Haber Merkezi
Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, baro seçimlerinin ertelenme kararının iptali için açmış olduğu dava dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Avukatlık Kanunu’nun 82. Maddesi ile baroların olağan genel kurullarının ne zaman ve ne şekilde toplanacağı kanun ile düzenlenmiştir. Buna mukabil İçişleri Bakanlığının tavsiye niteliğinde çıkardığı genelge dayanak yapılarak, Mersin Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile kanuni düzenlemenin ortadan kaldırılması sonucu doğuracak şekilde ve normlar hiyerarşisine aykırı biçimde, hukuki öngörülebilirliği de ortadan kaldırır nitelikteki kararın öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptalini talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur. Öte yandan İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 89780865-153-16230 Sayılı Korana virüs ek tedbirler konulu genelgesinde baroların genel kurulları ifadesi yer almamasına rağmen Mersin Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararında barolar ifadesine yer verilmiş olması da bu düzenlemenin hukuka aykırı ve öngörülebilir bir işlem olmadığını ortaya koymaktadır.
“KARARIN KAMU YARARINI AMAÇLAMADIĞI AÇIKTIR”
Öte taraftan İçişleri Bakanlığının genelgesinde, ‘düzenlenecek olan etkinliklerin ertelenmesi gerektiği değerlendirilmiştir’ denilmiş olmasına rağmen, baro genel kurulları kanunla belirlenmiş kurumlar olduğundan bu kavram etkinlik kavramı içine alınamaz. Kaldı ki yapılacak seçimin yapılıp yapılmayacağı hususu valiliğin değil, seçim kurullarının yetkisindedir. Açıkça yetki yönünden sakat bir idari işlemdir. Yapılacak baro seçimleri neticesinde Aralık ayında yapılacak olan Barolar Birliği seçimlerinin yapılması da mümkün olmayacaktır. İlgili kararın içeriğinde siyasi partilerce yapılacak seçimlerin yer almamış olması, toplu ulaşımın hala devam etmesi karşısında verilen kararın kamu yararını amaçlamadığı açıktır. Yukarıda arz ve izah edilen ve resen başkanlığınızca tespit edilecek nedenlerle, Mersin Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 02/10/2020 tarihli ve 93 nolu kararın Mersin Barosu yönünden seçime sadece bir gün kalmış olması nedeni ile ivedilikle incelemeye alınarak, öncelikle yürütmenin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesini talep ederiz.”
“ÇOKLU BARO SİSTEMİNİN YAŞAMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Anayasa Mahkemesinin çoklu baro düzenlemesinin iptal edilmesi talebinin oy çokluğuyla reddetmesini kınayarak, “AYM’nin kararı hukukun üstünlüğü değil, üstünlerin hukukudur” dedi. Bağımsız bir hukuk kurumu olan AYM’nin hukuk güvenliğini sağlaması ve hukukun üstünlüğü ilkesiyle hareket etmesi gerekirken, çoklu baro düzenlemesi ile ilgili almış olduğu kararın ‘üstünlerin hukuku’ çerçevesinde olduğunu belirten Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ve ardından Devlet Bahçeli'nin açıklamaları sonrası yargı baskı altına alınmıştır. Verilen kararın bu siyasi baskı çerçevesinde verildiğini düşünüyoruz. AYM’nin bu keyfi kararına şaşırmadık çünkü vermiş olduğu hukuksuz kararlar ilk değildir ama artık son olmalıdır. Açıkça Anayasa’ya aykırı bu işlemin iptal edilmesi gerekiyordu. Bu ülkede size göre, bana göre, ona göre hukuk olmaz. Öncelikle Anayasa’daki hâkim ve savcıların yargı bağımsızlığı ve yargı teminatı sağlanmalıdır. Çoklu baro sisteminin yaşaması mümkün değildir. Çünkü bağımsız ve özgür savunma, onurlu ve güçlü mücadelesini her koşulda yaşatacağını tüm dünyaya göstermiştir. AYM’nin vermiş olduğu karar hükümsüzdür” ifadesini kullandı.