Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyor


Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı açılan davaları görüşerek karara bağlayacak. Mersin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi fesih kararının iptal edilmesi ve sözleşme hükümleri uygulanması gerektiğini ifade ederek herkesi sözleşmeye sahip çıkmaya çağırdı. Mersin Kadın Platformu, karardan hemen önce Pozcu GMK Bulvarında bir araya gelerek sözleşmede ısrarcı olduklarını yinelediler.

 

Tarih : 28 Nisan 2022 Perşembe 11:43

Hüseyin KIRKGÖZ

 

Türkiye, 20 Mart 2021 tarihinde “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararıyla çekildiğini duyurmuştu. Bunun üzerine kadın örgütleri, STK’lar barolar ve muhalefet partileri Danıştay’da yürütmenin durdurulması ve kararın iptali talebiyle dava açmıştı. Açılan davalarda yürütmeyi durdurma talepleri reddedilirken, feshi işleminin iptali istemiyle açılan davalarda karar verilmişti. Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi işleminin iptali istemiyle açılan davaları karara bağlayacak. Kentte İstanbul Sözleşmesi’ne dair oldukça etkin bir çalışma yürüten Mersin Kadın Platformu, karardan hemen önce Pozcu GMK Bulvarında bir araya gelerek sözleşmede ısrarcı olduklarını yinelediler.

“TÜRKİYE GELECEĞİ İÇİN BELİRLEYİCİ BİR KARAR OLACAK”

“İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” yazılı pankartın taşındığı eylemde platform adına konuşan Zübeyde Sadırlı Akpınar, 28 Nisan’ın tarihsel bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, “Sadece kadınlar için değil ülkenin geleceği açısından da oldukça önemli bir karar olacak. Kadınlara karşı her türlü şiddettin ve başta kadınlar, çocuklar, LGBTİ+’ların maruz kaldığı ev içi şiddetin insan hakları ihlali olduğunu belirten; devlete, şiddeti önleme ve mağduru koruma yükümlülüğü getiren İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının yargılanacağı gün. 28 Nisan Perşembe günü saat 09.45’te Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’ne dair davaları esastan görüşecek. Verilecek karar, sadece İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararının hukuksuzluğuna ve buna yönelik iptal taleplerimize ilişkin olmayacak. Aynı zamanda, Türkiye’nin geleceği ve hukukun üstünlüğü adına belirleyici olacaktır. İstanbul Sözleşmesinin iptali kararı ağır sonuçlar doğuracak. Bu açıdan kadın ve LGBTİ+ örgütlerini, baroları, emek ve meslek örgütlerini, siyasi partileri; eşit ve şiddetsiz bir yaşam isteyen herkesi hukuka ve İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA