Otobüs alımı için ödemek tamam


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Ağustos ayı olağan toplantısının 2. birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Meclis’te 2021 mali yılı faaliyet ve projeleri kapsamında planlanan “Otobüs Alımı” için ödenek aktarılmasıyla ilgili madde de oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Seçer, “Biz bu ödenek aktarımıyla 56 adet 9 metrelik otobüs alma imkanına sahip olacağız. Her şeyi hazırdı, ihaleye çıkamıyorduk ödenek yokluğundan. Çok kısa bir süreç içerisinde çıkacağız” dedi.

 

Tarih : 17 Ağustos 2021 Salı 13:43


Necdet TAŞ


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Ağustos ayı olağan toplantısının 2. birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Üniversite öğrencilerine yapılan öğrenim yardımları 1400 TL’den 1600 TL’ye çıkarılırken, servis araçlarından pandemi nedeniyle ücret alınmamasıyla ilgili alınan karar 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatıldı. Mersin’de yapılacak Hafif Raylı Sistem Metro Hattı’nın İnşaat ve Elektromanyetik Sistemlerinin Temini, Montajı veya Tahvil İhracı Projesi ile ilgili Başkan Seçer’e 900 milyon liralık finansman yetkisi verilmesi teklifi de oy çokluğuyla kabul edildi. Meclis’te, 2021 mali yılı faaliyet ve projeleri kapsamında planlanan “Otobüs Alımı” için ödenek aktarılmasıyla ilgili madde gündeme geldi. Madde, oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Seçer, bunun üzerine yaptığı açıklamada, “Biz bu ödenek aktarımıyla 56 adet 9 metrelik otobüs alma imkanına sahip olacağız. Her şeyi hazırdı, ihaleye çıkamıyorduk ödenek yokluğundan. Çok kısa bir süreç içerisinde çıkacağız. Ağırlığı Tarsus’ta olmak üzere; bu daha kısa dorseler, köy yollarında toplu taşıma hizmetlerinde, Tarsus’ta yoğun şekilde kullanacağımız yeni otobüslerimiz olacak” dedi.


"TOPLU TAŞIMADA YENİ BİR ÇALIŞMA BAŞLATTIK"


Toplu taşımada yeni bir çalışma başlatarak, elektrikli otobüsleri test aşamasına aldıklarını ifade eden Başkan Seçer, şu anda araçların çekiş gücü, performans, konfor ve yakıt tüketimine baktıklarını söyledi. 35 yolcu kapasitesine sahip ve ayaktaki yolcularla toplam 60 yolcu taşıyabilen 9 metrelik otobüslerin çevre duyarlılığı açısından önemli bir çalışma olacağını belirten Seçer, “Geleceğe dair en azından çevre duyarlılığı açısından önemli çalışmalar diye düşünüyorum. CNG otobüs alımları da böyleydi. Bu elektrikli otobüslerin testleri de olumlu çıkarsa, performansları uygun olursa, belediyemiz kentimize bu otobüslerden de kazandırırsa hem yeni nesil yakıtlar hem çevre dostu yakıtlar hem modern bir toplu taşımacılığa daha süratle adım atmış oluruz. Mersin’i bundan sonraki süreçte lastik tekerli araçlarda çevre dostu yakıtlara, raylı sistemlerde ise modern bir sisteme kavuşturmayı hedefliyoruz. Mersin gerçekten geleceğin yükselen yıldızı, modern kenti, çağdaş kenti, refah kenti olma yolunda çok hızlı adımlarla ilerliyor. Bölgemize gösterilen ilgi, burada yapılan hem merkezi yönetimin hem yerel yönetimlerin yaptığı çalışmalar, kentin kendi dinamiklerinin ortaya çıkarttığı sonuçlar bunu işaret ediyor. Mersin’in geleceğinden çok büyük bir beklentim var. Mersin’e dair inanılmaz bir moralim var, motivasyonum var. İnşallah çalışmalarımız, emeğimiz, Allah zayi etmesin, bunları gösterecektir” dedi. Öte yandan Meclis’te, pandemi sürecinde zor günler geçiren servisçi esnafını ilgilendiren bir karar da alındı. Servis araçlarından 31 Temmuz 2021’e kadar ücret alınmamasıyla ilgili daha önceki birleşimlerde alınan karar, bu Meclis’te 31 Aralık 2021’e kadar uzatıldı. Başkan Seçer, “Burada öğrenci servis araçlarından ruhsatlandırma ve denetim bedeli, harcı, herhangi bir ücreti almayacağız. Daha önce de 31.07.2021’e kadar bunun kararını Meclis kararıyla almıştık. Şimdi bu süreyi bu yılın sonuna kadar uzatıyoruz. Bu da servis esnafına belediyemizin bir katkısı olsun diye yapıyoruz” dedi. 


"İYİ EĞİTİM VERİYORUZ"


Meclis’te öğrencilere yapılan destekler de görüşüldü. Bazı Meclis üyeleri Büyükşehir’in öğrencilere sunduğu desteklerle ilgili Başkan Seçer’e teşekkürlerini iletti. Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri’nden başlayarak öğrencilere sundukları desteklerden bahseden Başkan Seçer, eğitimle ilgili daha iyi işler yapılabileceğini ancak bunun bütçeyle bağlantılı olduğuna dikkat çekti. Bir yandan yeni projeleri hayata geçirirken bir yandan da eski dönemden kalan projeleri geliştirdiklerini belirten Başkan Seçer, “Örneğin bizim 9 ilçemizde öğrenim desteği sağladığımız 4 bin 13 öğrencimiz var” dedi. Yönetime geldiklerinde Büyükşehir’in kurs merkezlerinden öğrenim desteği alan öğrenci sayısının 1800 civarında olduğuna dikkat çeken Seçer,  “Baktık 2018-2019 eğitim yılında 4 bin öğrenci kayıt alınmış ama yılsonu 1800 öğrenci, 1900 öğrenci kalmış. Bu önemlidir. Yani 4 bin başlayıp yüzde 50 öğrencilerin devamsızlığı önemlidir. Şimdi bizim dönemimize gelelim. Geçen yıl biz 3 bin 800 civarında başladık, 4 bin 13 öğrencimizle bitirdik. Yani eğitim-öğretim sezonu içerisinde de bazı bölgelerde kayıt almak zorunda kalıyoruz. Çünkü bu eğitim merkezlerimize gelen çocuklarımızı aileleri bir dershaneye, bir eğitim kurumuna gönderse emin olun bu standarttaki bir eğitim kurumuna 15-20 bin TL para öderler.” Başkan Seçer, 2020-2021’de 4 bin 13 öğrencinin 125’inin Türkiye’de ilk 50 binlik sıralamaya girdiğini, 12 öğrencinin ise ilk 5 binlik sırada yer aldığını sözlerine ekleyerek, “Demek ki iyi de bir eğitim yapılıyor” diye konuştu.


BÜYÜKŞEHIR’IN ÖĞRENIM YARDIMLARI IKI YILDA YÜZDE 60 ARTTI


Belediyenin resmi internet sitesinde kurs merkezlerinin ön başvurularının devam ettiğini duyuran Başkan Seçer, “Merkeze yığılıp kalmadık. Biz geldiğimizde eğitim merkezi olmayan ilçeler vardı. Şimdi hepsinde var. Aydıncık’ta var. Aydıncık’ın nüfusuna bakın, oradaki öğrenci sayımıza bakın, yani müthiş bir durumdur. Tiril tiril de bir dershane. Bozyazı’ya açtık, bu yıl açtık. Anamur’a açtık. Geçtiğimiz yıllar. Gülnar, gayet güzel bir dershanemiz var. Silifke, Erdemli, Tarsus, merkez ve bu yıl Yenice dahil 750 ek kontenjan yaptık LGS için. Yani 4 bin üniversite öğrencileri için. 750 de LGS’ye hazırlanacak çocuklarımız için. Burada 227 öğretmen çocuklarımıza eğitim veriyor. Bu yıl da öğretmen sayımız ihtiyaca göre 272 olarak planlandı ama tabii ki ihtiyaç doğrultusunda bu sayımızı artıracağız. Yönetime geldiğimiz de bu tutar 1000 TL idi. Göreve başladığımızda 500 TL’si ödenmemiş olan öğrenim yardımlarını 250 TL-250 TL şeklinde ödedik. Bir sonraki yıl bunu 1250 TL’ye çıkarttık ve şu şartı koyduk; dedik ki zorunlu ödemeler kalemine alacağız bunu. Yani başka birçok yere ödeme yapamayabilirsiniz ama öğrencilerimizin bedellerini gönderin diye. İkinci yıl bunu 1400 TL’ye çıkarttık yani geçen yıl. Bu yıl da 1600 TL, komisyonumuz da bunu onayladı. Çocuklarımıza eğitim-öğretim sezonunda yardımda bulunacağız. 2 yılda yüzde 60’lık bir artış demektir. Bu önemli ve değerli bir çalışmadır diye düşünüyorum” dedi.


“BÜTÇEMIZ NISPETINDE BU YARDIMLARI YAPIYORUZ”


Geçen yıl 6 bin 475 öğrencinin, önceki yıl 7 bin 200 öğrencinin bu yardımlardan faydalandığını belirten Başkan Seçer, bu yıl da 7 bin civarı öğrencinin faydalanabileceğini öngördüklerini söyledi.  Öğrenim yardımlarında bazı şartlar olduğuna da dikkat çeken Seçer, “Biliyorsunuz, buradaki şartlar belli. Mersin’de ikamet etmek zorunda. Açık öğretim hariç, üniversitelerin en az 4 yıllık ve üzeri bölümlerini ve vakıf üniversitelerinin yüzde 100 burslu bölümlerini okumaya hak kazanan öğrencilerimize bu nakdi yardım desteklerini sağlıyoruz. Şehit ve gazi yakınlarında bu şartların bazıları, bu kriterler aranmıyor” dedi. Öte yandan toplantıda üniversitelerin 2 yıllık bölümlerini kazanan öğrencilerin öğrenim yardımlarından faydalanıp faydalanamayacağı konusu da gündeme geldi. Mersin’de geçen yıl yaptıkları çalışmada her yıl yaklaşık 6 bin öğrencinin üniversiteye önlisans düzeyinde kayıt yaptırdığını tespit ettiklerini vurgulayan Başkan Seçer, “Rapor dediniz, biz bunun çalışmasını yaptık. Ama biliyorsunuz bu bütçe meselesi. Eğitim, birinci derecede makro politikalarını Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı bir alan. Biz yerel yönetimler, tarımda olduğu gibi eğitimde daha çok destek olarak ek bir görev, ek bir sorumluluk anlayışı içerisinde bu projeleri ya da bu uygulamaları, bu çalışmaları yapıyoruz. Bütçemiz nispetinde biz bu yardımları yapıyoruz. Ama bu konuda ‘acaba bütçeden belli bir miktarı buraya aktarabilir miyiz’ diye bir çalışma yapacağız” diye konuştu. Bir Meclis üyesinin öğrenim yardımlarının öğrencilerin gelir durumu gözetilerek yapılması yönündeki önerisini makul bulan Başkan Seçer, “Herhangi bir gelir testine tabi tutulmuyor. Yoksul-varsıl bir ayrım yapılmıyor. Ama bir çalışma yapabilirsek ki elimizde fena değil, veriler var. Biz önümüzdeki toplantıya kadar bu konuda Meclis’e bir sunum yapabiliriz. İlave bir kaynak ayırmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” ifadelerini kullandı. 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA