Çarşı esnafı müfettiş istiyor!


Mersin’de tarihi Zafer Çarşısı önünde ellerinde ’Rızık Kutsaldır’ yazılı pankartlarla bir araya gelen çarşı esnafı, 4 yıl daha kontratları olmasına rağmen ’deprem riski’ dolayısıyla dükkanlarının yıkılmak istenmesine tepki göstererek, yasal sürecin beklenmesini istedi. Basın açıklaması yapan esnaf, daha sonra İstiklal Caddesini bir süreliğine trafiğe kapattı. Burada konuşan Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü, “Kamu vicdanı yaralıdır. Bu iki bina yeniden analiz edilmelidir. Doğru olmayan bilgilerle kamu yanıltılmış ve esnaflarımız algı operasyonlarına maruz bırakılmışlardır. Müfettiş talep ediyoruz” dedi.

 

Tarih : 15 Ağustos 2023 Salı 12:39

Neşet TORUN

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin deprem açısından riskli olduğu gerekçesiyle yıkmak istediği Kırmızı Lacivert ve Özel İdare İşhanı ile Zafer Çarşısından yargı süreci devam ederken çarşı esnafını yine sokağa döktü. Akdeniz ilçesindeki çarşı esnafı seslerini duyurmak için İstiklal Caddesi’ni trafiğe kapatarak, yetkililere seslendi. Burada konuşan Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü, ‘rızık kutsaldır’ eylemlerinin ikincisini yaptıklarını ama devamının geleceğini söyleyerek, Büyükşehir Belediyesi’ni taleplerine kulak vermeye davet etti.

“RİSKLİ ALAN KILIFI UYDURULDU”

“Bilindiği üzere Mersin Büyükşehir Belediyesi, 35 yıldır kiracısı olduğumuz ve en son 10 yıllığına ihale ile bize kiraya verdiği ve halen 4 yıl resmi kontratımız olan işyerlerimizden 30 Kasım 22 tarihinde tarafımıza gönderdiği tahliye yazısı ve tebligatı ile bu bölgenin riskli alan ilan edildiğini ve derhal boşaltmamız gerektiğini ifade etmiştir. Bizlerde çarşı esnafları olarak Mersin Büyükşehir’in bu kararına karşılık 60 adet dava açtık. İlgili davalarımız henüz ve devam ederken tarihi zafer çarşısı ile ilgili mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Burada paylaşacağımız birinci belge Mersin Büyükşehir’in 30 Kasım 2022 tarihinde gönderdiği yazıda bizlere riskli alan olarak ilan ettiği alana 11.01.2023 tarihinde Bardisa firması tarafından riskli alan raporu hazırlanmıştır. Yani önce bölgeden tahliyemiz istenmiş sonrada bu tahliyeye gerekçe olan riskli alan raporu 45 gün sonra alınmıştır. Burada akıllara şu soru gelmektedir. Önce minare çalınıp sonra kılıfına mı uydurulmuştur? Aynı Bardisa Firmasına Kırmızı Lacivert ve Özel İdare İş hanlarının deprem analiz raporu hazırlatılmıştır. Tarihler arasındaki bu çelişki ve önce boşaltın sonra raporunu hazırlatın çelişkisi bilimsellikten uzak ve şaibeli durumdadır” şeklinde konuşan Algüllü, “Bunun yanında bu iki bina ile ilgili deprem analiz sonuçları ve yeniden deprem analizi yapılmasın taleplerimiz ısrarla reddedilmektedir. Oysa 11 ilimizde yaşanan deprem felaketinden sonra bölgedeki binalara verilen ağır hasarlı raporlara yapılan itirazlar sonucu birçok bina orta hasarlı ilan edilmiş ve güçlendirme ile kullanılmaya başlanmıştır. Şimdi soruyoruz Kırmızı Lacivert ve Özel İdare binalarının deprem raporlarına itirazlarımız ısrarla neden reddediliyor? Yeniden belirleme ve keşif ve deprem raporu taleplerimiz neden reddediliyor? Davalarımız henüz açılalı 5 ay olmasına rağmen yasal süreç neden beklenmiyor ve esnaflar sokağa atılmaya çalışılıyor? Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, siz tüm Mersin kamuoyu önünde söz verdiniz esnaf mağdur edilmeyecekti. Neden yasal süreci ve mahkemelerin sonucunu beklemeden ve esnafın mağduriyetine bir hiçbir çözüm bulmadan esnafı sokağa atmaya çalışıyorsunuz? Meclisteki konuşmalarınız iyi güzel ancak hiçbir çözüm önerimize yanaşmadığınız gibi bizi muhatap almıyor ve çözüm önerisi sunmuyorsunuz? Sayın başkan lütfen sözünüzü tutun. Esnafı sokağa atmak mağdur etmek size bir şey kazandırmaz. Esnafı karsınıza almak size sadece kaybettirir. Sizi insanların rızkına saygı duymaya davet ediyoruz” dedi.

“RAPORLAR ÇELİŞKİLERLE DOLU”

Raporların çelişkilerle dolu olduğunu iddia eden Algüllü, esnafa önce tahliye yazısı yollandığını sonrada bu tahliye yazısına gerekçe olarak gösterilen riskli alan raporunun özel bir firmaya 2 ay sonra hazırlatıldığını belirterek, “Bu meseleyi bu şekilde organize eden üst akla şunu soruyoruz; ne zannettiniz bunlar esnaf hiçbir şeyden anlamazlar önce yazıyı yazalım sonra rapor alırız bu esnaflar dava filan da açamazlar mı zannettiniz? Yanıldınız. Buradan sayın içişleri bakanımıza sesleniyoruz; Bu olay izaha muhtaç çelişkilerle doludur. Devletin sağlam iki binası bu şekilde alınan raporlarla yıkılacaktır. Üstelik hiçbir şekilde güçlendirme çalışması ve güçlendirme maliyet çalışması yapılmamıştır. Sayın bakanımızdan bu konuda yapılan iş ve işlemlerin araştırılması için acil olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne müfettiş göndermesini kamu adına saygı ile arz ve talep ediyoruz. Elimizdeki bilgi ve belgeleri müfettişlerle paylaşmaya hazırız sayın bakanım lütfen bu feryadımıza sessiz kalmayınız ikinci belge paylaşımı. 13 Haziran 2023 tarihinde Mersin Büyükşehir Belediyesi olağan meclis 1.birleşiminde Mersin Büyükşehir hukuk müşaviri tarihi zafer çarşısında 60 esnafın dava açtığını ve bu davalarla ilgili herhangi bir tedbir ya da yürütmeyi durdurma kararı olmadığını ifade etmiştir. Sayın hukuk müşaviri ya gerçeği söylememiştir yada bu meclis toplantısından 20 gün önce 23 Mayıs 2023 tarihinde Adana Bölge İdare Mahkemesi 5.Hukuk Dairesinin vermiş olduğu tedbir kararından habersizdir. Bu durum belediyenin yüzlerce avukatının basındaki hukuk müşaviri için izaha muhtaç bir konudur. Bizler bile davalarımızı UYAP üzerinden günlük olarak takip ederken koskoca Mersin Büyükşehir hukuk müşavirinin 20 gün önce verilen bir kararı bilmemesi ya da gerçeği Mersin Büyükşehir Meclisinden ve kent kamuoyundan saklamış olması tüm Mersin’e yapılmış bir ayıptır. Bilmemesi de ayıptır, gerçeği saklaması da ayıptır ve affedilemez” ifadelerini kullandı.

“YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINDAN HABERLERİ YOKTU”

Yine aynı meclis toplantısında Emlak İstimlak Daire Başkanının Zafer Çarşısı’ndaki yapıların ruhsatsız yapı olduğunu söylemesinin büyük bir ayıp olduğunu ifade eden Algüllü, “Sayın daire başkanı siz ruhsatsız yapıları ihale kanununa göre nasıl oluyorsa bize 10 yıllığına ihale ile verdiniz ve hala kira alıyorsunuz? Ve maalesef yine mahkemenin verdiği durdurma kararından habersiz olan bir başka isim olan Emlak İstimlak Daire Başkanı 21 Haziran 2023 tarihinde Zafer Çarsısı ve Kırmızı Lacivert İşhanlarının yıkım işini ihaleye çıkarmıştır. Dikkat ederseniz mahkemenin durdurma kararından 1 ay sonra buraların yıkım işi 527 bin TL ile ihale edilmiştir. Yani 1 ay geçmiş hala mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararından haberleri yok ve yıkım ihalesine çıkıyorlar. Uyarılarımız sonucu ihale gününden 1 gün önce bu yıkım ihalesi iptal edilmiştir. Şimdi Mersin Büyükşehir başkanımız sayın Vahap Seçer’e soruyoruz; sayın başkan bizim hiçbir daire başkanınız ile şahsı bir sorunumuz olamaz ve yoktur ancak siz Mersin’i mahkeme kararlarını takip etmeyen, yürütmeyi durdurma kararlarından bihaber yıkım ihalelerine çıkan sizi mecliste mahcup duruma düşüren bu ekiple mi yönetiyorsunuz? Mersin’in kaderine bu arkadaşlar mı karar veriyorlar? Bu iki bürokrat arkadaşlarımız iyi insan olabilirler ancak belgelerle göründüğü gibi zafiyet göstermişlerdir ve bu zafiyet affedilemez. O makamlar bu arkadaşların değildir, o makamlar Türk milletinin makamlarıdır. Bu makamlardan derhal istifa etmelidirler. Sayın başkan Türk milletinin size emaneti olan bu makamları derhal bu arkadaşlardan alın şimdi bu ekiplerin hazırlattığı raporlara deprem risk raporlarına nasıl inanacağız? Nasıl güveneceğiz? Kamu vicdanının rahatlaması ilkesi gereği bu arkadaşların derhal istifa etmeleri gerekmektedir” dedi.

“KAMU VİCDANI YARALIDIR. BU İKİ BİNA YENİDEN ANALİZ EDİLMELİ”

İki binanın yeniden analiz edilmesini talep eden Algüllü, “Kamu vicdanı yaralıdır. Bu iki bina yeniden analiz edilmelidir. Doğru olmayan bilgilerle kamu yanıltılmış ve esnaflarımız algı operasyonlarına maruz bırakılmışlardır. Son çağrımız Akdeniz Belediye Başkanımız esnaf kökenli sayın Mustafa Muhammed Gültak başkanadır. Sayın başkan bu iki binadaki esnaf mağdur durumdadır 40 yıllık esnaflarımıza çözüm bulunması zaman tanınması ve mağdur edilmemesi için inisiyatif almak bastan beri esnafın yanında tavır alan size yakışır. Siz bölgemizin belediye başkanısınız. Bu konuda hassasiyet göstermenizi bekliyoruz. Mersin Büyükşehir Belediye Meclis üyelerimizin tamamını esnafın mağdur edilmemesi yönünde tavır almaya davet ediyoruz. Küçük esnaf bir ülkenin can damarıdır. Esnafın yok edilmesine sessiz kalmayınız değerli meclis üyelerimiz. Ayrıca Mersin Büyükşehir meclis üyesi sayın Zafer Şahin Özturan’a ve esnaflarla ilgili konu Mersin Büyükşehir meclise geldiğinde esnafların mağdur edilmemesi yönünde tavır takınacağını destek vereceğini bizlere ifade eden Toroslar Belediye Başkanımız sayın Atsız Afşın Yılmaz’a teşekkür ederiz. Yakın zamanda yeni belgelerle rızık kutsaldır 3 isimli basın açıklamamızda görüşmek üzere sizleri saygı ile selamlıyor, bizlere destek vermeye gelen tüm STK başkanlarımıza ve yerel basınımıza şükranlarımızın sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA