Bu bir akıl tutulması!


Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nin (DAÇE), Mersin’in Gülnar ilçesinde inşaatı süren Akkuyu Nükleer Santralinin inşaatının durdurulması için açmış olduğu iptal davasının duruşması öncesi bir açıklama yapan Çevre Aktivisti Avukat İsmail Hakkı Atal, “2022 yazında burası 30.5 dereceyi gördü. Bu yaz ise santral sahasında deniz suyu sıcaklığı 31.9 dereceyi gördü. Yani 32 dereceye geldi. Fransa’da 28 dereceyi geçtiği için, nükleer santrali soğutamadıkları için kapatıyorlar. İsveç’te deniz suyu sıcaklığı 25 dereceyi geçtiği için, santrali soğutamadıkları için kapatıyorlar. Buradaysa deniz suyu sıcaklığı 32 derece. Bu bir akıl tutulması. Burada bir nükleer santral çalıştırılabileceğini düşünmek bir çılgınlıktır. Bir deliliktir. Bütün Doğu Akdeniz’i, bütün Türkiye’yi cehenneme atmaktır” dedi.

 

Tarih : 1 Aralık 2023 Cuma 10:49

Neşet TORUN

Akkuyu Nükleer Santralinin yapımının durdurulması istemiyle Mersin 2. İdare Mahkemesinde açılan dava öncesi konuşan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Federasyonu (DAÇE) avukatı İsmail Hakkı Atal, “Son yıllarda bütün dünyada iklim krizine bağlı olarak deniz suyunun ısınması nedeniyle nükleer santraller kapatıldı. Fransa’da deniz suyu sıcaklığı 28 dereceyi geçtiği için nükleer santraller kapatılmak zorunda kalındı. İsveç’te Baltık denizi 25 dereceyi geçtiği için nükleer santral kapatılmak zorunda kalındı. Burada ise, Akkuyu Nükleer Santralinde ise 2022 yazında burası 30.5 dereceyi gördü. Bu yaz ise santral sahasında deniz suyu sıcaklığı 31.9 dereceyi gördü. Yani 32 dereceye geldi. Fransa’da 28 dereceyi geçtiği için, nükleer santrali soğutamadıkları için kapatıyorlar. İsveç’te deniz suyu sıcaklığı 25 dereceyi geçtiği için, santrali soğutamadıkları için kapatıyorlar. Buradaysa deniz suyu sıcaklığı 32 derece. Bu bir akıl tutulması. Burada bir nükleer santral çalıştırılabileceğini düşünmek bir çılgınlıktır. Bir deliliktir. Bütün Doğu Akdeniz’i, bütün Türkiye’yi cehenneme atmaktır” dedi.

“CUMHURİYET TARİHİNDEKİ EN ÖNEMLİ MİLLİ GÜVENLİK TEHDİDİ”

Deniz suyunun ısındığı gerekçesiyle açtıkları davanın ardından, santrale izin veren kurumların, deniz suyu ve nükleer santrallerin soğutma sistemi hakkında hiçbir çalışmasının olmadığını iddia eden Atal, “Biz davayı açtıktan sonra bunun ne kadar büyük bir akıl tutulması olduğu ortaya çıktı. Biz davayı açtıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığının cahilce, hiçbir araştırma, inceleme, teknik değerlendirme yapmadığı ortaya çıktı. 22 Haziran 2023 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dosyaya bir dilekçe sundu. 23 sayfalık cevap dilekçesinde soğutma suyu yeterliliğiyle ilgili hiçbir şey yoktu. Bütün bunların sonunda, soğutma suyu yeterliliğiyle ilgili ÇED raporunda hiçbir teknik inceleme yapmayan bakanlık, 2 gün önce dosyaya 2 profesörden mütalaa sunmuş. Bunlar da tamamen temenniye dayalı ve bizim iddialarımızı doğrular nitelikte. Rusya’nın sıcak denizlerde yaptığı ilk santral Akkuyu Nükleer Güç Santralidir. Bu santrali yapan kim? Dünya tarihinde bir ülke topraklarında başka bir ülkeye ait olan ilk nükleer santrali inşa eden Rusya devleti. Mülkiyeti, kontrolü, yönetimi her şeyi Rusya’ya ait ve Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en önemli milli güvenlik tehdidi. Burada Akkuyu Nükleer Santralindeki Anastasia Zooteva isimli santralin müdürü de geçenler de bunu söyledi. Rusya’nın tarihinde ilk defa başka ülke topraklarında inşa ettiği santraldir dedi. Enerji Bakanı yalan söyledi. Göz göre göre yalan söyledi. Dedi ki bu santral bizimdir. Hayır dedi, Rusya bizimdir. Peki bu Rusya kim? 1986’da dünya tarihindeki en büyük nükleer facianın sebebi olan Rus devlet şirketi Rosatom. Çernobil nükleer santralini patlatan Rusya’dır. Rus devlet şirketi Rosatom daha önce hiçbir sıcakta nükleer santral inşa etmemiş. Akkuyu Nükleer Santraliyle ilgili 7 dava açtık, sekizinci davayı da açacağız. Sekizinci davayı da reddetsinler dokuzuncu davayı da açacağız. Gücümüz yettiği sürece Türkiye’yi bu cahilce politikalardan, bu milli güvenlik tehditlerinden kurtarmak için mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA