Mut’ta zeytin hırsızlığı çoğaldı


Mersin’in Mut ilçesinde zeytin hırsızlığının artması üzerine üreticiler akşamları bahçelerde nöbet tutmaya ve araçlarıyla devriye gezmeye başladı.

 

Tarih : 16 Kasım 2023 Perşembe 10:01

Türkiye zeytininin yüzde 20’sini karşılayan, 15 milyon zeytin ağacıyla önemli zeytinyağı üretim merkezlerinden biri olan Mut ilçesinde, bu yıl üreticiler hırsızlık olaylarının artması üzerine bahçelerinde nöbet tutmaya ve araçlarıyla devriye gezmeye başladı.

“ZEYTİNLERİMİZİ KORUYORUZ”

Mut Hacınuhlu Mahalle Muhtarı Yakup Ceylan, “10 yıllık mahalle muhtarıyım. Tamamen şuan zeytin sezonuna girmiş bulunmaktayız. Geçen yıllar zeytin hırsızlığı olmuştu bu yılda zeytini koruma amaçlı bahçelerimizde dolaşıyoruz devriye atıyoruz arkadaşlarla azalarımla. Vatandaşlarımızın ürünlerine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Mahallemizin gelir kaynakları ağırlıklı kayısı ve zeytin o yüzden üreticilerimizin ürünlerine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu yıl rastlamadık ama geçen yıllar rastlamıştık o yüzden bizde güvenlik amaçlı böyle bir karar aldık. Geçen yıllardan beri zaten devam ediyoruz. Böyle zeytinlerimizi korumaya çalışıyoruz. Malum zeytin fiyatları biraz bu yıl farklı biraz yüksek. Buda bazı insanları cezvede bilir o yüzden böyle bir yola başvurduk” dedi.

ÜRETİCİLER DEVRİYE GEZİYOR

Mut Ticaret Odası Meclis Başkanı Sezer Şahin telefon görüşmesinde, "Bu yıl zeytin hasadında rekoltenin de düşük olması sebebiyle, zeytin fiyatları elek numarasına göre 30 liradan başlayıp, 70 liraya kadar alıcı buluyor. Ayrıca üreticiler hırsızlık korkusuyla zeytinlerini bir an önce toplama telaşına girdiler. Fiyatların geçen yıllara oranla yüksek olmasından dolayı özellikle bahçeden zeytin toplayarak para kazanmak isteyen hırsızlık olayları çoğaldı. Üreticilerde hırsızlık korkusu başladı. Bundan dolayı bahçe sahipleri nöbet beklemeye ve sabaha kadar araçlarıyla devriye gezmeye başladı. Bu konuda üreticiler daha dikkatli olmalı" diye konuştu.

10 BİN TON YAĞ REKOLTESİ BEKLENİYOR

Türkiye’de zeytin üretiminin yüzde 20’sinin gerçekleştirildiği kaydeden, Şahin, "Zeytinin başkenti olan Mut ilçesinde bu sene 300 bin dekar alanda 15 milyon adet ağaçtan 130 bin ton zeytin, 10 bin ton ise yağ rekoltesi bekleniyor. Bu sene Zeytin hasadı erken başladı. Zeytinin erken toplanmasının başında zeytin hırsızlığı geliyor. Üretici aylarca bakıyor, suluyor, her türlü bakımını masrafını yapıyor, bir bakıyorsunuz ki zeytinliklere sizden önce hırsızlar girmiş zeytinlerinizi çalıyor. Yerel yöneticilerle çok sıkı bir iş birliği içindeyiz. Hırsızlığın önlenmesi için her türlü gayreti gösteriyoruz. Maalesef Üreticiler bahçesinde zeytin hırsızlığı gördüğü zaman dayanamıyor. Böyle olunca hiç hoş olmayan hadiseler olabiliyor" dedi. Bahçesinde ki hırsızlığı görünce şaşkına dönen üretici Birol Ay, “Bahçeme geldiğimde zeytinlerimin toplandığını gördüm. Bana toplanacak zeytin bırakmamışlar. Bir yıl boyunca bakımını yapıp masraf ediyorum Tam iradı toplayıp para kazanacağım zaman hırsızların bahçemdeki zeytinleri toplayıp götürdüklerini görünce şaşkına döndüm. Hırsızlık olaylarına karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Artık bahçemizde hırsızlara karşı nöbet tutmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA