Serbest Bölgede istihdam azaldı


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nca (MTSO) hazırlanan aylık göstergeler yayınlandı. 2020 Kasım ayı verilerinin ele alındığı göstergelere göre; Mersin Serbest Bölgesi’nde yaratılan istihdam 2019’un Kasım ayı sonuna göre yüzde 3’lük daralmayla 10 bin 771 kişiye gerilerken; faaliyet gösteren firma sayısı ise yüzde 1 artarak 419’a yükseldi.

 

Tarih : 15 Şubat 2021 Pazartesi 12:41

Necdet TAŞ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nca (MTSO) hazırlanan aylık göstergeler yayınlandı. 2020 Kasım ayı verilerinin ele alındığı göstergelere göre; 2020 Ocak-Kasım döneminde Mersin ili ihracatı yıllık yüzde 4’lük artışla yaklaşık 2,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk yarısının aksine ihracat hacminde üçüncü çeyrekteki toparlanma Ekim ayında da devam ederek; Kasım ayında ise imalat grubunda yer alan “gıda ürünleri” alt sektörünün etkisiyle yüzde 6’lık azalış kaydetti. Mersin ithalatı geçen yılın Ocak-Kasım dönemine göre yüzde 2’lik artışla 2,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İthalat hacminde yılın üçüncü çeyreğindeki toparlanma, Ekim ve Kasım aylarında yerini azalışa bıraktı. Kasım’da aylık bazda gözlenen yüzde 5’lik azalışta tarım grubundaki “tahıl, baklagil ve yağlı tohum” alt sektörü etkili oldu. Yılın on bir aylık döneminde ihracat artış hızının ithalatın üzerinde gerçekleşmesiyle; Mersin dış ticaret dengesi de yüzde 21’lik artışla 319 milyon dolara yükseldi.

İHRACATTA IRAK, İTHALATTA İSE RUSYA İLK SIRADA

2020 Ocak-Kasım döneminde Mersin ihracatı içerisinde yüzde 49’luk ağırlıklı payı olan Asya ülkeleri ihracatı yıllık bazda yüzde 11’lik azalışla 1,4 milyar dolara gerilerken; yüzde 36’lık pay ile diğer başlıca pazarımız olan Avrupa ülkeleri ise yüzde 26'lık artışla 1 milyar dolara yükseldi. Avrupa ülkelerinde son üç aydır hızlı artış eğilimi devam ederken; Asya ülkelerinde ise Eylül-Ekim aylarındaki artış; Kasım’da yerini azalışa bıraktı. İhracatımızın yüzde 10’unu gerçekleştirdiğimiz Afrika ülkeleri de son üç aydır Asya ülkeleri ile benzer trend izleyerek; yıllık bazda ise yüzde 15’lik artışla yaklaşık 296 milyon dolara yükseldi. Yüzde 32'lik payla başlıca tedarikçi ülke grubumuz olan Asya ülkeleri ithalatında 2020’nin Eylül ayındaki hızlı artış; Ekim ve Kasım aylarında yerini azalışa bırakarak; 2019’un Ocak-Kasım dönemine göre ise yüzde 5’lik artışla yaklaşık 819 milyon dolara yükseldi. İthalatımızın yüzde 31'ini oluşturan Avrupa ülkeleri Kasım ayında artış kaydederek son dört aydır inişli çıkışlı seyir izleyerek; yıllık bazda da yüzde 9’luk azalışla 785 milyon dolara geriledi. Mersin ithalatının yüzde 29’unu oluşturan Amerika ülkeleri 2019 Ocak-Kasım dönemine göre yüzde 14’lük artışla yaklaşık 726 milyon dolara yükseldi. 172 ülkeye ihracat, 133 ülkeden ithalat gerçekleştirilen Mersin’de, ihracat yapılan ülke sayısı önceki yılın on bir aylık dönemine göre aynı kalırken; ithalat yapılan ülke sayısı 6 adet azaldı. İhracatta ülke yoğunlaşmasında ilk üçte Irak, Rusya Federasyonu ve Suriye; ithalatta ise Rusya Federasyonu, Çin ve A.B.D yer aldı.

SRBEST BÖLGEDE İSTİHDAMDA YÜZDE 3’LÜK DARALMA

Mersin Serbest Bölgesi’nde yaratılan istihdam 2019'un Kasım ayı sonuna göre yüzde 3’lük daralmayla 10 bin 771 kişiye gerilerken; faaliyet gösteren firma sayısı ise yüzde 1 artarak 419’a yükseldi. Aynı dönemde firmaların faaliyet ruhsatları özellikle “işyeri kiralama" ile “depo işletmeciliği” faaliyet konularındaki azalışın etkisiyle yüzde 3’lük azalışla 648’e geriledi. 2020 Ocak-Kasım döneminde bölgedeki yatırım harcamaları yıllık bazda yüzde 34’lük artışla 28,4 milyon dolara yükseldi. Türkiye’den Bölgeye ve yurtdışından Bölgeye yapılan “demirbaş” yatırımları söz konusu artışa en fazla katkı sağlayan harcama grubu oldu. Bölgedeki ticaret hacmi 2019’un Ocak-Kasım dönemine göre yüzde 12’lik azalışla 2,2 milyar dolara gerileyerek; bu gelişmede “işlenmiş petrol ürünleri”, “dokumacılık mamulleri” ile “meyveler” ithalat ve ihracatındaki daralma etkili oldu. Yılın üçüncü çeyreğinde toparlanan ticaret hacmi Ekim ayındaki azalışın ardından Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 8’lik artışla 228 milyon dolara yükseldi. Söz konusu gelişmede Amerika ve Avrupa ülkelerine ihracat ile Avrupa ve Asya ülkelerinden ithalatın katkısı oldu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA