Akdeniz üretiyor, kadınlar kazanıyor


Akdeniz Belediyesi’nin toprakla buluşturduğu, geçmişi 10 bin yıla dayanan ata yadigârı Karakılçık Buğdayının hasadı ve bir bölümünün işlenmesinden elde edilen kilolarca un, iki kadın kooperatifine hediye edildi. Törene katılan Başkan Gültak, Karakılçık buğdayı üretimini gelecek yıl arttıracaklarının, Akdeniz’in daha yüksek kesimlerindeki toprakları da ata tohumuyla buluşturacaklarının altını çizdi.

 

Tarih : 23 Haziran 2023 Cuma 10:01

Necdet TAŞ

Akdeniz Belediyesi’nin toprakla buluşturduğu, geçmişi 10 bin yıla dayanan ata yadigârı Karakılçık Buğdayının hasadı ve bir bölümünün işlenmesinden elde edilen kilolarca un, iki kadın kooperatifine hediye edildi. Akdeniz Belediyesi konferans salonunda gerçekleşen törende, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün, birkaç ay önce Homurlu’da (Yenitaşkent) deneme amacıyla toprakla buluşturduğu karakılçık buğdayı tohumundan elde edilen çuvallar dolusu un, Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile Yeşeren Hayatlar Kooperatifi üyesi kadınlara ücretsiz teslim edildi.  Buluşmada bir konuşma yapan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Anadolu’nun gerçek buğdayı olan Karakılçık tohumunun, tamamen katkısız, saf ve GDO’suz olduğunu vurguladı; “Karakılçık buğday tohumumuz, içinde hiçbir kimyasalın veya ajanın olmadığı ata yadigârı bir buğday çeşidimiz. Ecdadımızdan bizlere kalan, geçmişi 10 bin yıla dayanan bu tohumu, işgal altında olan bir arazimizi önce işgalden kurtarıp sonra da toprakla buluşturmaktan, buğday başaklarını una dönüştürüp, hasatta söz verdiğimiz gibi kadın kooperatiflerimize teslim etmekten dolayı mutluyuz, gururluyuz” dedi.

“BİR KERELİK İŞ DEĞİL, ARTIK HER YIL EKECEĞİZ”

Yaptıkları ilk deneme ekimiyle, Akdeniz ilçesinin sahillerinde de karakılçık buğdayını üretmenin mümkün olduğunu gösterdiklerini kaydeden Başkan Gültak, seneye ise ilçenin rakım olarak daha yüksek bölgelerde ata tohumunu toprakla buluşturup, daha yüksek oranda verim alacaklarını ifade etti. Başkan Gültak; “Bu iş böyle bir kerelik bir iş değil. Artık her yıl ekeceğiz ve daha yüksek verim elde edeceğiz. Farklı köylerden üreticiler ve hatta eşim dahi buğdayımızın tohumundan talep etti.  Ancak öncelikle tohumun üretimini arttırmayı hedefliyoruz. Öncelikle kadınlara verdiğimiz sözü gerçekleştirdik. Seneye, köylerde daha fazla verim alabileceğimiz arazileri ektiğimizde, hem kadınlara vereceğimiz un miktarı artacak, hem de isteyen üreticilere ata tohumumuzdan vermiş olacağız. Gelecek yıl yapacağımız üretimle, kadınların belki de 1 yıllık un ihtiyacını gidereceğiz. Bu sayede kooperatiflerimiz büyük bir maliyet kaleminden de kurtulmuş olacak. Ata yadigârı karakılçık buğdayı tohumu tamamen saf, katkısız ve GDO’suz olması nedeniyle çok sağlıklı bir buğdaydır. Bu bir ön deneme idi, bitti. Seneye bunu daha da arttırarak, hem Akdenizli kadınlara, hem Akdeniz hem de ülkemize bir fayda sağlamış olacağız. Göreve geldiğimiz ilk günden beri kadınları önemsiyoruz. Çünkü Akdeniz’in kadınları unutulmuştu. Parkları, bahçeleri yoktu. Kurulmasına katkı sunduğumuz kadın kooperatiflerimiz büyüdü ve umduğumuzdan çok daha güzel yerlere ilerledi.  Bu çok önemli bir başarıdır” dedi.

AKDENİZ’DE KÜLTÜR SANAT EVLERİ’NİN SAYISI ARTIYOR

Akdenizli kadınların, kültür ve sanat evlerinde hem meslek öğrenip spor yaptığını, küçük çocuklarının da buralardaki kreşlerde eğitim aldıklarını anlattı. Başkan Gültak; “Akdenizli kadınlar, ayrıca kentimizin ve ülkemizin tarihi ve kültürel yerlerine ve kamplara geziye gidiyorlar. Kadınlar ve gençlerimiz, hem iş hayatına girmiş oldular hem de sosyal-kültürel hayatları değişti. Örneğin 72 yaşındaki bir kadın, kültür sanat evimizde okuma yazma öğreniyor. Bir diğer çiftimiz de birlikte kursa gelerek, aynı sırada oturarak okuma-yazma öğreniyor. Hep söylediğim üzere, kadın mutlu ise aile mutlu olur. Aile mutlu ise toplum mutlu olur. Toplum da mutlu olursa devlet mutlu ve huzurlu olur. Bu anlamda kültür evlerimizin sayısını da arttırıyoruz. Zira 3-4 ay içinde Akdeniz’de 5-6 tane daha kültür sanat evi açılacak” ifadelerini kullandı. Akdeniz’i değiştirip dönüştüren yerinde kentsel dönüşüm projeleri, spor yatırımları ve tesisleri, kültür sanat evleri, yeni yapılan park ve yeşil alanlar, gençler ile çocuklara sunulan eğitim desteği ve daha birçok hizmet ve projeden bahseden Başkan Gültak, konuşmasının ardından Homurlu’da toprakla buluşturan atalık Karakılçık Buğdayının işlenmesinden elde edilen çuvallar dolusu unu kadın kooperatiflerine hediye etti.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA