CHP’li Kış; “Kadınlar güvenliği sosyal medyada arıyor”


Mersin’de son iki günde işlenen 2 kadın cinayetine dikkat çeken CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “Biz, kadınlar olarak hiç bitmeyen fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddetle karşı karşıyayız. Kadınlara şiddet uygulayan şahıslara indirimsiz bir şekilde hukuki yaptırımlar uygulanmalıdır. Kadınlarımız, artık, adaleti ve güvenliği sosyal medyada aramak durumunda kalmamalıdır. Türkiye’de 2023 yılının ilk altı ayında 148 kadın öldürüldü. Yine, maalesef 3 gün önce, Mersin’de, daha 27 yaşındaki Esra Asena Temir erkek arkadaşı tarafından gördüğü şiddet sonucu hayatını kaybetti. 2020-2022 arasında 914 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 632 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. 2022 yılında 23 kadın, öldürüldüğü anda fail hakkında tedbir kararları olmasına rağmen korunamadı” dedi.

 

Tarih : 7 Temmuz 2023 Cuma 12:01

Necdet TAŞ

Kadına yönelik şiddetle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde söz alarak kadın cinayetlerine dikkat çeken CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “Kadına yönelik şiddet yirmi bir yıllık AKP iktidarı döneminde giderek artmıştır. Biz, kadınlar olarak hiç bitmeyen fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddetle karşı karşıyayız. Milletin iradesini yok sayanlar, Meclisi görmezden gelerek, Anayasa’mızı ayaklar altına alarak İstanbul Sözleşmesi'ni bir gecede feshettiler. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı sonrası ve beraberinde 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un da yürürlükten kaldırılmak istenmesi tartışmaları sonrası, kadın cinayetlerinin failleri cesaretlendirilmiş, İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararıyla kadına şiddet ve cinayet rakamlarında artışlar gözlemlenmiştir” ifadelerini kullandı.

“MERSİN'DE SON ALTI AY İÇERİSİNDE 3 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ”

Kadın cinayetleriyle ilgili verileri de paylaşan CHP’li Kış, “Şimdi sizlerle birkaç rakam paylaşmak istiyorum. Kadın örgütleri tarafından yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de 2023 yılının ilk altı ayında 148 kadın öldürüldü. Yine, maalesef, bundan tam üç gün önce, Mersin ilimizde, daha 27 yaşında olan genç bir kadınımız, hemşehrimiz Esra Asena Temir erkek arkadaşı tarafından gördüğü şiddet sonucu hayatını kaybetti. Mersin'de son altı ay içerisinde 3 kadının öldürüldüğü açıklanmıştır. 2020-2022 arasında 914 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 632 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. 2022 yılında 23 kadın, öldürüldüğü anda fail hakkında tedbir kararları olmasına rağmen korunamadı. Öldürüldüğünde tedbir kararı olan kadınların yüzde 50’si boşanma aşamasında olduğu erkekler tarafından öldürüldü. Değerli milletvekilleri, mevcut sistemde cezasızlık politikası faillerin yakalanmadığı ve kadın cinayetlerinin önünü açan bir hâle büründü ve cinayetlerdeki artışın sebebi de “Ben zaten kadın-erkek eşitliğine inanmıyorum.” diyen bir bakış açısıdır. İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenler, 6284 sayılı Yasa’nın kaldırılmasını ittifak koşulu yapanlar kadın cinayetlerini teşvik edip cesaretlendirmekten başka bir fayda sağlamamıştır” şeklinde konuştu.

“KADINLAR GÜVENLİĞİ SOSYAL MEDYADA ARIYOR”

“28’inci Yasama Dönemi içerisinde kadınlarımızın bizlerden bir beklentisi var, kadına yönelik şiddetle mücadelenin hemen başlatılması gerekmektedir. İstanbul Sözleşmesi derhâl yeniden yürürlüğe konulmalıdır. Kadına şiddet davalarına bakan özel yetkili mahkemeler ve Yargıtayda ayrı bir ceza dairesi kurulmalı, tüm savcı, hâkim ve adli kurumlarda çalışanlar bu konuda özel eğitime tabi tutulmalıdır” diye konuşan CHP’li Kış, “Kadınlara şiddet uygulayan şahıslara indirimsiz bir şekilde hukuki yaptırımlar uygulanmalıdır. Kadınlarımız, artık, adaleti ve güvenliği sosyal medyada aramak durumunda kalmamalıdır. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili ve bir cumhuriyet kadını olarak kadın düşmanı politikaların hayata geçirilmesine asla izin vermeyeceğiz. Her kadın özgür ve başı dik bir şekilde hak ettiği bir yaşamı sürdürecektir. 6284 sayılı Yasa’yı tam ve etkin olarak uygulattıracağız” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA