Başarır; “Bu paralarla emeklinin sorununu çözemezsiniz”


Emeklilerin geçim sıkıntısına dikkat çeken CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “17 saniyede bu parayı harcayan Cumhurbaşkanına gerçekten bu parayla emekli sorunlarını çözebilecek mi? Bu parayla herhâlde alacağı sadece 10 kilo et ya da 15 kilo peynir ama emeklinin çok daha büyük sorunları var. Biz bekliyorduk en düşük emekli maaşının asgari ücret kadar olmasını” dedi.

 

Tarih : 11 Ekim 2023 Çarşamba 12:04

Necdet TAŞ

Emeklilerin uzun süredir haykırıyor “Geçinemiyoruz” diye haykırdığına dikkat çeken CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Evet, dün Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ve ekibi bir yanlışa daha imza attı. Hani bir söz var “Beni sadece bir kez anladın, onu da yanlış anladın.” diye yani emeklinin sorununu böyle anlamışsa, fedakârlık yaptığını belirterek “5 bin lira size para veriyorum.” diyorsa ve bunu bir fedakârlık olarak görüyorsa gerçekten bu üzüntü verici bir şey. Bir sefer, bu fedakârlık ya da emeklilere vermiş olduğu bir paye değil, bu bir görevdir, bu bir sorumluluktur, emekli açısından da bu bir haktır. Ve 5 bin lira veriyor. Ben sormak isterim on yedi saniyede bu parayı harcayan Cumhurbaşkanına gerçekten bu parayla emekli sorunlarını çözebilecek mi? Bu parayla herhâlde alacağı sadece 10 kilo et ya da 15 kilo peynir ama emeklinin çok daha büyük sorunları var. Biz bekliyorduk en düşük emekli maaşının asgari ücret kadar olmasını” ifadelerini kullandı.

“5 BİN DEĞİL 20 BİN TL OLMALIYDI”

CHP olarak seçim sürecinde Kurban Bayramı’nda 15 bin lira bayram ikramiyesini hemen ödeyeceklerini vaat ettiklerini hatırlatan Başarır, “Bugün hem asgari ücret seviyesine gelmeli hem de bir sefere mahsus 20 bin lira ödeme yapılmalıydı ama Cumhurbaşkanı 5 bin lira ödedi. İkinci bir durum, neden çalışan emeklilere bu para verilmiyor? Bir sefer, şu Anayasa’ya baksak Anayasa’ya aykırı bir durum, eşitlik ilkesine aykırı. Sonra, bir emekli niye çalışır, neden çalışır, taksi kullanır, pazara gider, inşaatta ya da güvenlik görevlisi olarak çalışır, neden çalışır? Geçinemediği için çalışır ama sen ya da bu iktidar bunu bile göremeyecek kadar gözlerini karartmış ve Anayasa’nın eşitlik ilkesini ihlal etmiştir. Şimdi, Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; eğer bir ülkede emekli maaşı 7 bin 500 yüz liraysa ama sarayın dakikalık gideri 18 bin liraysa burada bir problem var; emekliye yapılan maaş yüzde 30’ları görmeyip her ay sarayın gideri yüzde 20 artıyorsa burada bir problem var; emekliye 5 bin lira bir sefere mahsus para ödenirken sarayımızın 13 tane uçağı, binlerce arabası, koruma giderleri, işte, iletişim giderleri 3 kat artmışsa burada bir problem var.  Bir ülkenin gelişmişliği, medeniyet seviyesi o uçaklarla, o araçlarla, o sarayın giderleriyle değil; emeklisine, işçisine, çiftçisine, öğrencisine vermiş olduğu maaş ve yaşam kalitesiyle ölçülür. Bana buradan birisi söylesin, bir ay 7 bin 500 lira maaşla geçinebilmeyi anlatsın, o zaman söyleyecek sözüm yok ama geçen seneye göre, bir yıl içerisinde sarayın, beyefendinin iletişim gideri 3 kat artıyor, emekliye “Ne yapalım, veremiyoruz.” Hayır, biz buna karşıyız, bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz” dedi.

EKMEN: “ÜCRET ADALETSİZLİĞİ 3-4 KATINA ÇIKTI”

Konuyla ilgili mecliste söz alan DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen de, “3 Ekim 2023 tarihinde Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanlığı milletvekillerine bir mektup göndererek kendi ifadeleriyle eli nasırlı, ağzı dualı emekliler olarak vicdanlara seslenmiş idiler. Bu mektupta emeklilerin bir yaşam mücadelesi verdiğini, memur maaşındaki iyileşmeler nedeniyle en az 2 kat olan ücret adaletsizliğinin 3 ve 4 katına çıktığını, bu ülkeye hizmet etmiş olan emekliler için büyük bir hayal kırıklığına dönüştüğünü ve artık yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilme imkânının kalmadığını anlatmıştılar. Emeklilere yüzde 25 zam düzenlemesinin dahi büyük bir hüsranla ve vicdanları yaralayarak karşılandığını, hiç olmazsa en düşük emekli ücretinin asgari ücret seviyesine çıkartılmasıyla 8 bin lira seyyanen zam taleplerini milletvekilleri aracılığıyla iktidara yöneltmiş idiler. Ancak son yapılan düzenleme bu sesin vicdanlarda mâkes bulmadığını göstermiştir” dedi.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  Ali Mahir Başarır, emekliler

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA