Depremzedelerin ek MTV mağduriyetine son verin


Hükümetin depremzedelere ek MTV koymasına tepki gösteren CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “20 yıl deprem bölgesinde ikâmet edip depremden etkilenmiş ancak plakası farklı birisini bu vergiden muaf tutmazsanız bu depremzedelerimize yapılmış en büyük haksızlık, adaletsizlik olur. Depremzedelerin ek MTV mağduriyetine son verin” çağrısında bulundu.

 

Tarih : 7 Eylül 2023 Perşembe 14:31

 Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, depremzedelere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemesi uygulamasına tepki gösterdi. Uygulamanın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten Kış, “Hükümet Ek MTV'de muafiyeti bile kâle almıyor. 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, depremi bahane eden ve ekonomik krizin bedelini vatandaşa ödeten AKP hükümeti, Anayasa'ya aykırı şekilde ikinci kez MTV ödemesi çıkardı. Zamlarla ve vergilerle vatandaşın belini büken hükümet ülkede adeta ekonomik soykırım yaratmıştır. Bu yıl iki kez MTV ödenmesi için karar alan hükümetin bu uygulaması Anayasa'ya zaten aykırı iken bir de "depremzedeler için" denip onlardan vergi alınması büyük bir utançtır. "Depremzedeler Ek MTV'den muaf tutulacak" dendi ancak depremzede olup plakası farklı şehirlerden olan vatandaşa Ek MTV çıkarıldı” dedi.

“LÜTFEN BU YANLIŞTAN DÖNÜN”

11 ili etkileyen ve orada yaşayan depremzedelerin araç plakaları farklı illerden diye bu Ek MTV'ye tabi tutulduğunu öne süren Kış, “Deprem bölgesindeki binlerce farklı plakaya vergi yansıtıldığı görülmüştür. Ek MTV muafiyeti araç sahiplerinin ikametlerine göre değil de araç plakalarına göre yapılıyor olması yıllardır bu bölgede yaşamasına rağmen vatandaşlarımızı mağdur etmiştir. Bu bakış açısı AKP'nin "insan odaklı" değil, "araç, mal ve para odaklı" bakış açısıyla depremzede kavramı yaratmasının sonucudur. Ancak sosyal devlet olmanın gereği “insanı” merkeze koymaktır. Siz deprem bölgesinde yaşamadığı halde aracı orada kayıtlı olup tescilli olan birini vergiden muaf tutup, 20 yıl deprem bölgesinde ikamet edip depremden etkilenmiş ancak plakası farklı birisini bu vergiden muaf tutmazsanız bu depremzedelerimize yapılmış en büyük haksızlık, adaletsizlik olur. Yüzlerce depremzede sesini duyurmak ve bu sorunun çözüme kavuşturulması için bize ulaştı. Bir depremzedemiz şöyle diyor, "Sayın vekilim Hataylı bir depremzede olarak 20 yıldır orada ikamet ediyorum. Sırf plakamız 34 diye Ek MTV'yi ödemek zorunda bırakıldık lütfen bu yanlıştan dönülsün, borçlarımız silinsin” dedi.

“BU MAĞDURİYETE ARTIK BİR SON VERİN”

Her şeylerini depremde kaybeden depremzedelerin yetkili mercilere dilekçe yazmalarına rağmen bu vergiyi ödemek durumunda bırakıldıklarını iddia eden Kış, “Depremzedeler haciz korkusu yaşıyor. AKP İktidarı hukuksuz uygulamaya koyduğu bu kararı adaletsiz bir şekilde uygulamaya çalışıyor. 6 Eylül'de son tarih dediğiniz, hukuksuzca tahsil edilen Ek MTV ödemesi için depremzedelerimizin bu mağduriyetine son verin. 2023 yılı için tahakkuku çoktan bitmiş, tahsil aşaması tamamlanmış vergilendirme için geriye dönük bu vergiyi tekrar tahakkuka sokup tahsil etmek doğru değildir. Enflasyon rekor hızda devam ederken, ortada enflasyonla bir mücadele söz konusu değilken bu dolaylı vergiler, orta gelir ve alt gelir grubunu perişan etmektedir. Milletimiz vergi ve zamlarla darboğazda. Hükümete sesleniyoruz; 85 milyonun sırtına yüklediğiniz, Anayasa'ya ve hukuka aykırı bu ek vergileri iptal edin, geri çekin. Bu mağduriyete artık bir son verin” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA