Mersin’deki hastaneler doldu


Deprem sonrasında sağlık hizmetleri anlamında Mersin depremzedeleri ilk karşılayan illerden biri olarak yoğun bir hasta akışı yaşadı. Şu anda Mersin Şehir Hastanesi, Mersin Üniversitesi Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi, Tarsus Devlet Hastanesi yanı sıra özel hastaneler de büyük sayılarda hasta aldı. Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu, deprem sonrası Mersin’e yoğun bir göç yaşanırken kentteki sağlık sorunları ve çözüm önerilerine dair yapılması gerekenleri masaya yatırdı.

 

Tarih : 9 Şubat 2023 Perşembe 15:19

Haber Merkezi

Kahramanmaraş depremleri ile depremzedeleri ilk karşılayan illerden biri olarak yoğun bir hasta akışı yaşanan Mersin’de sağlık alanında acil olarak yapılması gerekenlere ilişkin Tabip Odası’ndan önemli bir çağrı geldi. Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu’nun yaptığı toplantının ardından talep ve önerileri şöyle; “Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem hepimizi derinden üzmüştür. Depremden etkilenen tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; yakınlarını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

MERSİN’DEKİ HASTANELER DOLDU TAŞTI

Deprem sonrasında sağlık hizmetleri anlamında Mersin İli deprem dışı olup depremzedeleri ilk karşılayan illerden biri olarak yoğun bir hasta akışı yaşadı. Şu anda Mersin Şehir Hastanesi, Mersin Üniversitesi Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi, Tarsus Devlet Hastanesi yanı sıra özel hastaneler de büyük sayılarda hasta almış durumdalar. Depremzedeler gerek kendi imkanlarıyla gerek resmi sevklerle gelmeye devam etmektedir. Mersin Tabip Odası olarak hekimlerimiz ile yaptığımız toplantı/değerlendirme sonrası bugün için durum tespiti ve gereksinimler aşağıda sıralanmıştır: Hastanelerimizde yoğun hasta yükü mevcuttur. Sağlık personeli sayısı diğer illerden ve ilçelerden desteklenmelidir. Tıbbi malzeme ve ilaç konusunda sıkıntı yaşanmaması için İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı gerekli önlemleri almalıdır. Deprem öncesi var olan tetanoz aşısı yetersizliği daha büyük bir sorun olarak bizi beklemektedir. Bakanlık acilen bu ihtiyacı giderecek adımlar atmalı ,gerekirse diğer ülkelerden tetanoz aşısı için özel olarak yardım talep edilmelidir. Deprem sırasında  sık yaşanan sağlık sorunlarına yönelik özel tedbirler alınmalıdır. Örneğin crush sendroma bağlı böbrek yetmezlikleri için diyaliz ünitelerinin sayısı artırılmalı yakın illerle koordineli olarak hastaların acil  tedavileri sağlanmalıdır. Deprem sonrası ortaya çıkması beklenen salgın hastalıklar, yaralanma ve sakatlıkların uzun vadeli tedavileri ve psikiyatrik sorunlar için planlama yapılmalıdır.

KRONİK HASTALIK İLAÇLARININ RAPOR SÜRELERİ UZATILMALI

Depreme bağlı olmayan kronik ve akut hastalıklar bir yandan devam ettiğinden  hastaların ilaca ve hekime ulaşması için basamaklı sağlık hizmeti planlanmalıdır. Kronik hastalık ilaçlarının rapor süreleri uzatılmalı ve eczanelerden doğrudan temini için düzenlenme  sağlanmalıdır. Sağlık çalışanlarının fiziksel ve duygusal tükenmişliklerinin önüne geçilmesi ve azaltılması için depremzedelere hizmet veren birimlerde çalışan sağlık emekçilerinin çalışma süreleri ve dinlenme süreleri yeniden düzenlenmelidir.  İlimizde, her ne kadar belediye yurtları, oteller, vatandaşların bireysel meskenleri, sivil toplum örgütlerinin binaları, devlet kurum binaları barınmaya açılmışsa da, özellikle yataklı barınaklar, yiyecek, içecek,  mamalar, kıyafet, bebek ve kadın pedleri, kişisel temizlik ve bakım ürünleri ile yıkanma gibi ihtiyaçların giderilmesinde yaşanan eksiklikler acilen organize bir şekilde giderilmelidir. Son olarak gerek deprem bölgesinde gerek ilimizde hissedilen organizasyon ve planlama eksikliğinin giderilmesi için; tüm ilgili kurumları ve kuruluşları içine alacak şekilde oluşturulacak daha etkin kriz masaları  aracılığıyla 24 saat kesintisiz çalışma yürütülmesi gereklidir.”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA