Büyükşehir’den KOAH farkındalık etkinliği


Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, “Dünya KOAH Günü”ne dikkat çekmek ve halkı KOAH hakkında bilinçlendirmek amacıyla farkındalık etkinliği düzenledi. Belediye sağlık personelleri, kurdukları stantta nefes ölçüm testi yaptı. Ölçüm sonucunda çıkan değere göre, uzun süreli olarak solunum fonksiyonlarını korumak ve düşüşü engellemek konusunda vatandaşlar bilgilendirildi.

 

Tarih : 22 Kasım 2019 Cuma 15:24

Haber Merkezi

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, “Dünya KOAH Günü”nün önemine dikkat çekmek ve halkı Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)  hakkında bilinçlendirmek amacıyla farkındalık etkinliği düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde görevli fizyoterapistler, özel bir alışveriş merkezinde kurdukları stantta ücretsiz nefes ölçüm testi yaptı. Fizyoterapistler, ölçüm sonucunda çıkan değere göre, uzun süreli olarak solunum fonksiyonlarını korumak ve düşüşü engellemek için standı ziyaret eden vatandaşlarla tek tek ilgilendi ve bilgilendirdi.

 

KATILIMCILARA POSTÜR EGZERSİZLERİ VE GEVŞEME TEKNİKLERİYLE DOĞRU NEFES ALMA ÖĞRETİLDİ

 

Dünya üzerinde her yıl 3 milyon kişinin hayatını kaybettiği bir akciğer hastalığı olan KOAH’a dikkat çekmek, önlenebilir olduğunu belirtmek ve bunun için neler yapılması gerektiğini Mersinliler’e göstermek amacıyla yapılan etkinlik kapsamında fizyoterapistler, halka solunum testinin yanı sıra solunum ve postür egzersizleri ile gevşeme teknikleri eğitimi de verdi. Ölçüm testinde kritik seviyede olan kişilere, solunumsal rehabilitasyonun, ilerlemeyi engellemesi, semptomları azaltması ve uzun süreli solunum fonksiyonlarını koruması açısından önemli olduğunu belirten fizyoterapistlerden Ayşe Deniz, “Bugün Dünya KOAH Günü nedeniyle, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak farkındalık eğitimi yaptık. Vatandaşlara solunum fonksiyon testi yaparak, akciğerlerinin kapasitelerini ölçtük. Sorunlu gördüğümüz kişilere solunum egzersizleri ve gevşeme tekniklerini anlattık. Uzun vadede nasıl korumaları gerektiğinden bahsettik. Kısacası tavsiyem sigaraları bırakmaları, temiz havadan faydalanmaları ve düzenli solunum egzersizleri ve orta derecede spor yapmaları” dedi.

 

“MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE GURUR DUYUYORUM”

 

Solunum fonksiyon testine giren Hale Taner, “Ne yazık ki doğru nefes almayı bilmememiz, hava kirliliğinin günden güne artması ve yaşam standartları ile birlikte KOAH hastalığının çoğaldığını ve tetikleyici olduğunu anladım. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden çok mutluyuz. Gerçekten çalıştığını, sosyal ve kültürel etkinliklere güç verdiğini, önem verdiğini düşünüyorum. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile gurur duyuyorum. İyi ki Başkanımız seçildi, onunla çok daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum, seninleyiz” dedi. Ölçüm testinden çok memnun kaldığını dile getiren Tarık Arseven, “Belediyenin böyle bir hizmetinin olması çok güzel. Solunum testi yaptırdım, sağ olsun arkadaşlar da ilgilendi. Bir sıkıntı olmadığını söylediler. Bence belli bir yaş üstü herkesin bu testi yaptırması gerekiyor. Bunun için de Vahap Başkanımız’a teşekkür ederiz.” diye konuştu.

Ülkemizde neredeyse yetişkin nüfusun yarısı sigara içiyor. 5 yıldan uzun süreli sigara duman maruziyetinde KOAH gelişme riski yüzde 50 artıyor. Türkiye’de ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alan KOAH’ın en önemli risk faktörünü sigara ve tütün dumanı maruziyeti oluştururken, sigarayı bırakmak hastalığın ilerlemesini yavaşlatmakta en önemli adım olarak nitelendiriliyor.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA