluşları için Sicile kayıt olunması gereken tarihlerin ilan edildiğini belirten Altındere, “Veri Sorumluları Sicili Hakkında Yönetmeliğin 8’inci maddesine göre sonradan kayıt yükümlüsü haline gelen veri sorumluları için belirlenen 30 günlük süre, Kurul kararıyla belirlenen kayıt sona erme tarihlerinden sonra başlayacaktır. Buna göre bir veri sorumlusu, belirlenmiş kayıt süreleri içerisinde kayıt yükümlülüğünü yerine getirecektir. Bu sürenin tamamlanmasından sonraki bir tarihte kayıt yükümlüsü haline gelmişse, kayıt yükümlüsü olduğu tarihten itibaren 30 günlük sürede kayıt olmak zorundadır” ifadelerini kullandı.

“KAYIT YÜKÜMLÜLÜĞÜ 31 OCAK’TA BAŞLADI”

Mali bilanço toplamının tespiti ile ilgili bilgi veren Altındere, “Yıllık mali bilanço toplamının hesaplanması için öncelikle tamamlanmış bir yıl olması ve bu tamamlanmış yıl içerisinde veri sorumlusu tarafından yetkili kamu kurumuna yıllık olarak verilmekte olan gelir veya kurumlar vergisi beyanname ekindeki mali tablolarda yer alan mali bilanço bilgisinin dikkate alınması gerekiyor. Kurulun istisna ve kayıt yükümlülüğü başlama tarihleriyle ilgili kararlarında “yıllık mali bilanço toplamı” kriterini değerlendirirken ciro ya da net satış veya brüt satış hasılatının değil beyanname ekindeki bilançoda yer alan “aktif” ya da “pasif” bölümündeki toplam rakam dikkate alınacak. Buna göre 2022 yılı veri sorumlusunun beyannamesi ekindeki bilançoda yer alan “aktif” bölümündeki toplam rakam 25 milyon TL üzeri ise 30 Mayıs tarihine kadar VERBİS’e kayıt zorunludur” diye konuştu. Çalışan sayısının tespitiyle ilgili konuşan Altındere, “Dernek, Vakıf veya Sendikaya ait İktisadi işletmenin sicile kayı şartlarından olan yıllık 50 çalışan sayısının tespiti için tamamlanmış bir önceki yıl kayıtlarına bakılır. İlk defa kurulan İktisadi İşletmenin yıllık çalışan sayısının tespiti için de o yılın bitmesi ve biten yılın sayılarına göre işlem yapılması esastır. Buna göre, bir veri sorumlusu 2022 yılı içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna vermiş olduğu çalışan sayısının 50’den çok olması halinde kayıt yükümlülüğü 31 Ocak’ta başladı” şeklinde konuştu.

“CEZALAR YÜZDE 123 ARTTI”

Altındere, Sicile kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen veri sorumluları hakkında Kanun’un 18’inci maddesi uyarınca idari yaptırım uygulanmasına başlandığını belirtti. Veri Sorumluları Siciline kayıt ve bildirim yükümlülüğüne aykırı hareket edenler hakkında 20 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası verileceğini dile getiren Altındere, “Sicile kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen veri sorumluları hakkında Kurul tarafından re’sen idari yaptırım da uygulanabilecek” ifadelerini kullandı. Kişisel veri ihlaline yönelik idari para cezalarının yüzde 122,93 olarak arttığından söz eden Altındere, şu şekilde konuştu: “Aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmemesi ile ilgili cezalar 2016 yılında 5 bin lira ile 100 bin lira arasındayken 2023 yılı için 30 bin lira ile 600 bin lira olarak belirlendi. Veri güvenliğine ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmemesi ile ilgili cezalar 2016 yılında 15 bin-1 milyon lirayken bu yıl 90 bin-6 milyon arasında değişecek. Kurul tarafından verilen kararların yerine getirilmemesi cezaları 2016 yılında 25 bin ile 1 milyon arasında değişiyordu.  Bu yıl cezalar ise 150 bin- 6 milyon lira arasında uygulanacak. Veri sorumluları siciline kayıt ve bildirim yükümlülüğüne aykırı cezalar 2016 yılında 20 bin ile 1 milyon lira arasında değişirken bu yıl 120 bin ile 6 milyon arasında değişiyor.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA