image

Okunma : 162  Tarih : 22.01.2020  E-Mail : yakupboncuk2019@gmail.com

 
Yakup Boncuk

TARSUS’TA HAVA KİRLİLİĞİ

Bugünlerde Tarsus yine kömür kokusundan geçilmiyor..

Buna bir önmek gerek. Nasıl önem vermesinler ki. Buna rağmen gidin Devlet Hastanelerinin acilleri ve özel hastanelerin acilleri çocuk servisleri hasta dolu. O nedenle elbette Tarsus gibi  sıcak bir memlekette bile kışın soba yakma ihtiyacı hissediliyor. Henüz Ocak’tayız.  Şubat ayı gelmedi ama  Aralık ayı ile birlikte soğuklar başladı..Soğuk olunca da insanlar sobalarını, kaloriferlerini yakıyor.

Elektrikli soba veya klima ile ısınanlar elektrik tüketimini artırınca, bazen trafolar yükü kaldıramıyor. O yüzden elektrik kesintileri de  artış göstermeye başladı.

Kent içinde doğalgaz borusu döşemeleri devam ediyor. Halbuki 7-8 yıl evvel başlayan doğalgaz  borusu döşemeleri hala birçok mahallede yok. Bugünlerde yağmurlar başladı, ardından doğalgaz borularının kent merkezinde Yeniömerli, Anıt, Öğretmenler mahallesi mıntıkalarında döşemelere devam ediliyor.  Yağmur çamur olmadan bu tür işler neden yapılmaz, havaların iyi olduğu günlerde kazılmak, onu anlamıyorum.

Haliyle bu kentte   artık insanlar doğalgaz istiyor, doğalgaz borusu döşenmeyen mahallelerde insanlar   yetkililere müracaat edip doğalgaz döşenmesini ve apartmanlarına doğalgaz verilmesini istiyorlar. Çünkü doğalgaz  ilk tesisatı döşettikten sonra elektrik ve  oduna kömüre , tüpgaza göre daha ucuz ve daha temiz. Birde taşıma   stoklama taşıma derdi yok. O yüzden doğalgaz temizlik ve kolaylık demek. Çünkü doğalgazı sadece ısınmak için değil, banyolarda sıcak su temininde ve mutfaklarda tüpgaz yerine de kullanma imkanı var. Birde merkezi ısıtma ile  katınızın bir odasını değil tüm odaları, hatta mutfağı,banyoyu, tuvaleti bile aynı anda aynı sistemle ısıtma imkanınız var. İleride bu kentte doğalgaz kullanımı   herkese ulaşınca çok temiz ve yararlı olacaktır.

Doğalgaz kolaylık ve temizlik dedik ama, doğalgaz öncesi kenar mahallelerde ve eski binaların olduğu yerlerde, yer altı boruları ve tesisat döşenmediği için doğalgaz kullanma imkanı yok.

Bu tür yerlerde elektrik, tüpgaz veya ordun kömür ile ısınmak durumundasınız. Eskiler odun ve kömürü tercih etse de, son yıllarda odun kömür tüketimi düştüğü gibi kullanımda azaldı.

Ancak fakir fukara kesime devletimiz, hükümet, her  yıl olduğu gibi bu yılda  ücretsiz kömür yardımı yaptı. Kömürün kalitesi iyi , kötü mü bilemem. Ama havaların soğuması ile birlikte bu kentte  her taraf kömür kokusu ile kaplanıyor. Özellikle akşam saatlerinde veya sabah erken saatlerde insanlar kömür yakınca o duman ve koku ortalığı kaplıyor.

Tarsus’un  merkezinde, çukurda oturanlar imkanları varsa, yukarıdan yani kuzey kesiminden ev, daire satın alıp kentin dışına, yani Çamlıyayla istikametine kaçıyor. Kuzeyde oturanlarla sohbetimizde onlar doğalgazdan yararlandığı için temizlikten ve güzellikten, doğalgazın ucuzluğundan bahsediyor. Yine aynı kişiler yukarıdan kent merkezine bakınca sabah  sis, akşamları yine duman ve sisten hava kirliliğinden bahsediyorlar.

Bizde kent merkezinde Üçgençarşı’dan, Şehitishak’tan , şehir mezarlığı ve arka cephesinden, Cetvel köprüsüne gelip karşıya geçince birçok yerde geceleri acayip kömür kokusu hissediyoruz.

Yani kış girince bizlerde kömür kullanmıyor olmamıza rağmen mis gibi kömür soluyoruz. Bu nedenle bazı vatandaşların şikayetleri de artmaya başladı.

“Kış gelince ucuz ve kalitesiz kömür yakılması sonucu nefes alamıyoruz. Akşamları kent içi kömür kokusundan geçilmiyor. Zehirleniyoruz” gibi sıkıntı ve şikayetler artmaya başladı.

Bu nedenle her yıl yapılan ölçümlerin bugünlerde Tarsus’u değişik mahallelerinde yapılıp kalitesiz kömür kullanımının önüne geçilmesi gerek.

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 


 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA