Koca; “Bu bir soygun yasasıdır”


Deprem yaralarını sarmak için motorlu taşıt vergisine yapılan zamlara tepki gösteren Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, “Bu ülkenin en zengin 13 kişisi servetin yarısına sahip, o zaman haydi el birliğiyle eğer depremin yaralarını sarmak istiyorsak servet zenginlerini vergilendirin de görelim diyoruz ama tabii ki sizler yoksulun, emekçinin, tüyü bitmemiş yetimin nafakasına çökmek istiyorsunuz. Buradan bir kez daha söyleyelim. Karşımıza getirmiş olduğunuz bu torba yasa torba yasa değildir, bir soygun yasasıdır, bu yaptığınız da devlet yönetmek değildir, düpedüz soygundur. Ve biraz sonra oylayacağınız yasa da bir kez daha ifade edelim ki ne yazık ki soygun yasası olarak tarihe geçecektir” dedi.

 

Tarih : 13 Temmuz 2023 Perşembe 13:11

 

Neşet TORUN

Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında konuşan Yeşil Sol parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, “Öyle bir torba yasa ki gerçekten Türkiye Yüzyılı vizyonuna yaraşır şekilde her maddesi birbirinden beter soygun düzenlemeleri öneriliyor. Bir taraftan Meclise getirmiş olduğunuz bu soygun yasasıyla, bu torba yasayla beraber bir kez daha Anayasa’yı hiçe sayıyorsunuz, bütçe hakkını yok sayıyorsunuz ve Meclisin varlık sebebini tamamıyla ortadan kaldırmaya çalışıyorsunuz bir taraftan da “millî dayanışma paketi” adı altında yine en iyi bildiğiniz şeyi yapıyorsunuz ve hamaset yapıyorsunuz. Evet, bütününe baktığımız zaman, son derece sınıfsal bir torba yasayla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

“VERGİ AFLARI HEP ZENGİNLERE VURUR”

Vergi oranlarına getirilen zamlara dikkat çeken Koca, “7 Temmuz gecesi yayınlamış olduğunuz kararnameyle beraber mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranlarını yüzde 8 ve 18’den yüzde 20’ye yükselttiniz, şans oyunları vergilerini, telefon kayıt harcı miktarlarını, ehliyet haricindeki tüm harçları yükselttiniz, halkın ödediği ve zaten son derece adaletsiz olan dolaylı vergileri daha da arttırarak vergi yükünü halkın sırtına bindirdikçe bindirdiniz. Şimdi, utanmadan, bu deprem nedeniyle oluşan ek finans kaynağı ihtiyacı olarak bize bu torba yasayı pazarlamaya çalışıyorsunuz. AKP vekilleri, size sesleniyorum: Şimdi, diyeceksiniz ki: “Düzenlememizde kurumlar vergisinin arttırılmasına yönelik bir madde var.” Ama o maddeye baktığımız zaman, şirketlerden, bankalardan topladığımız vergiyi de artırıyoruz, bir de işte, “Buradan konuşun.” diyorsunuz, biz de size buradan bir kez daha “Hadi oradan!” diyoruz çünkü biliyoruz ki bu ülkede belirtilen oranda kurumlar vergisi uygulandığı şimdiye kadar hiçbir zaman görülmemiştir. Bu anlamıyla kurumlar vergisini yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarmanızın kâğıt üzerinde bir düzenleme olmak dışında hiçbir anlamı olmadığını siz de biz de gayet iyi biliyoruz. Bu ülkede hangi şirket, hangi banka kendisine tahakkuk edilen vergiyi nominal değeri üzerinden ödüyor? Biliyoruz ki hiçbiri ödemiyor. Bunu yine bizim bildiğimiz kadar sizler de iyi biliyorsunuz bizleri dinlemeyen, halkı dinlemeyen AKP vekilleri; biz sabahtan beri sizin masallarınızı dinliyoruz, biraz da siz kulak verin, gerçekleri dinleyin. Evet, vergi afları, indirimleri, istisnaları, muafiyetleri hep kimi vurur biliyoruz, hep zenginleri vurur; hani, o gözünüz gibi koruduğunuz zenginleri vurur, üzerine titrediğiniz zenginleri vurur” şeklinde konuştu.

“SİLDİĞİNİZ VE ERTELEDİĞİNİZ VERGİLERİ KULLANIN”

“Madem deprem bütçeyi mali olarak zorladı, o hâlde şimdiye dek büyük bir çoğunluğu sizin iktidarınız döneminde toplanan deprem vergilerini çıkarıp kullanın diyoruz buradan. Şu ana dek toplanan deprem vergilerinin nereye gittiğine dair bize hamasetiniz dışında hiçbir açıklama şimdiye değin yapmadınız. Bizler diyoruz ki eğer bir bütçe açığı söz konusuysa buyurun, şimdiye kadar zenginlerden toplamadığınız, sildiğiniz, ertelediğiniz vergileri kullanın. Buradan bunu söylerken bakın, yeni bir düzenleme falan yapın demiyoruz ama en azından sizin o ucube vergi sisteminizi uygulayın diyoruz, şu ana dek ertelemiş olduğunuz vergileri toplayın diyoruz” ifadelerini kullanan Koca, “Eğer ek bir bütçeye ihtiyacınız varsa bunun yükünü yoksulun, emekçinin, çiftçinin, esnafın sırtına yüklemektense zenginlerin şu ana dek biriktirmiş oldukları serveti vergilendirin de görelim istiyoruz. Bankalarda 1 milyon TL ve üzerinde parası olan 1 milyon kişi var bu ülkede. Sıfır vergiyle faiz getirisiyle, döviz getirisiyle biliyoruz ki gül gibi yaşayıp gidiyorlar. Eğer ek bütçe ihtiyacınız varsa yoksuldan değil onlardan vergilendirin. Bu ülkenin en zengin 13 kişisi servetin yarısına sahip, o zaman haydi el birliğiyle eğer depremin yaralarını sarmak istiyorsak servet zenginlerini vergilendirin de görelim diyoruz ama tabii ki sizler yoksulun, emekçinin, tüyü bitmemiş yetimin nafakasına çökmek istiyorsunuz. Buradan bir kez daha söyleyelim. Karşımıza getirmiş olduğunuz bu torba yasa torba yasa değildir, bir soygun yasasıdır, bu yaptığınız da devlet yönetmek değildir, düpedüz soygundur. Ve biraz sonra oylayacağınız yasa da bir kez daha ifade edelim ki ne yazık ki soygun yasası olarak tarihe geçecektir” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA