image

Okunma : 506  Tarih : 6.05.2021  E-Mail : yakupboncuk2019@gmail.com

 
Yakup Boncuk

HIDIRELLEZ KUTLAMALARI RAFTA KALDI

İçinde bulunduğumuz ayının ilk haftası çok önemli.
Bunun nedeni 5-6 Mayıs’ta Hıdırellez olması..
Peki nedir Hıdırellez? Hıdırellez, Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu  var sayılarak kutlanmaktadır.
Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biri olarak biliniyor. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.
Miladi takvimine göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan Hıdırellez günüdür. 6 Mayıs'tan başlayıp 4 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir. Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Rum Ortodoks Patrikhanesi¦Rum Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler "Aziz George" günü olarak kutlamaktadırlar.
Hıdırellez'de dilekler dilenir, ateşler yakılır ve eğlenceler gerçekleştirilir. Hıdırellez 2021 yılında 5 Mayıs Çarşamba akşamı başlayıp, 6 Mayıs Perşembe ikindi ezanında bitmekte...
Bu günlerde kim ne dilerse Tanrım versin  diye dua edilir. Kentimizde de özellikle Burhanettin Kocamaz’ın Belediye başkanlığı döneminde  kutlanması daha çok belirginleşen ve kutlamaların bir haftaya yayıldığı yılları hatırlıyorum. Hıdırellez nedeniyle kentimizde Humus, baklava, cezerye, şalgam yarışmaları yapılır, esnaflardan derece alanlara ödülleri Eshab-ı Kehf’te verilirdi. Etkinliklerin arefe ve son günü mutlaka Eshab-ı Kehf’te Kuran-ı Kerim okunur, bereket sofraları kurulurdu. Hatta her yıl ünlü Mehter Takımı Tarsus’a gelir, kent içinde müzik eşliğinde marşlar çalarlar, son gün ise Eshab-ı Kehf’e yine büyük bir gösteri ile girerlerdi. Eshab-ı Kehf’te İstiklal marşı ve diğer marşların çalınmasının ardından  kuran-ı Kerim okunur, Hocaefendiler ezan okur, dualar yapılırdı. Sonrasında ise toplu namaz kılınır ve ardından  Hıdırellez münasebetiyle hayır yemekleri halka ikram edilirdi, cezerye dağıtılırdı.
Kocamaz’dan sonra Şevket Can başkan ve ardından Haluk Bozdoğan başkan kendi proğramları  dahilinde Hıdırellez etkinlikleri yaptı. Ancak İki yıldır özellikle Pandemiden dolayı Hıdırellez etkinlikleri askıya alındı. Yani  pandemiden dolayı bu yılda Hıdırellez kutlamaları rafta kaldı. Tarsus’ta sade kutlamalar yapılırken Mersin Büyükşehir Belediyesi sahilde Hıdırellez kutlamaları düzenledi. Parndemiden dolayı iş yapamayan Roman müzisyenler Hdırellez etkinliklerihi şenlendirdi. Belediyede bu müzisyenlere toplam 27 bin 100 liralık destek  verdi.  Müzisyenlere  pandemi nedeniyle yaşadıkları zorlu süreçte bir nebze de olsa merhem oldu.
Amaç, “Hıdırellez’in coşkusunu onlarla yaşayalım istedik” diyerek açıklama yapan Vahap Seçer başkana, bu düşünce ve davranışından dolayı teşekkür ediyorum.
Son Söz; Baharın müjdecisi Hıdırellez Bayramını kutluyor, tüm insanlığa sağlık ve mutluluk getirmesini, pandemiden kurtulmuş olduğumuz günlere kavuşturmasını diliyorum.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 


 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA