Borçlanmaya vize yok!


Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Cumhur İttifakı meclis üyeleri bir kez daha borçlanmaya izin vermedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bir kez daha 265 Milyon TL’lik borçlanma yetkisini meclise getirdi. Mecliste ret kararını iade eden Başkan Seçer, borçlanmayı bir kez daha oylattı. Kararı veto eden Seçer, meclis üyelerine ’Kararda ısrarcı mısınız?" diye sordu. Cumhur İttifakına mensup 40 meclis üyesinin ret kararında ısrar etmesi üzerine borçlanma bir kez daha reddedildi. Öte yandan Başkan Seçer, yangından etkilenen vatandaşların su faturalarının belediye tarafından ödenmesi için çalışma başlattıklarını söyledi.

 

Tarih : 10 Ağustos 2021 Salı 17:24

Necdet TAŞ


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Ağustos Ayı Olağan Toplantısı’nın 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Oldukça sert tartışmalara geçen toplantı öncesi Mersin’deki orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Tespit adına bizim yaptığımız çalışmalarla bakanlığın yaptığı birbiri ile örtüşüyor. Yangın bölgelerinde sosyal hizmet görevlilerinin yaptığı tespitlere; Aydıncık’ta 90 ve Silifke’de 10 hane yangında zarar gördü. Yangında 15 fidanlık, 6sera, 206 arı kovanı kullanılamaz hale geldi. 27 hayvan telef oldu. Silifke’de de 56 kovan ve 86 kümes hayvanı telef oldu" dedi. 


SU FATURALARINI BELEDİYE KARŞILAYACAK


Yangından etkilenen vatandaşların su faturalarının belediye tarafından ödenmesi için çalışma başlattıklarını ifade eden Başkan Seçer, yangınlara 90 araç ve 270 itfaiye personeli ile müdahale ettiklerini ve çalışmalara Ankara, Hatay, Karaman ve Niğde ve Afyon’dan da itfaiye ekiplerini destek verdiğini belirterek, "Orman alanlarında yangınla mücadele görevi orman bakanlığına, yerleşim alanlarında yangınla mücadele etme görevi belediyelere verilmiş. Bu ayrıntıyı iyi görmek lazım. Ne orman yerleşim yerlerine ne de belediyelerin orman alanlarına direk müdahale etme yetkisi yoktur. İmkanları var ise destek verebilir. Ormanlık bir alana, ormanlık alan olmayan bölgede çıkan yangına sirayet etme riski varsa buna orman teşkilatı veya belediyeler müdahale edebiliyor. Konu kamuoyunda çok speküle edildi. Biz yerleşim alanlarının zarar görmemesi için çevre illerden itfaiye teşkilatları ile işbirliği yaparak bu görevimizi yapmanın huzurunu yaşıyoruz. Ayrıca orman teşkilatımızın mücadelesine imkanlarımız dahilinde her türlü desteği vermiş bulunmaktayız” şeklinde konuştu.  Öte yandann hafta sonu yağan ve Mersin’i felç eden kısa süreli sağanak yağışla  yağmurla ilgili konuşan Başkan Seçer, "Mazgalların kirli olması nedeniyle su baskınları yaşandı. Sokaklar evimiz gibidir. Herkes çöp kovası gibi mazgalları kullanıyor. Sonra da tıkanıyor. Vatandaşlarımızı temiz olmaya çağırıyorum” dedi.


CHP'Lİ DÖVENCİ'DEN BAŞKAN SEÇER'E SİTEM


Mecliste söz alan CHP'li Meclis Üyesi Serhat Dövenci ise,  geçtiğimiz günlerde bin 200 işçinin çalıştığı fabrikasında yangın çıktığını hatırlatarak,  yangınla ilgili Başkan Seçer’i kendisini arayıp geçmiş olsun dileklerinde bulunmamakla eleştirdi. Başkan Seçer'den bir geçmiş olsun telefonu beklediğini ifade eden Dövenci, “Bin 200 çalışanın olduğu fabrikam yandı, Bakan aradı, Vali aradı, TOBB başkanı aradı, başkanımdan geçmiş olsun telefonu bekledim, olmadı.Daha önce de koronavirüs geçirdiğim de beklemiştim o da gelmemişti. O zaman bu bir niyet meselesi denilmişti” ifadelerini kullandı. 


MHP'Lİ TAT: "CHP GENEL BAŞKANININ SÖZÜ SİZİN İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMİYOR MU?"


Toplantının dilek temenniler bölümünde Büyükşehir Belediyesi'nden işçi çıkarmaları bir kez daha gündeme getiren MHP'li Meclis Üyesi Mahmut Tat, "Yerel seçimler biteli 28 ay oldu. Göreve geldiğinizden sonra değişik zamanlarda, değişik sebeplerden dolayı işçi çıkışları başladı. Özellikle pandemi dönemindeki durdurulan çıkışlar ve akabinde kısa çalışma ödeneğiyle dışarıda kalan işçiler, ücretsiz izinler dışarıda kalan işçiler ve özellikle az önce tüm arkadaşlarımızın iyi niyetle çalışanlara teşekkür, vatandaşlarımızın iş birliğiyle de katkı sağlayacak güzel sözleriyle bir yangın felaketi yaşarken bir yandan da sessiz sedasız bakıyoruz ki işçi çıkışları devam ediyor. Sayın Genel Başkanınızın seçimlerden önce vermiş olduğu bir söz vardı. ‘Hiçbir işçi işinden edilmeyecek, işten çıkarılmayacak’ diye. Sayın başkan, genel başkanınızın bu sözü sizin için bir anlam ifade etmiyor olabilir. Sosyal demokrat yapınızla işçilere eziyet etmek, işçilerin ekmeğiyle oynamak, işçilere karşı adaletsizlik hukuksuzluk içinde davranarak makul olabilecek sebepler göstermeden işine son vermek sizi tercihiniz olabilir. Fakat güzel Mersin’imizdeki yakalanan barış, kardeşlik ortamını zedeleyen bu hareketlerin artık son bulmasını istiyoruz. Yeter artık diyoruz. Genel başkanınız ifade ediyor, ‘Biz iktidara talibiz’ diyor. Talip olurken de özellikle 11 Büyükşehir Belediyesiyle yapmış olduğu toplantılarla belediyeleri referans gösteriyor. Bu konuda da zannediyorum en ön safta Mersin Büyükşehir Belediyesi bulunuyor. Aklımıza şu geliyor, Allah korusun, bir CHP iktidarında iktidar kamuda çalışan işçileri makul sebepler göstermeden işten çıkaracak, çalışanlarına eziyet edecek, onu oradan oraya mı sürecek. Böyle bir iktidarda akabinde de yapılacak yatırımlarla ilgili borç yok deyip, dünya finans piyasasına para bulmaya mı çıkacak diyorum. Bu eziyetlerin, işten çıkarmaların özellikle sebepsiz işine sahip çıkan çalışan insanları işten çıkarmalara son verilmesini özellikle ifade etmek istiyorum ve sizlerle paylaşıyorum" dedi. 


SEÇER: "BELEDİYEYİ ÜLKÜ OCAKLARI'NIN ARKA BAHÇESİ YAPMIŞTINIZ"


MHP'li Meclis Üyesi Mahmut Tat'ın sözlerine tepki gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, "Siz sokağa çıkıyorsunuz değil mi sayın Tat? Vatandaşlarla konuşuyor musunuz? Az önce söylediğiniz gibi 11 Büyükşehir'in hepsi değerli işler yapıyor ama Mersin Büyükşehir Belediyesi en değerli işler yapanlardan biri. Bunu vatandaşlarla da paylaşabilirsiniz hatta en güvendiğiniz kamu araştırma şirketlerini de sokağa sürersiniz. Onlar sizin için araştırır, partinizin düştüğü durumu da görürsünüz, Mersin Büyükşehir Belediye’sinin geldiği durumu da görürsünüz. Ama gerçekten bravo, Mersin’de yüzde 7 civarında Mersin’i yönetiyorsunuz, Türkiye’yi yönetmede de yüzde 7 civarındasınız ama maalesef Cumhur İttifakının küçük üyesi olarak her şeyde söz sahibi olmaya gayret ediyorsunuz. Dinime söz eden Müslüman olsa. Biz bu memlekette yaşıyoruz daha önceki iktidar dönemlerinizi unutmadık. Geçen dönem bu belediyeyi partinizin arka bahçesi yapmışsınız. Ülkü Ocakları, türkü ocakları, şu ocakları, şu derneklerle dosya dosya gelen partinizin elemanlarını oraya doldurmuşsunuz. Siz kimle dans ediyorsunuz? Benim genel başkanımıza söz söyleyecek ehliyete sahip değilsiniz sayın Tat. Senin dengin değil benim genel başkanım, benim genel başkanım işini yapan insanları kimse işinden etmeyecek diye söz verdi. Geleceksin, salla başı al maaşı deyip ben falanca ocağın üyesiyim, filanca bucağın üyesiyim racon keseceksin yok öyle bir belediye. Onlar artık eski camlar bardak oldu. Çalışana iş çok belediyede. Bakın sokaklarınız tertemiz oldu. Orada emekçi kadınlar çalışıyor, emekçi insanlar çalışıyor. Bir partinin gölgesine, bir ocağın bir bucağın gölgesine giren adamlar çalışmıyor. Gerçek emekçiler çalışıyor. Benim genel başkanıma söz söyleyemeyecek kadar bu işin farkında olan deneyimli bir siyasetçi olman lazım. Lütfen bu konuda grup sözcüsü olarak sizi saadete davet ediyorum bu idari konulardır siz işinize bakın. Belediyemin hizmetleri ve uygulamalarıyla ilgili söyleyeceğiniz bir söz varsa da burada sabah kadar konuşabilirsiniz" ifadelerini kullandı.


"ŞAMAR OĞLANI DEĞİLİZ"


MHP'li Tat'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'CHP'li Belediyeler işçi çıkarmayacak, söz veriyorum' sözlerini hatırlatması üzerine de Seçer, "Sen benim genel başkanıma laf söyleyeceksin, ben senin partine laf söylemeyeceğim. Yok böyle bir şey bunu kabul edemem. Bunlar yakışmadı size sayın Tat. Beni eleştirebilirsiniz, benim genel başkanımla ilgili, onurumla şerefimizle ilgili bir söz söyleyemezsiniz sizi men ederim. Siz ne konuştuğunuzu bilmediniz. Biz sözümüzün eri insanlarız. Kimseye vicdansızlık yapmadık yapmayız. Binlerce insan çalışıyor belediyede hepsi benim partime mensup değil. İnsanları kışkırtıyorsunuz. Bu yaptığınız yanlıştır. Müfettiş üzerine müfettiş gönderdiniz üzerime. Bir daha gönderin. Ben ne yaptığımı biliyorum. İnsanları üzerime gönderiyorsunuz. Ben kimsenin ekmeğiyle oynamıyorum. Sizden çok daha fazla  fakiri fukarayı bilirim. Lütfen. Kendimize gelelim. Siz acıtasyon yapıyorsunuz, siyaseti kullanarak yapıyorsunuz bunu. Yaptırmayız bunu burada. Bu çok ucuz bir iddia. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak buradaki siyasi partilerin hiçbir genel bakanıyla ilgili ağzımdan kem bir söz çıkmamıştır. Bunu söyleyeni de ben men ederim. Ben sayın Devlet Bahçeli’yle ilgili, sayın Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili, bir söz ettim mi? İç siyasetimize, yerel siyasetimize konu yaptım mı? Bunu yapamazsınız. Biz şamar oğlanı değiliz" diye konuştu. 


MECLİSTE 'PKK' GERİLİMİ


MHP'li Meclis Üyesi Mevlüt Ok'un Mersin Büyükşehir Belediyesinden haksız yere işçi çıkarıldığını ve yerine PKK’lı insanların getirildiğini ifadeleri üzerine Seçer, “Senden çok daha fazla bu ülkeyi seviyorum, çok daha fazla bu ülkeye hizmetim var. Bu mecliste bizleri terör örgütü ile ilişkilendirdiğin için size yazıklar olsun. Bu da tutanaklara geçsin. Bu konuda bir karar vermeniz lazım. Belediyenin hizmetleri tartışılırken sürekli kamuoyu karşısında suyun yüzüne çıkmak için hep bu silahı kullanıyorsunuz. PKK terör örgütü, FETÖ diyorsunuz. Senin mensubu bulunduğun siyasi parti, parlamentoda bugün eleştirdiğin siyasi parti ile el ele kol kola yürürken, şu anda kol kola yürüdüğün siyasi parti ile benim siyasi partim mücadele veriyordu. İnsanları falanca terör örgütü ile ilişkilendirip yaftalamak, 31 Mart’ta size bir şey kazandırmadı. Biz çıktık hizmetleri anlattık siz bizi böyle yaftalandırdınız. Şimdi de aynı suçu işliyorsunuz. Sen aslında kanun karşısında bana karşı suç işledin ve gereğini yapacağım. Burası ağzına gelenleri konuşma yeri değil. PKK’ları işe alıyormuşuz. Bütün birimler elinizde, emniyet teşkilatı, istihbarat. Güvenlik soruşturması var" dedi. 


MHP'Lİ TAT: "BELEDİYENİN ÖZ KAYNAKLARI YETERLİ"


İşçi çıkarmalarla ilgili sert tartışmaların ardından borçlanma maddesine geçildi. Borçlanma yetkisine ret oyu kullanmalarının gerekçesi olarak Büyükşehir öz kaynaklarının yatırımlar için yeterli olduğunu öne süren MHP’li meclis üyesi Mahmut Tat, “Sanki bu kredi verilmediğinde Mersin Belediyesi’nde hiçbir iş yapamayacak gibi bir hal doğuyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi güçlü bir belediye. Rakamlarla konuşacak olursak aylık ortalama kendi bütçesi dahilinde ortaklama 200 milyarlık bir geliri olan, genel bütçe payı ve hizmet karşılığı aldığı paralar. Cari giderleri de ortalama 100, 110 milyarlık bir belediye. Banka geri ödemeleri de 30, 35 olduğuna göre aylık 50,60 milyonluk yatırım parası elinizde oluyor.  Şu anki yapılan, yapılması planlanan veya yarım kalan projeler için de belediye kendi öz kaynakları ile rahat yapabilecek durumda” dedi. Borçlanma talebine başından beri karşı olduklarını ifade eden Tat, “Biz başından beri kredi ile ilgili düşüncelerimizi söylerken gerek belediyemize gerekse Mersin halkına iyilik yapıyoruz. Borç üstüne borç derken dış kredi borçları da binecek. Bütün bunları hesapladığımızda hangi parayla neyi ödeyeceksiniz? 2,5 yıldır hiçbir konuda yardımcı olmamışız gibi tavır sergiliyorsunuz, kabul etmiyoruz. Belediye, öz kaynakları ile yatırım yapabilecek bir güçte olduğu için biz belediyenin ihtiyacı yoktur diyoruz” dedi. 
Konuşmaların ardından Başkan Seçer, bu kez de ısrar oylaması istedi. Borçlanmaya karşı çıkan 40 Cumhur İttifakı meclis üyesinin bu kararında ısrar etmesinin ardından 265 milyon TL'lik borçlanmaya ret kararı veriildi. 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA