KESK’in ‘Adalet Nöbeti’ sona erdi


Mersin’de KESK üyelerinin OHAL uygulamaları ile ortaya çıkan adaletsizliklere dikkat çekmek için 20 Temmuz’da başlattıkları adalet nöbeti sona erdi. Adalet nöbetinin sona ermesi nedeniyle Eğitim Sen Mersin Şubesi’nde basın açıklaması gerçekleştirildi. Burada KESK adına açıklama yapan Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Son arkadaşımız görevine iade edilinceye ve bu zulüm bitinceye kadar mücadelemizi devam ettireceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. KHK’lar gidecek biz kazanacağız” dedi.

 

Tarih : 26 Temmuz 2022 Salı 12:43

Hüseyin KIRKGÖZ

Mersin’de Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) üyeleri Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamaları ile ortaya çıkan adaletsizliklere dikkat çekmek için 20-25 Temmuz tarihleri arasında Eğitim Sen binasında gerçekleştirdikleri adalet nöbeti sona erdi. Adalet nöbetinin sona ermesi nedeniyle Eğitim Sen Mersin Şubesi’nde basın açıklaması gerçekleştirildi. KESK Mersin Şubeler Platformu adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “AKP hükümeti OHAL’i fırsata çevirerek on binlerce kamu emekçisinin çalışma hakkını herhangi bir yargısal süreç işletmeden, savunma almadan ve somut belge, bilgiye dayanmadan ve evrensel güvenceleri ihlal ederek ellerinden aldı ve ihraç etti” dedi

“SENDİKAL ÖRGÜTLENME ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN”

KHK’lar eliyle ve Resmi Gazete’de isimlerinin yayınlanmasıyla on binlerce kamu çalışanının ihraç edildiğini hatırlatan Sümbül, “İktidarın ihraçlara ilişkin tüm itiraz yollarını kapatması içeride ve dışarıda itirazların yükselmesine neden olunca ve Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi’ne (AİHM) on binlerce başvuru yapılınca hızla bir oyalama mekanizmasına ihtiyaç duyuldu ve OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonunu görevlendirdi. OHAL KHK’ları eliyle ihraç edilen 4 bin 239 KESK’li işlemin iptali için komisyona başvurmuştur. Komisyon aradan 5 yıl geçmesine rağmen hala binden fazla dosyayı karara bağlamamıştır. Karara bağlanan dosyalardaki ret oranının yüksek olması yanında yargıdaki kararların komisyon ile paralel olması da adalet arayışımızı daha önemli hale getirmektedir. Aralarında şube yöneticilerinin de bulunduğu en az 17 arkadaşımız hayatlarını kaybettikten sonra komisyon kararıyla işe iade edildiler. Bir kez daha söylüyoruz, geciken adalet, adalet değildir. 100’den fazla insan yaşadıkları ağır sorunlar nedeniyle çıkmazdan kurtulamayarak intihar etmişlerdir. 375 sayılı KHK’ye eklenen geçici 35. Madde eliyle yapılan ihraç uygulaması derhal sona erdirilmelidir. İş güvencesi iktidarın sopası haline getirilmemeli, sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalıdır” diye konuştu.

“RET KARARLARI SUÇ”

Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen Barış Akademisyenlerine ilişkin OHAL Komisyonu’nun iktidarın talimatı ile aldığı anlaşılan ret kararlarının açıkça suç olduğunu iddia eden Sümbül, “Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımayan komisyon, iktidarın suçuna ortak olmuştur. Temel hak ve özgürlüklerin askıya alınması süreci artarak devam etmektedir. İstanbul Sözleşmesinin hukuksuz şekilde feshedilmesi de OHAL rejimi sürecinin uygulamalarındandır. Görüşmeleri Ekim 2022’ye ertelenen Sansür Yasası düzenlemesi iktidarın OHAL uygulamalarıyla dahi yetinmediğini, sıkıyönetime varan uygulamaları hayata geçirmeyi hedeflediğini kanıtlamaktadır. Özellikle OHAL ile birlikte yargının giderek daha fazla siyasallaşarak iktidarın gündemi ve ihtiyaçları üzerinden hareket etmesi ülkede gerek emekçiler ve gerekse yurttaşların büyük bir kesimi açısından adalet arayışının yoğunlaşmasına yol açmıştır. Gezi davası, Cumartesi anneleri ve Şenyaşar Ailesinin mücadelesi bu adalet arayışın simgeleri olarak öne çıkmıştır. Adalet arayışımızı sürdürürken adalet arayan herkesin yanında olmaya devam edeceğiz. Fiili OHAL ortamında inşa edilen Tek Adam Rejimi uygulamaları sonucunda toplumun birçok kesiminde adalete olan ihtiyacı hiç olmadığı kadar temel bir talep haline getirmiştir. Tek Adama dayalı rejimin fiili uygulamalarının anayasa üstü görüldüğü günümüzde temel mücadele alanlarının başında emek, demokrasi, eşitlik, barış ve adalet mücadelesi gelmektedir. KESK olarak da sendikal hak ve özgürlüklere yönelik ihlallerin artmasına karşı ve KESK’li ihraç üyelerin görevlerine iade edilmelerine yönelik hukuki, fiili ve meşru mücadelemiz kesintisiz devam etmektedir. Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır. İktidar başta örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına son vermeli, ceza ve soruşturmaları durdurmalıdır. Son arkadaşımız görevine iade edilinceye ve bu zulüm bitinceye kadar mücadelemizi devam ettireceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. KHK’lar gidecek biz kazanacağız” ifadelerini kullandı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA