DİSK, gelirde ve vergide adalet istedi


Gelirde ve vergide adalet istediklerini ifade eden Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Açlık sınırı 14 bin, yoksulluk sınırı ise 45 bin liradır. Asgari ücret ise açlık sınırının bile altında kalmaktadır. Türkiye’de asgari ücret sembolik bir ücret değildir. İşçilerin yarıdan fazlası asgari civarında bir ücretle yaşamaktadır. Bu hak değildir, bu adalet değildir. Biz gelirde adalet istiyoruz. Biz vergide adalet istiyoruz. Biz insanca yaşanacak ücret istiyoruz” dedi.

 

Tarih : 13 Aralık 2023 Çarşamba 15:28

Necdet TAŞ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Mersin’de “Gelirde Adalet, Vergide Adalet, İnsanca Yaşanacak Ücret” basın açıklaması gerçekleştirdi. Özgür Çocuk Parkı'ndaki İşçi Buluşması'na DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan ve DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Göksoy da katıldı. Genel-İş Sendikası Mersin Şubesi’nde bir araya gelen işçiler, “Hayat pahalılığına, zamlara karşı insanca yaşanabilecek ücret için yürüyoruz”, “Susma haykır! Zamlara, adaletsiz vergilere, asgari yaşama hayır”, “Asgari ücret geçim ücreti olsun” yazılı pankartlarla Özgür Çocuk Parkına kadar yürüdü.

“ASGARİ ÜCRETLİLER AÇLIK SINIRININ ALTINDA”

Burada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Gelirde adalet, vergide adalet ve insanca yaşanacak bir ücret için Türkiye'nin dört bir yanında ayağa kalkıyoruz. Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücümüz hızla erirken, bu da yetmezmiş gibi adaletsiz vergilerle ekmeğimiz küçülürken Cumhuriyet tarihinin en ağır bölüşüm krizi yaşanırken, bu düzenin tüm çarkları zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapmak üzere dönmeye devam ederken 2024 yılı asgari ücret müzakereleri başlıyor. DİSK olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer almamamıza rağmen işyerlerinde ve sokaklarda asgari ücretle ilgili taleplerimizi dile getiriyoruz. Asgari ücret sadece asgari ücret alanların meselesi değildir. Asgari ücret işçi sınıfının meselesidir, milyonların meselesidir. Asgari ücret memleket meselesidir. Çünkü asgari ücret tüm diğer ücretleri etkilemektedir. İşsizlik Sigortasından kıdem tazminatına kadar birçok hakkımız asgari ücretten etkilenmektedir. Açlık sınırı 14 bin, yoksulluk sınırı ise 45 bin liradır. Asgari ücret ise açlık sınırının bile altında kalmaktadır. Türkiye’de asgari ücret sembolik bir ücret değildir. İşçilerin yarıdan fazlası asgari civarında bir ücretle yaşamaktadır. Bu hak değildir, bu adalet değildir. Biz gelirde adalet istiyoruz. Biz vergide adalet istiyoruz. Biz insanca yaşanacak ücret istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ASGARİ ÜCRET YILDA 4 KEZ GÜNCELLENMELİ”

İşçilerin insanca yaşamasını sağlayacak ücret alabilmesinin mümkün olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, “Bu ülkenin kaynakları bu ülkede hepimizin çalışarak ürettiği toplam değer 85 milyonun insanca yaşaması için yeterlidir. Yeter ki tercihler değişsin. Yeter ki zihniyet değişsin. Biz DİSK olarak adaletli bir vergi düzeni sağlamak için hazırladığımız kanun teklifimizi TBMM'ye sunduk. Bugün Çukurova bölgesi Mersin’den bir kez daha vergide adalet kanun teklifimizi tüm partilerin oy birliğiyle Meclis'ten geçirmesi için çağrı yapıyoruz. Asgari ücret işçinin ailesiyle birlikte geçinebileceği düzeyde olması ve hane halkı gelirinin yoksulluk sınırının üzerinde olması gerekir. Kimsenin inanmadığı, hakikatten kopuk, akıl dışı, gerçek dışı ve hukuk dışı TÜK verilerini göstererek işçiyi enflasyona ezdirmedik diyemezsiniz. Daha da kötüsü, asla ama asla tutturulamayan, hükümetin yıl içinde defalarca revize ettiği, gerçeklikten uzak enflasyon hedefiyle ücretleri sınırlandıramazsınız. Hedeflenen enflasyon veya TÜIK enflasyonu civarında bir ücret artışı işçilerin alım gücünü daha da düşürmek, milyonları daha da yoksullaştırmak anlamına gelecektir. DİSK açısından bu durum asta ve asla kabul edilemez. Yüksek enflasyon koşullarında asgari ücret değil iki kez yılda dört kez güncellenmelidir. Şimdi belirlenecek bir ücretin yeni yılda çok değil birkaç ay sonra hiçbir hükmü kalmayacaktır. Böylesi bir tercih, bile isteye milyonları yoksulluğa mahkum etmek her gün, iğneden ipliğe her şeye zam geldiği bir dönemde işçi ücretleri artmasın demek Türkiye işçi sınıfının ekmeğine, çocuklarının geleceğine el uzatmaktır. İşçilerin ücretlerini yılın ikinci yansında "hiç etmeyi” planlayan herkes bilmelidir ki, DİSK için, Türkiye işçi sınıfı için bu iş burada bitmez” şeklinde konuştu.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA