Mersin hızlı büyüyecek!


Mersin’in hızlı büyüyeceğini ifade eden MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Mersin hızlı büyüyecek 5 yıldızlı otel sayısı çok artacak. Konsolosluklar yeniden buraya doğru gelecek. Çocuklarımızı buna hazırlamalıyız. Kaliteli genç nüfusumuzu buradan göndermeyeceğimiz şekilde altyapı oluşturmamız lazım” dedi.

 

Tarih : 11 Mayıs 2024 Cumartesi 17:49

Necdet TAŞ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Kanal 33 TV’de Fatih Alkar’ın hazırlayıp sunduğu ‘Gündemin Nabzı Programı’nın canlı yayın konuğu oldu. Maliye Bakanlığı’nın tasarruf tedbirleri kapsamında sıkı para politikasını değerlendiren Çakır, “Programı başından beri destekliyoruz. Sıkı para politikasını iyi yürütüyorlar. Bir acı reçete olacak ve olması da gerekiyor. Biz bugüne kadar rahat hareket ettik. Bazı eksikler oldu doğruya dönülerek sıkı para politikaları oldu ve olmaya da devam ediyor. İstediğimiz bunun devamını sağlamak. Başlanan politikaların seçimler de bitti artık rahat şekilde Bakanlıkların da Hükümetin de rahat çalışacağı bir süreç var. Daha istikrarlı gidebilirler. Bizim üyelerimizin de hazır olmaları gerekir. Daha tasarruflu olmaları mobilyaları arabaları değiştirmemeleri gerek. Paraları olsa bile tasarrufa gitmeler gerekiyor. Merkezi hükümet de devlet dairelerinde, bizler Odalar olarak aynı tasarrufu yapmamız gerekiyor.

“2026 YILINA KADAR ZORLUK YAŞANACAK”

Tasarruf tedbirlerinin açıklandığını hatırlatan Çakır, “İşyerlerimiz de odalar da bundan bir ders çıkarmalıyız. Politikalarda 2026’ya kadar biraz zorluk yaşanacak. Bu ertelenmeden piyasada bir durgunluk olmalı. Bu durgunluk başladı. Mersin’de belirli gruplarda azar azar hissediliyor. Esnaf içinde zorluk yaşayanları görüyoruz. Yüzde 60-70’lerle kredi almak kolay değil ama yine bakıyoruz yine çalışma var yine dönen bir döngü de var. Mersin olarak Türkiye’nin diğer illerine göre daha az etkilenir durumdayız. Dış ticaretimiz olduğu için. Diğer Avrupa ülkelerine bakınca Almanya’da da bir durgunluk var. Anadolu coğrafyası zor bir coğrafya zor coğrafyalar güçlü girişimciler yetiştirir. Biz krizlere çok hazırız. Krizlerden iyi şekilde çıkıyoruz. Politikalar doğru giderse biz de işlerimizi takip ederek verimliliğimizi artırarak çalışırsak bundan da güzel sonuçlarla çıkacağımızdan eminiz. Enflasyon muhasebesi olmalı çünkü değerlerde artı var. Fiktif artışlar oluşuyor. Örneğin 1 milyon dolar sermayeniz var. Bu 20 milyon lira yapıyor diyelim. Bir sene sonra aynı 1 milyon dolar sermaye 30 milyon liraya çıkıyor sizin 30 milyon lira üzerinden vergi ödemeniz adil olmuyor. Ya da bir ürününüz var makineniz yeniden değerlendiğinde fiyatı yükseldiğinde orada size bir kar çıkıyor. Bu karın işveren tarafından ödenmesi doru değil. Yeniden değerleme olabilir ve bunun kara dönmeden buradan vergi verilmemesini sağlamak lazım. Her geçici vergi döneminde bunun hesaplanması yerine yılda bir defa yapılabilir. Böylece mali müşavirlerin iş yükü de hafifletilip gerçek bir muhasebe ortaya çıkabilir. Yetkililerle de görüşüyoruz bu konuyu. Büyük ihtimal yine bir ertelenme olup doğrusu bulunacak” dedi.

“ŞEHRİN GÖRÜNÜMÜNÜ HAZIRLAMAMIZ LAZIM”

Turizm konusunda da önemli açıklamalarda bulunan MTSO Başkanı Çakır, “Gerçekçi yaklaşmalıyız. İklimi her zaman ilk sıraya almalıyız. Tarım için iklim ilk sırada 5 senede bir kez dolu yağarken artık bir senede 5 kez dolu olmaya başladı. Hava sıcak olduğu zaman güneş çok önemli ama burası 50-60 derece olunca kimi bulacağız. Bunu da masaya yatırmamız gerekiyor. Mersin dün ekonomiyle ilgili uluslararası bir kongre vardı. Burada Mersin çok hızlı büyüyecek. Dünyada Türkiye’nin İstanbul’dan sonra 10 yıl içinde doğru planlar yaparsak çok hızlı büyüyüp yurtdışından ciddi yatırımlar alacak. Bu yatırımı alırken bizim bunun altyapısını hazırlayarak almamız lazım. Nasıl fuarlarda bir altyapı hazırlığı var gelen iş adamları ağırlanıyor. Holdingler geldiğinde hem firmaları hem de şehrin görünümünü hazırlamamız lazım. Planlarımızı ona göre yapmamız lazım. Parayı verdi arazisini satınca buradan giderse bu güzelim toprakları yurtdışındaki firmaların eline bırakmamalıyız. Venedik, Barcelona’nın yaşadığını doğru planlama yapmazsak Mersin’de de yaşayacağız. O nedenle doğru planlama önemli. Mersin hızlı büyüyecek 5 yıldızlı otel sayısı çok artacak. Konsolosluklar yeniden buraya doğru gelecek. Çocuklarımızı buna hazırlamalıyız. Kaliteli genç nüfusumuzu buradan göndermeyeceğimiz şekilde altyapı oluşturmamız lazım. Burada Almanya’dan daha fazla iş imkanı ve gelir sağlayacaklar.  Almanya’dan yeni geldik. Bizde bir kriz var ama hareket de var. Saat 8’den sonra Hamburg’da hareket yok. Geçimi zor sağlıyorlar. Buradan bakınca yurtdışına gitmenin iyi olduğu düşünülüyor ama bir süre sonra yurtdışına gidenlerin geri döneceğine inanıyorum. Havaalanı etrafına büyük bir fuar alanı Adana ile birleştiğimizde sorun kalkıyor. Benim olsun küçük olsun dönemi kalkıyor” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA