Muz üreticisine destek neden yok?


Anamur’da meydana gelen hortum ve fırtınanın büyük bir maddi zarara yol açtığını ifade eden Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, “Şu anda tüm üreticilerimiz yer demir gök bakır misali çaresiz umutsuz şekilde düşünüyor ve haklı olarak soruyor. Destekler bize niye yok? Bir dönüm seranın yapımı bugün itibari ile 400 Bin TL Afet sonrası yıkılmış seranın enkazının temizlenmesi ise 100 bin TL. Yani hortumdan zarar gören seranın tekrar ayağa kaldırılması 500 bin TL. Bu şartlarda sigortası olmayan üreticinin hareket etmesi mümkün değil” dedi.

 

Tarih : 9 Mayıs 2023 Salı 09:45

Necdet TAŞ

Mersin’in Anamur ilçesinde meydana gelen hortum ve fırtınanın büyük bir maddi zarara yol açtığına dikkat çeken Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, “6 Mayıs cumartesi günü, sabah saat 10:00 da; bölgemizde üreticilerimiz hortum ve fırtına  afetiyle karşı karşıya kalmıştır. Bölgemizde; afetten zarar gören tüm üreticilerimize, Anamur-Bozyazı Ziraat Odası olarak geçmiş olsun derken rabbim inşallah bir daha böyle bir afetle çiftçilerimizi karşılaştırmaz. Afetten hemen sonra Anamur İlçe Tarım Müdürlüğümüz, TARSİM Bölge Müdürlüğümüz, TARSİM Genel müdürlüğümüz ve ilgili Bakanlıklarımızla iletişime geçilerek gerekli hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır. Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar telefonla arayarak acımızı paylaşıp geçmiş olsun dileklerinde bulunmuştur. Son 6 yıldır oda olarak bölgemizde yaptığımız fizibilite çalışmaları sonucu hazırladığımız raporları sunarak yetkili makamları sürekli uyardık. Verilen yüzde 60 hibe desteğiyle tarımla ilgisi ve alakası olmayan kişilere, sermaye şirketlerine, havza çalışması yapılmadan, olmayacak yerlere ve bölgelere muz seraları yaptırıldı. Bu yüzde 60 hibe desteğini asıl hak sahibi olan küçük aile işletmeleri yani gerçek çiftçilerimiz alamadılar. Sermaye, hayatı toprak olan çiftçiye değil toprağı bilmeyen sermaye şirketlerine verildi. Bunun yanında bin bir çeşit cenderelerle mücadele etmek zorunda kalan üreticilerimiz, Tarsimle ilgili, bazı yasal düzenlemeler yapılmadığı için TARSİM sigortasını da yaptıramadı” ifadelerini kullandı.

“SERANIN TEKRAR AYAĞA KALDIRILMASI 500 BİN TL LAZIM”

Ziraat Bankasının vermiş olduğu sübvansiyonlu kredinin muzda üretim fazlası olduğu için durdurulduğunu kaydeden Gümüş, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Şu anda tüm üreticilerimiz yer demir gök bakır misali çaresiz umutsuz şekilde  düşünüyor ve haklı olarak soruyor. Destekler bize niye yok? Bir dönüm seranın yapımı bugün itibari ile 400 Bin TL Afet sonrası yıkılmış seranın enkazının temizlenmesi ise 100 bin TL. Yani hortumdan zarar gören seranın tekrar ayağa kaldırılması 500 bin TL. Bu şartlarda sigortası olmayan üreticinin hareket etmesi mümkün değil. Biz Devletimize "Devlet ebed müddet" düsturuyla bağlıyız. Sayın Cumhurbaşkanımız Mersin mitinginde afetten zarar gören üreticilerimize devletimizin destek vereceğini söyledi. İnancımız ve güvenimiz tamdır. Bugüne kadar toprakla bağı olmayan, sermaye şirketlerine verilen yüzde 60 hibe desteğinin, asıl hak sahibi olan küçük aile işletmelerine de verilmesini, Ziraat bankasının, Çiftçi'ye vermiş olduğu Sübvansiyonlu Kredi'nin, tekrar uzun vadeli şekilde afetten zarar gören çiftçilerimize verilmesini, TARSİM sigortası; Çiftçiler lehine uygun hale getirilerek, üretim yapılan seralarda zorunlu hale gelmesini istiyoruz. Bu acı günümüzde, afet bölgesine gelerek, bizleri telefonla arayarak, çiftçimizin acısını paylaşan Başta, Sayın Genel Başkanımız; Şemsi Bayraktar'a, Bakanlık Temsilcilerimize, Belediye Başkanlarımıza,  TARSİM Genel Müdürlüğümüz Bekir Engürülü'ye, Tarsim Bölge Müdürümüz Vahap Kalaycıoğlu'na, Milletvekillerimize, Siyasi Parti Temsilcilerimize, Oda Başkanlarımıza sonsuz teşekkür ediyoruz.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA