BİR TEPKİ DE TEMA’DAN!


Atatürk Parkı’nın, MIP tarafından genişleme projesine bir tepki de TEMA’dan geldi. Konuyla ilgili konuşan TEMA Vakfı Mersin İl Temsilcisi Perihan Saydan Pazarbaşı, “Atatürk Parkı, kentin önemli simgelerinden biridir. Kentsel gelişim alanlarının, var olan doğal değerleri yok edecek, kullanımını engelleyecek, simgeselliğini etkileyecek şekilde geliştirilmemesi gerekmektedir. Mersin’de planlanan liman gelişimi, kıyı hattı boyunca uzanan ve halkın yoğun olarak kullandığı kamusal yeşil alanlarla birlikte düşünülerek tasarlanmalıdır” dedi.

 

Tarih : 2 Şubat 2022 Çarşamba 16:05

Neşet TORUN

Atatürk Parkı’nın, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP) genişleme projesine kurban gitmesine karşı tepkiler sürüyor. Son olarak TEMA Vakfı Mersin İl Temsilcisi Perihan Saydan Pazarbaşı, bir basın açıklaması yaparak projenin durdurulması için çağrı yaptı. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması yapan Pazarbaşı, “Mersin Limanı genişletme çalışmaları kentin doğal ve kültürel değerlerine zarar verecek şekilde sürdürülüyor Türkiye’nin en önemli ticari alanlarından biri olarak uluslararası bir öneme sahip olan Mersin Limanı, kentlilerin yaşantılarını olumsuz yönde etkileyecek, ilin doğal ve kültürel değerlerine zarar verecek şekilde genişletilmeye çalışılıyor. TEMA Vakfı Mersin İl Temsilciği, Türkiye’nin en önemli liman kentlerinden biri olan Mersin’de, bu çalışmaların ülkesel ve bölgesel ölçekte planlanarak geliştirilmesinin gerekli olduğunu savunuyor. Karayolu ve demiryolu bağlantıları, yeni bölgesel havaalanı, mevcut serbest bölge ve sahip olduğu liman ile birlikte Türkiye’nin önemli ticari alanlardan biri olan Mersin’de, 2013 yılında onaylanan Mersin-Adana Çevre Düzeni Planı ile Mersin Liman sahasının genişleyeceği alanlar planlanmıştı. Ancak, genişleme sahalarının ve kıyıda yer alan açık yeşil alan kullanımlarının birlikte ele alındığı planda, öngörülen sınırların dışında; Atatürk Parkı önlerine denk gelen denizel alanda bir ilave yapılması gündeme geldi” dedi.

“DOĞAL DEĞERLER YOK EDİLİYOR”

Söz konusu plana göre Atatürk Parkı’nın işlevsel ve estetik açıdan değersizleşeceğini ve toplumun ihtiyaçlarına cevap veremeyeceğini iddia eden Pazarbaşı; “Büyük bir öneme sahip olan Mersin Limanı’nda yapılması istenen genişletme çalışmalarının ülkesel ve bölgesel ölçekte planlanarak geliştirilmesi gereklidir. Aynı zamanda ekonomik açıdan bu denli önemli yatırım kararları geliştirilirken ilin doğal ve kültürel değerlerine ve kentlilerin gündelik yaşantılarına saygılı bir mekansal gelişimin kurgulanması çok önemlidir. Her geçen gün etkilerini daha çok hissettiğimiz iklim krizi ve çevresel kirlenmenin getireceği olumsuzlukları bertaraf edebilmemiz için havamızı ve yeşil alanlarımızı korumamız, dahası genişletmemiz gerekmektedir. Buna karşın, Mersin Limanı, bugün kentlilerin yaşantılarını olumsuz yönde etkileyecek şekilde geliştirilmeye çalışılmaktadır. Mersin halkının ve bilim insanlarının itirazlarına rağmen sürdürülen bu çalışmalardan bir an önce vazgeçilmesini talep ediyoruz. Yoğun bir yapılaşmanın olduğu kent merkezi içinde halka nefes aldıran, içinde çok sayıda bitki türü barındıran Atatürk Parkı, kentin önemli simgelerinden biridir. Kentsel gelişim alanlarının, var olan doğal değerleri yok edecek, kullanımını engelleyecek, simgeselliğini etkileyecek şekilde geliştirilmemesi gerekmektedir. Mersin’de planlanan liman gelişimi, kıyı hattı boyunca uzanan ve halkın yoğun olarak kullandığı kamusal yeşil alanlarla birlikte düşünülerek tasarlanmalıdır. Liman ve rekreasyon kullanımlarına birlikte çözüm geliştirecek plan ve projelere ihtiyaç vardır. Atatürk Parkı’nın, işlevinin ve estetik değerlerinin liman aktiviteleriyle engellenmeyecek şekilde, toplumun aktif yaşantısı içinde tutulması halk sağlığı açısından da oldukça önemlidir” ifadelerini kullanarak karar vericileri Atatürk Parkı’na sahip çıkmaya davet etti.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA