Mersin ve Çukurova Bölgesinde yaptığı meme estetiği ve kepçe kulak ameliyatlarıyla dikkat çeken Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Necmettin Tütüncü, bu bölgede ilk olan “Cihandide Tekniği” ni anlattı. Tütüncü, “Klasik teknikler kullanılarak kepçe kulak ameliyatları yapıldığında literatüre göre yüzde 25 – yüzde 30’lara varan kepçe kulağın tekrar oluşma riski var. Klasik tekniklerde kıkırdağın kendisinden geçilen dikişlerin zamanla çok ince ve narin olan kulak kıkırdağını keserek kurtuluyor ve kulak eski haline gelerek tekrar açılıyor. Bu problemi çözmek adına yeni bir teknik olarak geliştirilen “Cihandide Tekniği”ni uyguluyoruz” dedi.
CİHANDİDE TEKNİĞİ BU BÖLGEDE İLK”
Tütüncü, “Bu teknikle hastalarının hem ağrı problemini, hem dikişlerin ele gelmesi sorununu, hem de kulağın tekrar açılma riskinin en aza indirgiyoruz. “Cihandide Tekniği”nir klasik teknikten ayrıştırılan en önemli fark; kıkırdağın kendisinden dikiş geçilmemesi bu sayede ipin kulaktan kurtulma ve tekrar açılma şansı minumuma indirgenmektedir. Kıkırdaktan ip geçirilerek iç kıvrım oluşturulduğunda kıstırılmış kulak gibi doğal olmayan bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Bu teknikte en önemli özellik ise hastanın kendi dokusundan hazırlanan ve plastik cerrahinin temel taşı olan fleplerin kullanılmasıdır. İpleri kıkırdak yerine hastanın kendi dokusundan hazırlanan fleplerden geçirerek, bu sayede ipin kıkırdaktan kurtulma riskini ve kulağın tekrar eski haline dönme riskini de ortadan kaldırmaktayız ve sonuçta estetik açıdan daha doğal görünüme sahip bir kulak elde etmekteyiz. Klasik tekniklerde dikişle kulağın geriye doğru yatırılıyor. Dolayısıyla kulağın arkaya doğru yatmasını sağlayan bütün kuvvetin iki üç tane dikişte ve düğümde toplanıyor. Bu yöntem hastaların kulaklarında gerginlik ağrısına neden oluyor. “Cihandide Tekniği”nde ise kıkırdağın kendisinden dikiş geçilmediği için bu denli oluşacak gerginlik ağrısını hastalar yaşamıyor” sözlerini kullandı.
“PSİKOSOSYAL GELİŞİM AÇISINDAN ÖNEMLİ”
Tütüncü, “Özellikle kepçe kulak problemi olan kişilere erken yaşta müdahale edilmesi hastanın psikososyal gelişimi açısından büyük önem taşır, ilkokul çağına gelmeden bu problemi yaşayan çocuklara ufak bir estetik operasyon yapılabilir. Özellikle ilkokul çağında kulağı nedeniyle arkadaşları tarafından alay edilen bir çocukta içine kapanmalar,çok konuşmama, dışa vurumculuğunda azalma, sosyal paylaşımlarında aza indirgeme gibi süreçlerin yaşanmaması ve çocuğun psikososyal gelişimi için ilkokul çağına gelmeden hastanın ameliyat edilmesi önemlidir. Bu operasyon çocuğun psikososyal gelişimine yönelik önlem cerrahisidir.” Tütüncü, “Ameliyat sonrasında iki gün içerisinde hastalar normal hayatlarına geri dönebilmektedir. Ameliyat sonrası özel bir bandajla, hastaları ameliyattan sonra aynı gün taburcu ediyoruz. İki gün sonra ise hastanın özel bandajı çıkarıp iki hafta boyunca özel bir bandajla dolaşması gerekiyor. Ancak bu sporcu bandı şeklinde de uygulanabildiğinden, normal hayatta herhangi bir sorun ortaya çıkmıyor” dedi.