MIP yetkilerine sorunlar ve talepler aktarıldı


Mersin Limanı’nda artan yoğunluk nedeniyle oluşan sıkıntıların çözümüne yönelik çalışmalar devam ediyor. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) sektör paydaşlarıyla birlikte düzenlenen istişare toplantısı sonrasında ikinci aşamada Mersin İnternational Port (MIP) yetkilileriyle temasa geçildi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır başkanlığında Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar ve ilgili komitelerin komite başkan ve yardımcılarından oluşan heyet, MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh ve ekibiyle bir araya gelerek sorunları paylaştı.

 

Tarih : 26 Ağustos 2023 Cumartesi 13:14

Haber Merkezi

Görüşmede istişare toplantısında belirlenen sıkıntıları ve çözüm önerilerini aktaran MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Her iki tarafın da mutlu olacağı bir düzen oluşturmalıyız” dedi. Limanda yaşanan sorunlarla ilgili çok fazla ses çıkmaya başladığını bunun üzerine ilgili tüm paydaşları bir araya getirip görüşerek sorunları tek elden takip etme kararı aldıklarını belirten Çakır, “Amacımız çok ses değil, bu sesleri tek sese çevirip beraber nasıl çözebileceğimizi tespit etmekti. Hem sizi rahatlatmak hem de kendi içimizde işbirliği yapmaktı. Bugün ikinci aşamada birlikte neler yapabileceğimizi konuşmak için bir araya geldik” ifadelerini kullandı.

İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI DEĞERLENDİRİLDİ

Liman içi işlemlerin hızlanabilmesi adına neler yapılabileceğinden karşılaşılan bürokratik engellerin nasıl hızlı aşılabileceğine kadar birçok konunun değerlendirildiği toplantıda MIP’nin bu sorunları gidermeye yönelik yürüttüğü yeni çalışmalar hakkında bilgi de alındı. MIP Ticaret Müdürlüğü çatısı altında kurulan ve önümüzdeki günlerde hizmete başlayacak olan Müşteri Hizmetleri birimi aracılığıyla sorunlara daha hızlı çözüm üretilebileceği belirtilen toplantıda işlemleri hızlandıracak ekipman yatırımları ve teknoloji yatırımlarıyla ilgili bilgi aktarıldı. Kapılar Projesi’nin son durumuna değinilip üzerinde yapılabilecek iyileştirme çalışmaları değerlendirildi.

EN BÜYÜK SORUN ZAMAN KAYBI

MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh ise son dönemlerde artan sıkışıklığın sebeplerini 3 maddede şöyle özetledi:  “Limana gelen gemilerin bazıları konteyner gemisi olarak dizayn edilmemesine rağmen konteyner gemisi olarak kullanılıyor. Benzer boyutlardaki diğer gemiler yükleme planıyla geldiği ve sistemi belli olduğu için 6 saatte boşaltılabilirken bu gemilerin yük boşaltması taşıdığı riskler nedeniyle 24 saati bulabiliyor. Bu gemilerin sayıları dönemsel olarak değişince liman sıkışıklık oranları da değişiyor. Örneğin şu anda açıkta bekleyen 21 geminin 7 tanesi bu şekilde. İkinci olarak gümrük işlemleri nedeniyle yaşanan gecikmeler. Son dönemlerde gemiler gümrük işlemleri ya da yanaşma işlemlerini tamamlamadan rıhtıma geliyor ve sabah 6’da yanaşmasına rağmen faaliyet 12’de başlayabiliyor. Bu da zaman kaybı oluşturuyor. Son olarak son dönemlerde daha çok küçük gemi gelmesi de zaman kaybettiren bir diğer unsur olarak gösterilebilir.”

GEMİ ARMATÖRLERİ DE  BEZDİRMİŞ DURUMDALAR

Mersin Limanında bir an önce önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen Mersin Platformu Başkanı Tarık Antalyalı da, “Türkiye’nin Lojistik Üssü ,Ticaretin Merkezlerinden biri olan Mersinimizde Mersin limanında Olan Gemi beklemelerinden dolayı birçok ihracatçı- İthalatçı  bezmiş durumda, Gemi geldiğinde Yüklemeye hazırlık için  konteynerlere  girip depolarda bekleyen mallar nerdeyse bozulma tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmaktadır. Liman kapılarındaki bir açılıp bir kapanması da işin başka bir sıkıntısıdır. Diğer yandan gemisini Mersin Limanından Yüklemeye gönderen Armatör firmalar 10/15 gün bir gecikmeyle yanaşabilmekte ve diğer arka arkasına yapacağı seferlerin hepsi aksamaktadır. Mevsim itibari ile Yoğun Sıcakların yaşandığı bu günlerde gıda maddesi yükleyen gemilere öncelik verilmesi gerekmektedir bu mallar uzun süre bekleyemeyecek bozulacak mallardır, bu hem İhracatçıyı, hem Taşıma yapan firmayı hem de alıcı firmayı çok zor durumda bırakmaktadır. Mersin Limanındaki bu yoğunluk başta Depremden dolayı İskenderun limanlarının aksaması idi, ancak şimdi İskenderun’daki  limanlar da faaliyette Mersinde yaşanan bu sıkıntıların hala sürmesi ihracatı da, İthalatı da zora sokmaktadır. Mersin Limanı’nı İşleten firmanın bir an önce önlem almaları gerekmektedir” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA