image

Okunma : 343  Tarih : 9.12.2019  E-Mail : 

 
Harun Arslan

DERYA GRUP’la Bir İlk : “AHMET YEŞİL RESİM GÜNLERİ “

Geçtiğimiz hafta “Derya Grup – Sanat” başlıklı yazımda, kentimizde yapılan iyi şeylerin takdir edilmesi, kentin gelişmesine katkı verenlerin cesaretlendirilip teşekkür edilmesi gerektiğinden söz etmiştim.

Devamla; iyi şeyler yapanların kırıcı eleştirilerle ve  asılsız kusurlar bularak şevklerinin kırılmaması gerektiğini; tam tersine, kentini seven insanlar olarak bizlerin de onların yanında olmamızı, desteklememizi belirtmiştim.  

 

Yazımı, özetle şöyle sürdürmüştüm;

“Ulusal basında hem sanat ve kültür alanında yaptıkları faaliyetlerle, hem de yaptıkları ticaretle ilgili birçok haber çıkmıştır.

Bir ticari firmanın bu denli sanat ve kültürü desteklemesi çok değerlidir.

Tam 40 yıldır Mersin’de İnşaat, otomotiv, sigorta, elektronik, tekstil, güvenlik sistemleri ve gıda sektörlerinde faaliyet göstermektedirler.

Grup olarak Mersin’e değer katmışlardır.

Derya Grup gibi yatırımları başka iller yerine hep Mersin’e yapan, kentimize değer katan, istihdam sağlayan, aynı zamanda kentimize sosyal, sanatsal ve kültürel alanda katkı veren bir ticari firma var.

Bizler de onları desteklemeli, daha çok yüreklendirmeli ve her zaman minnet duyarak övgülerimizi belirtmeliyiz.

“Derya Grup” olarak uzun yıllardır Mersin’e yaptıkları yatırımlar ve  sosyo-kültürel çalışmalar için kendilerine  kentimiz adına teşekkür ediyorum.”

-*   *  *,

Sevindiricidir ki, Derya Grup yaptıkları kültür ve sanata dönük kamusal hizmetleri aralıksız sürdürüyor; Hem Mersin’in gelişmesi, hem de benzer kurumsal yapılara örnek olması bakımından imkânlarını esirgemiyor.

Bu anlamda, hemen geçtiğimiz gün ana cadde üzerindeki işyerlerinin ön cephesini, tam köşe başında bir mekânı engelli kardeşlerimize  hizmet sunacak ve böylece hızla sosyalleşeceği bir cafe için düzenlediler.  

3 Aralık Engelliler gününde düzenledikleri şenlikte de, engellilerin kullanacağı bu cafenin açılışını yaptılar.

Şimdi bu cafeyi tüm engelli kardeşlerimiz kullanacak,  ve burada etkinlikler düzenleyebilecekler; sıcak bir ortamda çay kahve ikramlarını alacaklar.

Derya Grup’un Derya Otomotiv Hizmet Binası bünyesinde böylesi bir sosyal hizmet için yer tahsisi çok anlamlıdır, kıymetlidir. Örnek alınmalıdır.

 

Kentsel gelişme, kentte yaşayanların hayatlarını daha zengin ve anlamlı kılmak açısından girişimci sermayenin kültür ve sanata doğrudan ilgi göstermeleri zorunludur. Bu hem kendi mensuplarının dünyayı daha derin bir kavrayışla tanımalarına imkân sağlar, hem de yaşadıkları kente karşı sosyal sorumluluklarını karşılar. Elbette böylesi girişimlerin de en seçkin kadrolarla yürütülmesi ve sürdürülebilir olması gerekir. 

*  *  *

Bu bağlamda, Mersin’de yapılan en etkili, düzenli, sürekli yapılan ve ulusal alanda da saygı ve değer gören etkinlik nedir? diye sorarsanız, tartışmasız bunun “Mersin Kenti Edebiyat Ödülü” olduğunu söyleyebiliriz.

13 yıldır başarıyla yapılıyor; ülkemizin edebiyat ortamında merakla ve takdirle izleniyor, hakkında ulusal basında sıkça yazılar yazılıyor, TRT’de programlar yapılıyor.

Mersin Sanayi ve Ticaret Odası (MTSO)’nın öncü desteğiyle daha uzun yıllar başarıyla yol alacağına inanıyorum.

 

Elbette, bu tür kurumsal ve sürdürülen başarıların sırrı, konuyu sahiplenen, düzenleyen ve işleyişi sağlayan ehil insanlardır.

MTSO’nun kıymetli desteğinin gerek ilk karar aşamasında, gerekse devamındaki  düzgün, sorunsuz ve saygı uyandıran bir imajla amaca ulaşmasında ve sürdürülebilir olmasında kentimizin iki değerli kişisini görürüz:

Ulusal düzeyde eserleri bilinen, verimleri yabancı ülke dillerinde yayımlanan ve sık sık önemli edebiyat dergilerinde kendisinden söz edilen şair ve yazar hemşerimiz  Sn.Celâl Soycan ve  önemli kent önderlerinden, Mersin Kenti Edebiyat Ödülü konusundaki ilk kararı alan MTSO yönetiminin  Meclis Başkanı olan, bir çok sosyal çalışmanın içerisinde bulunan, şimdiki Büyükşehir Kent Konseyi Başkanı Sn.Faik Burakgazi…

*  *  *

Derya Grup’la daha büyük ve kalıcı bir sanatsal ve kültürel etkinlik olarak ne yapılabilir? konusunda, kentimizin değerli iş insanı Sn.Hüseyin Kış’ın çağrısıyla ve Derya Otomotiv’in başarılı Satış Müdürü Sn.Ender Önal’ın da katılımıyla bir yemek sohbetinde buluştuk; Celâl Soycan’ın önerisini konuştuk.

Mersin’in şu anda yaşayan uluslararası düzeydeki çok kıymetli sanatçısı, sergileriyle dünyanın dört kıtasında kendinden söz ettiren önemli değeri ressam Ahmet Yeşil de aramızdaydı.

En son 4 yıl önce, dönemin MTSO yönetimi, Celâl Soycan’nın yazdığı bir Ahmet Yeşil kitabı vesilesiyle anma, sergi  ve imza günleri düzenlemişti.

Sonrasında ise, yıllardır Ahmet Yeşil’in dünya ölçeğinde çok daha büyüyen, dolayısıyla Mersin kenti için de bir marka değeri yaratan başarıları kentte gerektiği düzeyde duyurulmadı, konuşulmadı.

*  *  *

6 yıl önce “Tekirdağ Limanı’nda unuttuğum Ahmet Yeşil” başlıklı yazdığım köşe yazısı aklıma geldi.

Tekirdağ’dan Mersin’e gelen ve Mersin Limanı ile ilgili inceleme yapan Tekirdağlı yöneticilerin Mersin ziyareti üzerine bir yazı yazmıştım.

Bir taraftan da limanın sosyal yönden etkilerini öğrenmek istemişlerdi.

Ben bu konuda kendilerine bilgilendirmeye çalıştım.

20. Yılı’nda hazırladığım İçel Sanat Kulübü Dergisini kendilerine verdim.

Oradaki önsöz yazımda bu konu ile bağlantılı bir kentin ekonomisinin ve ticaretinin gelişmesinde ve dışarıdan yatırımcının gelmesinde o kentteki sanat ve kültür oluşumlarının etkilerinden söz ediyordum.

Daha önce Tekirdağlı yöneticilerin  liman ziyareti konusunda yazımda çok önemli bir hususu, biraz suçlanarak, yazmayı unutmuştum.

Tekirdağ’dan gelen ve Mersin’de yalnız bir gün kalacak olan ve yoğun bir programları bulunan konuklar acaba bu sıkışıklığın arasında Mersin’de ne görmek istemişlerdi ? Birçok tahminde bulunabiliriz.

Onlar Ahmet Yeşil’i ve resim atölyesini görmek istediler.

Ahmet Yeşil’i ve resimlerini biliyorlardı hatta içlerinde Ahmet Yeşil’in birkaç resmine sahip olanlar vardı.

Birlikte Ahmet Yeşil’i ziyaret ettik. Tanıştılar, sohbet ettiler ve çok mutlu oldular.

Burada Mersin’in sahip olduğu birçok zenginliğin yanında böyle değerli, gurur duyacağı bir sanatçısının bulunmasının da Mersin’in bir şansı ve zenginliği olması Mersin adına sevindirici idi.

Bir kenti kimliğine kavuşturan, onu bir yapı ve işletme stoku olmaktan kurtaran da insanlardır ve insana dönük yatırımlardır. Bu bağlamda bir kent, sahip olduğu, yetiştirdiği ulusal düzeyde sanatçılarla anılır, gururlanır ve model olur.

Ahmet Yeşil de  bu kentte yetişmiş ve uluslararası düzeyde başarılar kazanmış bir ressamımızdır ve bu kente gelen konuklar özellikle onu ziyaret etmekten büyük onur duyarlar.

*  *  *

Nihayet kentimizin bu değerli sanatçısı adına, 18 Mart-21 Mart 2020 tarihleri arasında“ Ahmet Yeşil Resim Günleri “adı altında ve mutlaka sonraki yıllarda da sürekli yapılacak bir etkinlik düzenleniyor.

 

Sn.Celal Soycan’ın başında olduğu, Sn.Faik Burakgazi’nin her düzeyde  desteklediği, Derya Grup’un sahiplendiği bir muhteşem etkinlik…

Değerli sanatçımız Ahmet Yeşil’in son dönem resimlerinin Celâl Soycan tarafından çözümlenip yorumlandığı, görsellerle zenginleşen ve çok kaliteli bir baskıyla İngilizce- Türkçe olarak sanatseverlere sunulacak kitap için bir tanıtım ve imza günü yapılacak; Yeşil’in resmi üzerine ülkemizin bu alandaki tartışmasız en önde gelen birkaç isminden birisi olan Sn. Mehmet Ergüven’in de konuşmacı olacağı bir panel düzenlenecektir.

Aynı günlerde kentimizin uygun yerlerinde sergiler açılacak ve Mezitli Derya Grup Sanat Sokağı’nda Mezitli’deki ilk ve orta öğrenim düzeyinde bir açık havada resim yarışması olacaktır.

 

Değerli iş insanı Sn.Hüseyin Kış’ın konuyu heyecanla sahiplenmesi, kentimizdeki kültür-sanat çalışmalarına kentimizdeki sanayi ve ticaret çevremizin da dahil olması, böylece Mersin’in kimliğine çok daha derin anlamlar katması bağlamında da tarihi bir kıymeti vardır; mutlaka başka örneklerle çoğalacaktır ve geleneksel hâle gelecektir.

Bu etkinliğin de önümüzdeki zamanda tıpkı Mersin Kent Edebiyat Ödülü gibi başarılı olacağına, kurumsallaşacağına ve seçkin, ehil ellerde süreklilik kazanarak kentimin adını duyuracağına inanıyorum.

Sn. Hüseyin Kış’ın şahsında Derya Grup’a, Derya Otomotiv’e bütün yönetim kademesine teşekkür ediyorum; Mersin’e çok değerli katkılarının devamını diliyorum.                                                                                                                                         

 

HARUN ARSLAN...

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 


 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA