Mersin Serbest Bölgede istihdam azaldı


MTSO Ağustos Ayı ekonomik verileri açıklandı. Buna göre 2021’in Ocak-Ağustos döneminde Mersin’in ihracat hacmi yüzde 29’luk artışla 2,5 milyar dolara; ithalat hacmi yüzde 24’lük artışla yaklaşık 2,3 milyar dolara yükseldi. İhracatın artmasına rağmen Mersin Serbest Bölgesi’nde yaratılan istihdam 2020’nin Ağustos ayı sonuna göre yüzde 8’lik azalışla 9 bin 859 kişiye; faaliyet gösteren firma sayısı ise yüzde 3’lük azalışla 407’ye geriledi.

 

Tarih : 17 Kasım 2021 Çarşamba 15:38

Necdet TAŞ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) Ağustos Ayı ekonomik verileri açıklandı. Buna göre  2021’in Ocak-Ağustos döneminde Mersin’in ihracat hacmi yüzde 29’luk artışla 2,5 milyar dolara; ithalat hacmi yüzde 24’lük artışla yaklaşık 2,3 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret hacmindeki hareketlenmeye imalat sanayi sektörel olarak; Avrupa ülkeleri ihracat; Asya ülkeleri ise ithalat artışıyla ülke grupları bazında katkı sağladı. Mersin ithalat hacmi yılın ikinci çeyreğinden itibaren 2020 yılının üzerinde seyir izledi. "Mineral Yakıtlar", "Kimyasal Ürünler" söz konusu gelişmede etkili olan sektörlerin başında yer alıyor. 2021'in Şubat ayında ihracatta yakalanan hızlı artış Ağustos ayı sonuna kadar geçen yılın üzerinde seyir izledi. Sektörel bazda söz konusu gelişmeye "tahıllar, baklagiller" ile "hayvansal ve bitkisel katı, sıvı yağların" ağırlıklı katkısı oldu.

DIŞ TİCARET FAZLASI 204 MİLYON DOLARA YÜKSELDİ

2021’in sekiz aylık döneminde Mersin’in ihracat hacmi artışının ithalatın üzerinde gerçekleşmesiyle; dış ticaret fazlası yıllık bazda güçlü genişlemeyle 204 milyon dolara yükseldi. İmalat sanayinde ihracat 2020 yılının ilk sekiz ayındaki yüzde 6'lık artış, 2021'de yerini yüzde 41'lik artışa bırakırken, ithalatta ise yüzde 22'lik artış hızlanarak yüzde 36 seviyesine ulaştı. "Gıda ürünleri imalatı", "Mineral yakıtlar" sektörlerinin hem ithalat hem ihracattaki gelişmelerde ağırlıklı payı varken "kimyasal ürünler" ithalata katkı sunan diğer bir sektördür. Tarım ürünleri ihracat ve ithalatında geçen yılki azalış, 2021 yılının ilk sekiz ayında yerini artışa bıraktı. 2021’in Ocak-Ağustos döneminde Mersin ihracatı içerisinde yüzde 43’lük payı olan Asya ülkeleri yüzde 7’lik artışla 1 milyar dolara yükseldi. Yüzde 38’lik payla diğer önemli pazarımız olan ve yedi aydır geçen yılın üzerindeki seyrin devam ettiği Avrupa ülkeleri ihracatı yüzde 48’lik artışla 953 milyon dolara; Afrika ülkeleri ise yüzde 83’lük büyümeyle yaklaşık 386 milyon dolar olarak gerçekleşti. Başlıca tedarikçi ülke grubumuz olan yılın ilk ayından itibaren artış trendinin devam ettiği Asya ülkeleri 2020’nin Ocak-Ağustos dönemine göre yüzde 54’lük büyümeyle yaklaşık 850 milyon doara; Avrupa ülkeleri ise yüzde 25’lik artışla 739 milyon dolara yükseldi. Yılın sekiz aylık döneminde 177 ülkeye ihracat, 132 ülkeden ithalat gerçekleştirilen Mersin’de; ihracat yapılan ülke sayısı önceki yıla göre 9 adet; ithalat yapılan ülke sayısı ise 2 adet arttı. İhracatta ülke yoğunlaşmasında; toplam ihracat hacminin yüzde 36’sını oluşturan Irak, Rusya Federasyonu ve Mısır; ithalatın yüzde 28’ini oluşturan Rusya Federasyonu, Çin ve A.B.D. ilk sırada yer aldı.

SERBEST BÖLGEDE İSTİHDAM YÜZDE 8 AZALDI

Mersin Serbest Bölgesi’nde yaratılan istihdam 2020’nin Ağustos ayı sonuna göre yüzde 8’lik azalışla 9 bin 859 kişiye; faaliyet gösteren firma sayısı ise yüzde 3'lük azalışla 407’ye geriledi. Bölgedeki istihdam son beş aydır; firrma sayısı ise üç aydır azalış eğiliminde. Firmaların faaliyet ruhsatları özellikle “üretim” ve “işyeri kiralama" faaliyet konularındaki azalışın etkisiyle 2020’nin Ağustos ayı sonuna göre yüzde 3’lük azalışla 656’ya geriledi. Ocak-Ağustos 2021’de bölgedeki yatırım harcamaları yüzde 29’luk artışla 24,8 milyon dolara yükseldi. Söz konusu gelişmede Türkiye’den Bölgeye yapılan “yatırım ve tesis” ile “sarf malzeme” yatırımları etkili oldu. Ağustos 2021’de bölgenin ticaret hacmi aylık yüzde 19’luk; yıllık yüzde 51’lik artışla yaklaşık 297 milyon dolara yükseldi. Son üç aydır artış trendinin hızlanarak devam ettiği ticaret hacminde aylık bazdaki artışa “meyveler” ithalat ve ihracatı ile “demir-çelik sanayi mamulleri” ihracatı en fazla katkı sağlayan sektör grupları oldu. Şubat ayından itibaren geçen yılın üzerinde seyir izleyen Bölgenin ticaret hacmi 2020’nin Ocak-Ağustos dönemine göre yüzde 35’lik artışla yaklaşık 2,2 milyar dolara yükseldi. Söz konusu artışta “ara malı” ithalat ve ihracatı; sektörel bazda ise “işlenmiş petrol ürünleri” haricinde “gıda sanayi ürünleri” ve “kimya sanayi mamulleri” ile “meyveler” ithalat ve ihracatı etkili olmuştur. Ülke gruplarına göre Türkiye’den yapılan ithalat ve ihracat ile Avrupa ülkeleri ihracatı ticaret hacmindeki gelişmelere katkı sundu.

LİMANDA YÜK TRAFİĞİ ARTTI

Liman Başkanlıkları bazında elleçlenen toplam yük trafiği 2021’in Nisan ayında yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşirken; son üç aydır gözlenen azalış eğiliminin ardından Ağustos’ta aylık yüzde 21’lik; yıllık yüzde 19’luk artışla 3,9 milyon tona ulaştı. Aylık artışta ihraç edilen “makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler” ile “ham ve üretilmiş mineraller, inşaat malzemeleri” yükleri öne çıktı. Mersin ve Taşucu Liman Başkanlıkları bazında elleçlenen yük trafiği 2020’nin Ocak-Ağustos dönemine göre yüzde 5'lik artışla 29,2 milyon tona yükseldi. Yük trafiği artışında geçen yıla göre gözlenen hız kaybında ithal edilen yükler etkili olurken; ihraç yüklerindeki hızlı artış devam etmektedir. Kargo tipine göre yük trafiğindeki büyümede “konteyner” etkili oldu.  Liman Başkanlıkları bazında ihraç edilen yük trafiği 2020’nin Ocak-Ağustos dönemine göre yüzde 14’lük artışla 14,5 milyon tona ulaşmasında “makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler” ile “cevher ve metal atıkları” yük grupları etkili oldu. İthalat yükleri ise "petrol ürünleri" ile "katı mineral yakıtlar" yük gruplarındaki daralmanın etkisiyle geçen yılın sekiz aylık dönemine göre yüzde 4’lük azalışla yaklaşık 12,7 milyon tona geriledi. 2021’in Ocak-Ağustos döneminde dâhili taşımacılık yükleri “petrol ürünleri”nin etkisiyle yüzde 15’lik azalışla 1,2 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Transit yüklerin geçen yıla kıyasla yüzde 140’lık hızlı artışla 650 bin tona yükselmesinde; “makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler” yük grubu belirleyici oldu. Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen konteyner miktarı 2020’nin sekiz aylık dönemine göre yüzde 14’lük artışla 1 milyon 385 bin 180 TEU olarak gerçekleşmesinde; hem yükleme hem de boşaltma trafiği etkili oldu. Aynı dönemde Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre Türkiye’deki konteyner limanları içerisinde 2. sırada yer aldı. Mersin ve Taşucu liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı geçen yıla göre yüzde 6 artarak 3 bin 196 adet olarak gerçekleşti.  Uluslararası taşıma hatlarına göre Mersin ilinde Ro-Ro gemileriyle tır-treyler-vagon taşımaları 2020’nin Ocak-Ağustos dönemine göre yüzde 39'luk artışla 77 bin 22'ye; yurtdışı bağlantılı otomobil-araç elleçlemesi ise yüzde 19'luk artışla 19 bin 356'ya yükseldi.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA