Esnafa kaldırım işgali uyarısı


Mersin’de trafiği yoğun olan caddelere, yaya trafiği olan caddelerdeki esnafa kaldırım işgali konusunda uyarılarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Örneğin Kuvayi Milliye, örneğin GMK, İstiklal Caddesi; oradaki kaldırım işgallerinin yayaları ne kadar zor duruma soktuğunu görebilirsiniz. Burada esnafımıza kentim adına bir çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen yayaların trafiğine engel olacak şekilde kaldırım işgallerine bir son verelim. Bunlar yasalara aykırıdır. Biz bu konuda çalışmalarımızı bundan sonra aralıksız, amasız, fakatsız, lakinsiz olarak yasalara uygun şekilde sürdüreceğiz. Bu işgalleri yapanlar hakkında da cezai işlemler başlatmak zorunda kalacağız” dedi.

 

Tarih : 9 Şubat 2022 Çarşamba 11:30

Neşet TORUN

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 yılı Şubat ayı 1. Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda 3. Çevreyolu’nda tadilat çalışmasına ihtiyaç duyulduğunu belirten bir Meclis üyesi, çalışmalara ne zaman başlanacağını sordu. Başkan Seçer, kısa bir süre içerisinde çalışmalara başlayacaklarını duyurarak, “Başlamak üzereyiz, eli kulağında. Tamamen yeniliyoruz. Göçmen Kavşağı’nda fore kazık çakan ekipmanları bekliyoruz. Çünkü orada yanlış bazı imalatlar yapılmış yıllar önce. Çok tehlike arz eden yerler var. Biz üstünkörü de yapmayıp oraları sağlamlaştıracağız. O tahkimatları fore kazıklarla yapacağız ve 4. Çevreyolu ayarında, aynı ebatta, aynı ölçülerde yine güvenlik şeridi, bisiklet yolu. Ne görüyorsanız şu anda 4. Çevreyolu’nda, 3. Çevreyolu da o şekilde olacak” dedi.

KIRMIZI LACİVERT İŞ MERKEZİ YIKILIYOR

AK Partili Meclis Üyesi Zafer Şahin Özturan’ın belediye binasının ne zaman ve nereye taşınacağı, taşınılan yerin kira maliyeti gibi konularda bilgi istemesi üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Seçer, “Belediye’nin yeni taşınacağı yerler Marina Vista; bu arada inşaatı başlatamadık, Aralık ayında ihaleye çıktık. Bütün belediyelerde olduğu gibi birçok ihalemize teklif veren olmadı. Bir tanesi de buydu. Fiyatlar oynuyor, döviz düşüyor, yükseliyor ama 24 saat esaslı çalıştırıp o kaybedilen süreyi yine kazanacağız. Şu anda ihale aşamasında. Gecikmesinin nedeni biliyorsunuz Bakanlık’tan izne tabi. Biz daha 1 yıl önce bunların görüşmelerini yaptık. Şimdiki rakamı da söyleyeceğim. Çünkü bu standartlar 1 yıl öncenin standartları. Şimdi olsa bu rakamlar mümkün değil. İzin geldi, bu sefer maliklerle, bankalar, avukatlar, hukuksal zemin, varisler, çünkü birçok sahibinin olduğu bir mülkler bütünüydü. Marina Vista, Merkon, orada bir bina var Hilton'un orada, gökdelende 7 kat. Tamamı yıllık 6 milyon 500 bin lira. Yıllık artış TEFE, TÜFE bölü 2. Bizim yaptığımız protokol bundan ibarettir. Siz de takdir edersiniz ki bugün buraları ben kiralamaya kalksam bu standartlarda bir yer bulmam mümkün değil. Son derece de güzel, önemli, şerefli yerler bunlar. Biz Kırmızı Lacivert’i yıkmak zorundayız. Yoksa halkın tepesine çökecek orası. Yani yıkılacak. Çünkü tehlike arz ediyor. Raporları da var. Oralar taşınmak zorunda. O bina yıkılma tehlikesi geçiriyor. Bakın orada otopark vardı tekrar kiraya vermedik. İstiklal Caddesi'nde Allah aşkına öyle asfalt mı olur? Bir şey yapamıyorum, beraber çıkartmam lazım, o binayı indirmem lazım, o caddeyi yapmam lazım. Farkındayım. Yani proje çalışmaları da bitti, her şeyi bitti ama bir şekilde yine yapacağız orayı. Arabayla ben geçen gün geçtim. Hakikaten esnaf ne derse haklı orada. Ama ben de bu tip farklı komplikasyonlardan, yan sorunlardan dolayı da hızlı hareket edemiyorum maalesef” dedi.

“ÇİLEK MAHALLESİ’NDE SÖZÜMÜZÜ TUTAMADIK”

Yine AK Partili Zafer Şahin Özturan’ın Çay ve Çilek Mahallelerindeki çalışmaları sorması üzerine Başkan Seçer, “Çay Mahallesi’nde yani demiryolunun aşağısında biz, bu konu burada konuşuldu. Yanılmıyorsam 8 Ekim'de çalışmaları başlatacağız demiştim. Bir hafta önce çalışmaları başlattık. Gününden önce oraları Akdeniz Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi her tarafı bugüne kadar görmediği bir kalitede asfaltladık. Buyurun gidip inceleme yapabilirsiniz. Orada biliyorsunuz içme suyu şebekesi değişti. Çilek Mahallesi'nde de aynı durum var. Çilek Mahallesi'nde verdiğimiz sözü tutamamanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Neden olduğunu söyleyeyim. Pandemi dolayısıyla bir kanun çıktı. Müteahhitler işi bırakabiliyor. Uzatma isteyebiliyor. Birçok yasal hak verildi kendilerine. Maalesef diyorum, sonra iptal etmek zorunda kaldık. Feshetmek zorunda. Teminatını da yaktık müteahhidin. Düktil borular. Bunlar biliyorsunuz peşin satın alınıp, yani olağanüstü bir şey yaptık, adam hakediş yapıyor, ertesi gün hesabına para giriyor. Yeter ki yapsın, bitirsin diye. ‘Ben boru alıyorum, para lazım’ diyor. Her şeyi yaptık ama bitirilmesinde maalesef başarılı olamadık. Hemen ihaleye çıktık. İhale bitti. Yer teslimi yapıldı 2-3 gün önce sanıyorum. Şu anda müteahhit çalışmaya başladı. Arkadaşlarıma da talimat verdim. Sabah da bu konu konuşuldu. Bu konunun da bugün gündeme gelebileceğini biliyordum. Gidecekler, orada halkla bir toplantı da yapacaklar. Bunu vatandaşlarımıza istem dışı nedenlerle sürenin uzattırıldığını anlatacaklar ve çok kısa bir süre içerisinde, çok süratli bir şekilde de oradaki bu arızaları arkadaşlarımız giderecek” diye konuştu.

“YENİ LİMONLARI EYLÜL AYI İTİBARİ İLE FİLOMUZA DÂHİL ETMİŞ OLACAĞIZ”

Başkan Seçer, geçtiğimiz günlerde sözleşmesi imzalanan ve Eylül ayında Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım filosuna katılacak 118 Limon otobüslerle ilgili detaylı bilgiler de vererek, “Ulaşım filomuza EBRD kredi ve hibesiyle kazandıracağımız çevre dostu 118 yeni otobüs için KARSAN firmasıyla sözleşmemizi 3 Şubat Perşembe günü imzaladık. Bu konuda Meclisimize ve vatandaşlarımıza bilgi vermek istiyorum. Göreve geldiğimizde 252 otobüs Mersin genelinde toplu taşıma hizmeti vermekteydi. Bu araçların 2019 itibari ile yaş ortalaması 12.3 idi. Oysa toplu taşıma literatüründe kullanılacak araçlar için genelde 10 yaş kabulü bulunuyor. Bu durumu göz önünde bulundurarak 2021 yılında teknolojik imkânları yüksek 87 adet Limon otobüslerimizi filomuza katmıştık. Nisan ayında yani yaklaşık 2 ay sonra 67 adet yeni 8,5 metrelik atak otobüslerimizi de hizmete alacağız. Bu araçların 28’ini kısa dorse olduğu için daha çok kırsalda ve Tarsus gibi sokakları dar olan bölgelerde kullanacağız. 39’u da Tarsus’ta hizmet verecek” diye konuştu. Limon otobüsler ve 67 atak otobüslerle birlikte 2029 yılına kadar Mersin’in ulaşımda otobüs ihtiyacı kalmadığını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, şunları söyledi: “3 Şubat’ta sözleşmesini imzaladığımız 84’ü 12 metrelik solo, 34’ü körüklü toplam 118 CNG’li yeni Limonlarımızı Eylül ayı itibari ile filomuza dâhil etmiş olacağız. Geçen yıl 87, bu yıl Nisan ayında 67 atak, yine Eylül ayında 118 Limon otobüslerimizle toplam 272 otobüsümüzle 2029 yılına kadar Mersin lastik tekerlekli toplu taşıma sistemine artık yeni araç ihtiyacı olmayacak. Yani 2029 yılına kadar otobüs ihtiyacımızı karşılamış olduk. Bu 272 aracın bize güncel maliyeti toplam 712 milyon 62 bin 631 TL. 87 otobüsün ödemeleri başladı; 48 ay vadeli almıştık. 67 atak otobüs Nisan’dan sonra yine onları 48 ay vadeli aldık. Bunları detaylı anlatmamın nedeni biz bu otobüsleri uygun aldık. Bugün devrede olan, geçen yıl hizmete aldığımız her bir otobüs ile bugün yeni sözleşmeyle aldığımız her bir otobüs arasında 1 milyon TL fark var maalesef. Bu otobüslerimizle birlikte filomuzu teknolojik donanımlı, güvenli, rahat ve konforlu araçlarla gençleştirmiş ve yenilemiş olacağız. 2.7 yaş ortalamasıyla Mersin, Türkiye’nin en genç otobüs filosuna da sahip şehir olacak. Yeni araçlarımızla yakıt tasarrufu da sağlayacağız ve araçların bakım maliyetlerini azaltmış olacağız. Mersinimize yeni Limonlarımız hayırlı uğurlu olsun.”

ESNAFA KALDIRIM İŞGALİ UYARISI

Meclis’te esnafa da çağrıda bulunan Başkan Seçer, kaldırım işgali yapan esnafa cezai işlem uygulayacaklarını söyledi. Seçer, “Şehrimizde; özellikle işlek caddelerimizde, esnafın yoğun olduğu bölgelerde hem Mersin merkezde hem ilçelerimizde kaldırım işgalleri vatandaşlarımız tarafından son günlerde şikayete konu olan konular. Uzun süredir bu konuda çalışmalar yapıyorduk ancak elimizde olmayan gelişmeler; pandemi gibi ekonomik krizler gibi olaylardan dolayı esnafımızla da bu konuya ilişkin karşı karşıya gelmemek için olumsuz bazı sonuçlar oluşmasın diye bizim arzu ettiğimiz düzenlemeleri bugüne kadar yapmamıştık. Ancak öyle görünüyor ki her geçen gün bu sorun kat be kat artmaya başlıyor. Mersin’de trafiği yoğun olan caddelere, yaya trafiği olan caddelere çıkın; örneğin Kuvayi Milliye, örneğin GMK, İstiklal Caddesi; oradaki kaldırım işgallerinin yayaları ne kadar zor duruma soktuğunu görebilirsiniz. Burada esnafımıza kentim adına bir çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen yayaların trafiğine engel olacak şekilde kaldırım işgallerine bir son verelim. Bunlar yasalara aykırıdır. Biz bu konuda çalışmalarımızı bundan sonra aralıksız, amasız, fakatsız, lakinsiz olarak yasalara uygun şekilde sürdüreceğiz. Bu işgalleri yapanlar hakkında da cezai işlemler başlatmak zorunda kalacağız” diye konuştu. Meclis’te birimlerden gelen 24, komisyonlara havale edilen 6 olmak üzere toplam 30 madde görüşüldü. Meclis toplantısında, 100 adet CNG’li otobüs projesinin gerçekleştirilmesi amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) temin edilecek finansman için Büyükşehir Belediyesi ile söz konusu banka arasında imzalanacak olan kredi sözleşmesi ve diğer belgeleri imzalama yetkisi Başkan Seçer’e verildi. Ayrıca, krediyle ilgili her türlü işlemi yapmaya Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Olcay Tok yetkili kılındı. Meclis’ten oy birliği ile geçen imar konularının ardından Başkan Seçer, oturumu teşekkür konuşmasıyla kapattı. Başkan Seçer, “Yıllardır beklenilen çalışmalardı. Burada herkesin desteği ile bürokratlarımızın, komisyon üyelerimizin, Meclis üyelerimizin çabalarıyla bu plan çalışmaları Meclisimizden bugün geçmiş oldu. Mersinimize hayırlı olsun diyorum. Diğer birçok muhtelif alanlarda Mersinimizin yararına olan, yine başta komisyon üyelerimizin ve Meclis üyelerimizin destekleriyle kabul edilen, yürürlüğe giren tüm konular için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA