Rant uğruna bizi hiçe sayamazlar!


Mersin’in Yenişehir ve Toroslar ilçelerine taş ocağı yapılmasını istemeyen mahalle sakinleri projeye tepki gösterdi. Çukurkeşlik Mahallesi’nde bir araya gelen köylüler adına açıklama yapan Çukurkeşlik Mahalle Muhtarı Süleyman Kuş, Çukurkeşlik ve Toroslar’ın Hamzabeyli mahallelerine taş ocağı kurulmasını istemediklerinin altını çizerek, “Burası Mersin’e yakın bölge olduğu için nakliyat rantı nedeniyle tercih ediliyor. Firmaların kendi rantını düşünüp bizim köyümüzü hiçe sayamazlar. Biz burada ekmeğimizin peşindeyiz. Çoluğumuzun çocuğumuzun rızkını kimseye vermemek için mücadele veriyoruz. Sonunu kadar bu konunun arkasındayız. Gerekirse canımızı kanımıza feda etmeye hazırız. Buradan herkes bunu duysun. Tekrar yapmak isterlerse eylem yapacağız, izin vermeyeceğiz” dedi.

 

Tarih : 22 Eylül 2022 Perşembe 13:43

Hüseyin KIRKGÖZ

Mersin'in Yenişehir ve Toroslar ilçelerine taş ocağı yapılmasını istemeyen mahalle sakinleri eylem yaptı. Mahalle sakinleri, Yenişehir ilçesine Çukurkeşlik Mahallesi'nde bir araya geldi. Eyleme Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri, CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel ile taş ocağından etkilenecek Emirler, İnsu, Hamzabeyli, Işıktepe, Çavak, Turunçlu muhtarları ve çok sayıda köylü katıldı.  Eyleme katılanlar, ‘Mersinlilerin sağlığıyla oynamayın’, ‘Kanser olmak istemiyoruz’, ‘Taş ocağına hayır, çocuklarımızın geleceğine evet’, ‘Temiz hava, temiz su, temiz toprak’, ‘Dikkat dikkat İnsu’da taş ocağına hayır’ şeklinde döviz ve pankartlar açtı.

“KÖYLÜYÜ DEĞİL KENDİ RANTLARINI DÜŞÜNÜYORLAR”

Çevre köyleri adına açıklama yapan Çukurkeşlik Muhtarı Süleyman Kuş, DEN-KA firmasının geçen yıl taş ocağı açmak için ÇED toplantısı yapmaya çalıştığını ancak vatandaşın izin vermemesi üzerine ÇED toplantısı yapamadığını hatırlatarak, “ÇED toplantısı yaptırılmamasına rağmen aynı firma projeyi değiştirdiğini söyleyerek taş ocağı açmakta ısrar ediyor. Projenin şuanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda değerlendirme aşamasında. Burada taş ocağı açılmasını istemiyoruz. Bizim burada heyelanlı alanlar var. Su kaynaklarımız var. Geçim kaynaklarımız var. Biz taş ocağına izin verdiğimiz takdirde geçim kaynağımız biter. Üretemez hale geliriz. Buradan göç etmek zorunda kalırız. O yüzden vatandaşlarımızla böyle bir toplantı yaparak sesimizi devlet güçlerine, Cumhurbaşkanlığına duyurmak istiyoruz. Biz köyümüzde kurulacak taş ocağına sonuna kadar hayır diyoruz. Elimizden geldiğince halkımızla ve çevre mahallelerin muhtarları ile birlikte müsaade etmeyeceğiz. Burası Mersin'e yakın bölge olduğu için nakliyat rantı nedeniyle tercih ediliyor. Firmaların kendi rantını düşünüp bizim köyümüzü hiçe sayamazlar. Biz burada ekmeğimizin peşindeyiz. Çoluğumuzun çocuğumuzun rızkını kimseye vermemek için mücadele veriyoruz. Sonunu kadar bu konunun arkasındayız. Burada insanlar çiftçilik yapıyor. Doğada hayvanlar var. Geyiklerimiz var. Bunları ve heyelanlı bir bölge olmasını göz önüne alarak izin verilmesini istemiyoruz. Kimse buna teşebbüs etmesin. Gerekirse canımızı kanımıza feda etmeye hazırız. Buradan herkes bunu duysun. Tekrar yapmak isterlerse eylem yapacağız, izin vermeyeceğiz. Biz doğamızın, köyümüzün bozulmasını, üretimimizin engellenmesini istemiyoruz. Niye toz toprak içinde kalalım ve evlerimiz yıkılsın” dedi.

CHP’Lİ GÖKÇEL: “BU GÜZEL DOĞAYI KATLETMEYİN”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Çukurkeşlik bir tarafı Yenişehir bir tarafı da Toroslar ilçesine bağlı doğası harika tarımsal üretimi ile doğal güzelliği ile su kaynaklarına katkı yapan bir bölge. Burası bakir. En bakir çam ormanlarının olduğu bir bölge. Dağ keçilerinin olduğu en güzel yenidünyanın en güzel kivinin şeftalinin yetiştiği bir bölge. İnsanlar bu kadar zor meyilli bir bölgede hiç bir masraf ve emekten kaçınmadan üretim yapıp hem kendi geçimlerini sağlamaya hem de ülke ekonomisine katkı yapmaya çalışıyorlar. Burada öyle bir coğrafya etrafı dağlarla çevrili doğa harikası bir yer. Bu insanlar doğa ile barışık üretim yapıyorlar. Bu köyün Doğal Hayatı Koruma Derneği var. Çukurkeşlik köyü doğaya sevdalı bir köy. Bu doğal ortamı bozmaya kimsenin hakkı yok. Gerekçe ne olursa olsun bu doğayı Mersin'in çocukları olarak doğa sevdalıları olarak bozmalarına asla izin vermeyeceğiz. Burada hem kanuni haklar kullanılacak hem de burada yaşayan insanların bir ağaç gibi doğada yaşayan canlı gibi burada yaşama hakkı var. Bunu kimse engelleyemez engelleyemeyecek. Umarım bu sesimizi duyarlar. Bu güzelim doğayı çevreyi tarım alanını katledecek uygulamaya imza atmazlar" diye konuştu.

ASLAN: “DAYATILAN PROJELERE HAYIR DİYORUZ”

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan da, Kerimler Köyündeki taş ocağının yanında maden ocağının bulunduğuna dikkat çekerek, “Dolayısıyla bu bölgede yaşayan insanların hem sağlığını bozacak hem de geçim kaynağına zarar verecek. Her şeyden önce bu taş ocaklarında dinamitler kullanılacak. Bu dinamitler bölgede çok ciddi titreşimlere ve depremlere neden olacak. Bu bölge deprem etkisi ile yaşayacak. Dolayısıyla insanların psikolojisi bozulacak. Düşünün çocuklar bu evlerde yaşadığı sürece atılan dinamitlerden sürekli sallantı endişesi ile psikolojileri bozulacak. Çocuklar eğitimlerine devam edemeyecek. Bu bölge tarım alanıdır. Bu taş ocakları ve Kerimler köyünde kurulmak istenen maden ocağı yüzünden bu bölgenin tarım alanları yok olacak. Bu bölgede 179 hektar orman alanı yok edilecek. Orman demek su, toprak, temiz hava demek. Bu üretimden kaynaklı hem havamız hem suyumuz kirlenecek. Bu taş ocaklarını yüzünden biz buraları terk etmek zorunda kalacağız. Hem sağlığımız bozulacak. Hem sağlığımız bozulacak hem de yoksullaşacağız. Geçim kaynağımız olan tarım elimizden kayarsa mecburen buraya terk edip yoksullaşacağız. Hükümet son zamanlarda Yörüklerin yaşadığı yerlere, dağlarına taşlarına göz dikti. Biz bunun bilincindeyiz. Hep birlikte mücadele edeceğiz. Bu mücadelenin başlangıcını yapıyoruz. Şunu bilsinler ki biz yarın Çavak'ta da, Hamzabeyli'de de, Kayrakkeşli'de ve Kerimlerde de olacağız. Biz tozun toprağın içinde yaşamayacağız. Bize dayatılan bu projelere hayır diyoruz. Yaptırmayacağız. Biz her gün burada olacağız. Biz bu projelerin yapılmaması için her türlü demokratik ve hukuksal mücadeleyi yöre halkıyla birlikte yürüteceği” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA