Mersin, Turunçgil Kongresi’ne hazır


Mersin, bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek Uluslararası Turunçgil Kongresi hazırlıklarını tamamladı. Düzenlenen toplantı ile organizasyonun son durumu basın mensuplarıyla paylaşıldı. 6-11 Kasım 2022 günleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek kongre, açılış kokteyli ile başlayacak. Ardından genetikten biyoteknolojiye, ıslah çeşitlerinden anaçlar konusundaki son gelişmelere kadar birçok konuda son gelişmeler aktarılacak.

 

Tarih : 25 Ekim 2022 Salı 15:16

Necdet TAŞ

Mersin, bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek Uluslararası Turunçgil Kongresi hazırlıklarını tamamladı. Akdeniz havzasının önemli bir Turunçgil üretim ve ihracat merkezi olan Mersin'de bu yıl dünyanın en önemli ve prestijli Turunçgil Kongresinin 14.sü gerçekleşecek. 6-11 Kasım 2022 tarihinde Mersin/Yenişehir Kongre ve Kültür Merkezi'nde Turunçgil dünyasının bütün paydaşlarını buluşturacak olan bu kongre 6 Kasım 2022 tarihinde başlayacak ve 11 Kasım 2022 tarihine kadar sürecek. Düzenlenen toplantı ile organizasyonun son durumu basın mensuplarıyla paylaşıldı. BN Hotel’de gerçekleştirilen lansmana, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Uluslararası Turunçgil Zirvesi Kongre Başkanı Kemal Kaçmaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, Mersin Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı,  katılımıyla düzenlenen 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi Tanıtım Toplantısı’na katıldı. 6-11 Kasım günleri arasında Mersin’de gerçekleşecek kongrenin detayları hakkında bilgi verilen toplantı sonunda Vali Pehlivan’a günün anısına bastırılan hatıra pulu takdim edildi.

HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Düzenlenen toplantı ile organizasyonun son durumu basın mensuplarıyla paylaşıldı. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Kongre Başkanı Kemal Kaçmaz, Kongre Koordinatörü Prof. Dr. Okan Özkaya, Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Temsilcisi Mehmet Karagöz ve Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği (MERYAD) Başkanı Coşkun Doğmuş, çalışmalar hakkında bilgi verip merak edilen soruları yanıtladı.  6-11 Kasım 2022 günleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek kongre, açılış kokteyli ile başlayacak. Ardından genetikten biyoteknolojiye, ıslah çeşitlerinden anaçlar konusundaki son gelişmelere kadar birçok konuda son gelişmeler aktarılacak. Kültürel uygulamalar, stres koşulları, hasat, hasat sonrası işlemler, depolama ve pazara sunma, virüsler, fungal hastalıklar ve mücadele, zararlılar ve kontrolü, sulama, bitki besleme, turunçgil ticareti ve dünya pazarlama trendleri de ele alınacak ana başlıklar arasında yer alacak. Ardından özel sektör temsilcileri ve üreticilerin katılımıyla yeni turunçgil çeşitlerinin geliştirilmesi, ekonomik olarak zararlı kontrolü, hastalıklar, kalıntısız turunçgil yetiştirilmesi ve pazara sunulması, ıslah, genetik çalışmaları, küresel ısınmanın turuçgile etkileri ve gastronomi başlıklarında workshoplar düzenlenip sunumlar yapılacak.

MERSİN TURİZMİNE KATKI SAĞLANMASI DA AMAÇLANIYOR

Kongre çerçevesinde Mersin ve Adana’da saha ziyaretleri ve paketleme tesisleri de ziyaret edilerek bir taraftan Mersin tarımı uluslararası heyetlere daha yakından tanıtılırken diğer taraftan kentin turistik yerlerinin görülüp tanınmasına fırsat sunulacak.  Mersin’in ardından 2024 yılında Kore’nin Jeju City kentinde düzenlenecek kongrenin 2028 yılında hangi ülkede organize edileceği ise yine Mersin’de belirlenecek.  Kongrenin ardından başlayacak Mersin Narenciye Festivali ile organizasyonun halkın da katılımıyla coşkuyla tamamlanması hedefleniyor.  Basın toplantısında söz alan Kongre Başkanı Kemal Kaçmaz bugüne kadar yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verirken Vali Pehlivan, “Turunçgilde tarladan sofraya kadar uzanan sürece böylesi kongrelerin önemli katkılar sunacağına inanıyorum” dedi.

VALİ PEHLİVAN: “KONGREYİ MERSİN’DE YAPMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ”

Toplantıda konuşan Vali Pehlivan, 6-11 Kasım tarihleri arasında Mersin’in Uluslararası Turunçgil Kongresine ev sahipliği yapacağını söyledi. 1960’lı yıllara kadar uzanan, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir sempozyum şeklinde başlayıp sonrasında değişik ülkelerde 4 yıl arayla yapılan bu kongrenin 14.’sünü Mersin’de yapmanın gururunu yaşadıklarını belirten Pehlivan, “Turunçgil malumunuz narenciye olarak da ifade edebiliriz. Portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi meyvelerden oluşuyor ve içerdiği C vitamini, bol miktarda mineral ve lif sayesinde insan sağlığı açısından da ziyadesiyle önemli bir ürün. Tüketimi de dünya genelinde çok yaygın. Öyle ki 190 ülkede narenciye üretimi yapılıyor. Elimizdeki son verilere göre dünya genelinde 140 milyon tonun üzerinde narenciye üretiliyor. Bunun yaklaşık 5,5 milyon tonu da Türkiye’mizde üretiliyor. Sahip olduğumuz bu üretim hacmiyle dünyada 8, Avrupa’da da 2. durumdayız. Türkiye’deki üretime veya Türkiye içindeki paya baktığımızda da Mersin ilimizin gerçekten çok büyük bir oranda üretim payına sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye’de yaklaşık 1,5 milyon ton civarında limon üretimi var. Bunun yüzde 55’i, 850 ton civarında limon üretimi ilimizde yapılıyor. Gene portakal, greyfurt, mandalina gibi ürünlerde de ya ikinci ya üçüncü sıradayız” ifadelerini kullandı.

“MERSİN’E YAKIŞAN BİR KONGRE OLACAK”

Bu kongrenin Mersin’de yapılıyor olmasının üretim rekoltesi ve kapasitesiyle büyük bir ilgisi olduğunu vurgulayan Pehlivan, "Bu kongre bu kadar çok üretim yapılan ve sektör haline gelen çiftçisiyle, paketleme pazarlamacısıyla, ihracatçısıyla bir bütün olarak bir sektör haline gelen ilimize ziyadesiyle yakışan bir etkinlik, bir kongre oldu, olacak. Tabi 4 yılda bir yapılıyor. 2028 yılında yapılacak kongrenin yeri de burada belli olacak. Bilim adamları, bilim insanlarının tabii katılımı söz konusudur. Genel olarak ifade etmek gerekirse 500’e yakın bildirinin bu vesilesiyle paylaşılacağı beklentisi ve tespiti var. Tabii bu çok önemli. Çünkü bu kongreler malumunuz sektöre katkı sağlamak için yapılıyor. Sektörün bilimsel yaklaşımlarla, ortaya konan çalışmalarla, daha da profesyonel yapıya kavuşturulması sağlık şartlarından tutun, üretim şartlarından tutun, pazarlama şartlarına, pazara ulaşma sürecine ve en etkin, en sağlıklı bir şekilde pazara ulaşma şartlarına süreçlerine kadar bu çalışmalar teorik bazda da ortaya konuluyor. Bu paydaşlarıyla ulaştırmak suretiyle tarladan sofraya kadar uzanan sürecin daha da verimli, etkin hale getirilmesine de büyük önemli katkılar sunuyor. Bu kongremize Tarım ve Orman Bakanlığımız destek verdi. Kongrenin ardından Narenciye Festivalini yapacağız. Dolayısıyla bunu da hep birlikte planladık. Bir faaliyet diğer faaliyeti de aslında desteklemiş olacak. Bilimsel çalışmalar, uluslararası bir kongre ve devamında da gene halkımızın katılımıyla, geniş katılımlı bir festivalle güzel bir final yapılacağına inanıyoruz ve bunun planlamasını da hep birlikte yaptık. Bu kongrede ve festivalde emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum. Bütün halkımızı bu etkinliklere bekliyoruz” dedi.

KAÇMAZ: “TURUNÇGİLLER BAŞLI BAŞINA BİR SEKTÖR”

2012 yılında Valencia/İspanya'da yapılan 12. Uluslararası Turunçgil Kongresi'nde ülkemizin ev sahipliği için ilk müracaatlarını gerçekleştirdiklerini ve 13.sü Brezilya'da gerçekleşen kongre esnasında yapılan komite oylama sonucunda ülkemizde yapılmasına oy birliği ile karar verildiğini ifade eden ISC Başkanı Kemal Kaçmaz, “İlk olarak 1968 yılında Amerika"da başlayan bu kongre sonraki yıllarda her dört yılda bir dünyanın muhtelif ülkelerinde gerçekleşmiştir. Bu kongreye ilk kez ülkemizde ev sahipliği yapacağiz ve Turunçgil dünyası olarak bunun heyecanını yaşıyoruz. Türkiye Yaş Meyve Sebze ihracatının % 50 ye varan bir bölümü Turunçgil ihracatı olarak gerçekleşmektedir. Bu tablo bize Turunçgil sektörünün artık bir alt grup olmaktan öte başlı başına bir ana sektör olduğunun göstergesidir.” sözlerini kullandı. Hatay'dan İzmir'e kadar olan ülkenin kıyı şeridinde üretim ve ihracatı yapılan turunçgillerin dünya turunçgil üretim ve ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu ifade eden Kaçmaz, “Türkiye’nin limon üretiminde 6. sırada ihracatında 3. sırada, mandalina üretiminde 3. sırada ihracatında 2. sırada, greyfurt üretiminde 8. sırada ihracatında 2. sırada yer almaktadır. Bu tabloda gösterilmektedir ki Türkiye Turunçgil sektöründe küresel bir oyuncu olarak yer almaktadır ve bu kongre de sektörümüzün gelişmesinin somut ifadesidir.” diye konuştu.

2016 YILINDAN BU YANA HAZIRLANIYORLAR

Dünyanın en önemli turunçgil kongresine 2016 yılından itibaren pandemi şartlarında hazırlandıklarını fakat 2 kez tarihi revize yapmak durumunda kaldıklarını ifade eden Kaçmaz, kongre yürütme kurulu ile birlikte 6-11 Kasım 2022 tarihlerinde yapılması konusunda ortak karar aldıklarını söyledi. 6 Kasım'da açılışı gerçekleşecek olan kongre turunçgil sektörüne çok büyük ivme kazandıracak, sektörün paydaşlarını bir araya getireceğini ve 11 Kasım tarihine kadar genel kurul, olağan oturumlar, atölye çalışmaları, kongre öncesi ve sonrası teknik gezileri ile devam edeceğini söyleyen Kaçmaz,  Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından yürütülen bilim kurulu çalışmaları başarılı bir şekilde devam ettiğini ve kongreye şu ana kadar 28 farklı ülkeden, 400'e yakın bildiri başvurusu alındığını ve kongrede 7 özel salonda sunumlar gerçekleştirilerek, çalıştay yapılacağını söyledi.

12-13 KASIM’DA NARENCİYE FESTİVALİ GERÇEKLEŞECEK

Dünyada son 6 yılda yapılan bütün çalışmaları en yetkin uzmanlardan öğreneceklerini ve Türkiye’den sonraki sektör gelişmelerini 15. Turunçgil Kongresi olan (2024) Güney Kore'de gerçekleştirilecek kongrede öğreneceklerini ve 2028 yılındaki 16. Kongrenin hangi ülkede olacağını aday ülkeler arasından kongre esnasında yapacağımız komite toplantısında belirleyeceklerini ifade eden Kaçmaz, “Turunçgiller ile ilgili her konuya hitap edecek olan bu kongrede katılımcılar eş zamanlı olarak yapılacak olan EXPO'da paydaşlarını tanıma fırsatı ve kongre sonunda gerçekleşecek olan 12-13 Kasım tarihlerinde geleneksel olarak her yıl yapılan Mersin Narenciye Festivalinde de narenciye sektörü ile ilgili gösterileri izleme fırsatı bulacaklardır. Değerli katılımcılar kongrelerin aynı zamanda turizm sektörü içerisinde ayrı bir yeri var. Kongrede teknik gezilerin yanı sıra kongre öncesi ve sonrasında turistik geziler de bulunmaktadır. Akademisyenlerin, üreticilerin, ihracatçıların ve sektör yatırımcılarının bir araya geldiği bu tür kongreler sektöre yön verir. Bu yüzden biz bu kongreyi çok önemsiyor, sektörümüze katkı sağlamak amacıyla kongre hazırlık komitesiyle özverili bir biçimde çalışıyoruz. Ülkemiz, bölgemiz ve Turunçgil sektörü için hayırlı olması dileği ile tüm paydaşlarımızla birlikte el ele vererek başaralı bir organizasyon gerçekleşmesini temenni ediyorum” diyerek tamamladı. Bilim kurulu üyeleri ise teknik detayları aktardı.

KIZILTAN: “SEKTÖR İÇİN FAYDALI SONUÇLAR ÇIKACAĞINA İNANIYORUM”

Toplantıda konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise tarımın kent ekonomisi için önemine dikkat çekerek odanın tarımın gelişimi adına yürüttüğü çalışmaları özetledi. Düzenlenecek kongre ile turunçgil sektörüne yönelik önemli sonuçlar ortaya çıkacağına inandığını kaydeden Kızıltan, “Kentimizdeki turunçgil üretimi ağırlıklı olarak sofralık. Bu kongrede umuyorum ki katmadeğer sağlayacak, turunçgilin farklı konularda değerlendirilebileceği sonuçlar da çıkacaktır. Emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA