‘Stoa Felsefesi ve Tarsus’ta Stoacılık’ kitabı çıktı


Antik çağda yaşamış Tarsuslu filozof Aratos adına yayınlanan derginin ayrı basım kitap yayınına bir yenisi daha eklendi. “Stoa Felsefesi ve Tarsus’ta Stoacılık” adlı kitap Aratos Yayınları’ndan çıktı.

 

Tarih : 31 Ağustos 2023 Perşembe 13:21

Haber Merkezi

Edinilen bilgiye göre, gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın yayın yönetmenliğini yaptığı Aratos Felsefe Dergisi, bugüne kadar başta Tarsus tarihi ve kültürü olmak üzere edebiyat ile felsefe alanında çok sayıda kitabın yayınına imza attı. “Stoa Felsefesi ve Tarsus'ta Stoacılık” adlı kitapta yer alan yazıların konu başlıkları ve yazarları şöyle; “Kentin Ünlüleri Stoiklerdir” (Strabon), “Tarsuslu Bir Filozof Gökbilimci Aratos”, “Stoa Felsefesinin Direği Tarsuslu Bir Filozof: Krhisippos”, “İlk Stoa Döneminde Tarsuslu Bir Filozof: Khrisippos” (Mustafa Günay), “Bir Tarsus Valisi: Hukukçu ve Stoacı Filozof Cicero” (Uğur Pişmanlık), “Sotaya Yatmak, Stoada Felsefe Yapmak” (Uğur Pişmanlık), “Tarsuslu Filozoflar Kronolojisi, Mithraizm ile Stoacı Düşünce ve Tarsus İlişkisi” (Uğur Pişmanlık), “Stoa Ahlakı” (Afşar Timuçin), “Stoa Yaşam Felsefesi” (Kamuran Elbeyoğlu), “Stoacılıkta İnsan Kavramı ve Bazı Erken Stoacıların Fragmanlarından Seçmeler” (Derleyen ve Çeviren: Prof. Dr. Doğan Göçmen), “Stoacılara Göre Mantık” (Diogenes Laertius Çeviri: Prof. Dr. Doğan Göçmen),” Stoa Felsefesinde Diyalektik” (Celal Gürbüz), “Stoacı Düşünce Üzerine Diyalektik Bir Yaklaşım Denemesi” (Uğur Pişmanlık).

“FRANSIZ DEVRİMİNİN RUHUNDA STOACILIK VARDIR”

Aratos dergisi yayın yönetmeni ve Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, Aratos Yayınları’dan çıkan “Stoa Felsefesi ve Tarsus'ta Stoacılık” adlı kitabına yazdığı “Tarsus Stoa felsefesinin merkezlerinden biridir” başlıklı sunuş yazısında şu görüşlere yer verdi; “Stoa felsefesi bizi neden ilgilendiriyor? Çünkü stoa felsefesi, antik çağ felsefesi içerisinde akla en yatkın felsefedir ve günümüz modern felsefesini etkileyerek ona zemin sunan bir düşünce sistemidir. Stoacı filozofların hepsi için söylenmese de özellikle Tarsuslu filozof Khrisippos’un diyalektiğe katkısı ve stoacıların bir bölümünün düşünceleri nedeniyle stoa felsefesi rasyonel ve materyalist bir öz taşımaktadır. Belki de bu özelliği, Kıbrıslı Zenon’un kurduğu stoacılığın diğer antik felsefi düşünüş biçimlerinden ayırdığı söylenebilir. Stoa felsefesinin güçlü etkisi günümüzde de kendisini hissettirmektedir.  Ancak şu söylenmelidir; eski çağ ile başlayıp antik çağ felsefesiyle devam eden ve orta çağda skolastik felsefe ile rönasansa kadar gelen düşüncenin yolculuğu 19. yüzyılda Fransız devrimiyle başlayan Avrupa Aydınlanmasının düşünsel arka planını oluşturan modern felsefe, kendisinden önceki felsefe birikiminden yararlanmış ve onu aşmıştır. Jean Jack Reussesu, Volter, Diderot ve Robespierle başlayan, aklın ve aydınlanmanın öne çıktığı yeni düşünce Kant, Hegel ve Marks ile doruğa ulaşmıştır. Bu açıdan bakıldığında, Afşar Timuçin’in dediği gibi, ‘Fransız devriminin ruhunda stoacılık vardır.’ Birçoğu Aratos Felsefe Dergisinden stoa üzerine yayınlanmış olan ve yeni yazılarla da beslenen ve stoacılık üzerine toplu bir kitap ortaya konulmaya çalışılmıştır. Öte yandan Atina, Roma ve İskenderiye gibi antik çağın stoa felsefesinin merkezlerinden bir sayılan Tarsus’la ilişkine değinilmiştir. Yaklaşık 40 kadar Tarsuslu filozofun varlığı ve tamamına yakının Stoacı görüşte olması bu kentle ilişkini ortaya koyan en somut örnek sayılır. 2021 ve 2022’de gerçekleştirdiğimiz Tarsus Stoa Festivali ile de bu somutluğu günümüze taşımış olduk.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA