CHP’li Çakır, “O firmaları ifşa edeceğim”


Türk çileği dururken bazı Mersin firmalarının Yunanistan çileğini ithal edip ondan sonra Rusya’ya Türk çileği diye sattığını iddia eden CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, “Yunanistan çileğine Rusya ambargo koydu ama bizim ihracatçılarımızın bazıları gittiler Türk çileği dururken Yunanistan’dan çilek aldılar, Rusya’ya satıyorlar. Mersin’de kapı kapı, ilçe ilçe o ihracatçıları deşifre edeceğim, size de ayrı bildireceğim onu” dedi.

 

Tarih : 19 Aralık 2023 Salı 17:37

Necdet TAŞ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Mersinli üreticilerin sorunlarını gündeme getiren CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, “Üreticimizin belinin büküldüğü, Hükûmetten artık yardım değil aman dilediği dönemlere, her gün zamla yatıp kalkan bir duruma gelmiştir. Sulama ücretleri 260 TL’den dönümü bin 824 liraya çıkmıştır. Çiftçi bunun altında eziliyor. Yani Sayın Bakanım, sevine sevine narenciyeye bin lira verdiniz. Neye verdiniz biliyor musunuz? Çiftçinin anası ağladıktan sonra verdiniz. Bitti, limon dalda gitti. İşte az evvel milletvekili arkadaşlarım konuştu, ben asla particilik yapmayan bir arkadaşınızım, nereden geldiğimi de çoğunuz bilirsiniz, burada narenciye olayı bitmiş, millet nasıl geçinecek onun derdine düşmüştür. Çiftçiye yaptığınız aynı şeyi maalesef emekliye de yaptınız. Emekli 7 bin 500 lirayla geçinemiyor. Yani tonda bin lira verdiğiniz var ya 34 dolara geliyor. Yirmi sene önce bakın kayıtlarınıza, 100 dolar veriyorduk; Greyfurta 60 dolar, limona 100 dolar, mandalinaya 30 dolar, 40 dolar veriyorduk. Şimdi tamamına verdiğiniz 34 dolar. Ne zaman? Çiftçinin işi bittikten sonra. Erdemli meydanında, Toroslarda, Silifke'de sizin bu konuda verecek hiçbir durumunuz yok” ifadelerini kullandı.

“MERSİN’DEN KALKAN BİR TIR İSTANBUL’A 45 BİN LİRAYA GİDİYOR”

Türk çileği dururken bazı Mersin firmalarının Yunanistan çileğini ithal edip ondan sonra Rusya’ya Türk çileği diye sattığını iddia eden CHP’li Çakır, “Gelelim çileğe, çileğe. Bugün “Yerli ve millî” diyen arkadaşlara sesleniyorum: Yunanistan çileğine Rusya ambargo koydu ama bizim ihracatçılarımızın bazıları gittiler Türk çileği dururken Yunanistan'dan çilek aldılar, Rusya’ya satıyorlar. Mersin'de kapı kapı, ilçe ilçe o ihracatçıları deşifre edeceğim, size de ayrı bildireceğim onu. Evet, evet. Enerji Piyasasının 2022’de almış olduğu karardan sonra çiftçiye verilen elektrik yüzde 50 düşmüştü fakat öyle iş yaptınız ki yüzde 140 zam yaptınız 760 lira olan dönüm başına sulamayı birden bin 824 liraya çıkardınız. 2024’te bak, dönümünün sulaması 3 bin lira olacak. Bu adam neyle verecek? “Cazibeyle sulama” dediğimiz yani kendiliğinden akan su 336 lira. Adamın suyu, kendi suyu geliyor, ondan 336 lira para alıyorsunuz. Bir de siz sulama birliklerini kaldırdınız, oraya 657 memur atadınız. Zam, hemen zammı koyuyor. Sulama birliği olsa sulama birliği, adamlar karar alır kendiliğinden, devlet su işleriyle kendileri anlaşır. Ben bir çiftçi kardeşinizim, asla yalan söylemem, hiç kimseye de saygısızlık yapmam, altını çizerek söylüyorum: Çiftçinin hakkını korumak buradaki Adana milletvekillerine, Hatay milletvekillerine, Niğde milletvekillerine ve bizim Mersinli milletvekillerine düşer. Efendim, az evvel söyledim. Bir de “yerli ve millî” dediğiniz, eskiden Yerli Malı Haftası vardı, Allah’ınızı severseniz bu hiç aklınıza gelmiyor mu? Yunan çileğinin üzerine Türk patenti koyup Rusya'ya satanlara bizim diyeceğimiz bir laf var, utanmıyor musunuz siz ya? Neci bu para derdiniz sizin ya, neci? (CHP sıralarından alkışlar) Bir de şu anda çilek çıkıyor Silifke’de, Anamur’da; Mısır’dan, Mısır ülkesinden çilek ithal ediyorsunuz. Sayın Bakanım, bu neci ya, neci bu? Buna kim cevap verecek? Ben bir Yörük çocuğuyum, köylü çocuğuyum. Aha bu televizyonların başında adam bunu seyrederken hadi be koçum… Mısır ülkesinden ithal edilen ürünün kilo başına uçak kargo maliyeti 50-60’tır, üreticiye geri ödüyor yüzde 50-60ını. Bizde 3 dolar, 3 dolar. Bir de Van’ın, Hakkâri’nin yiyemediği limonun sebebi sizsiniz, portakalın sebebi sizsiniz. Bugün, Mersin’den kalkan bir tır İstanbul’a 45 bin liraya gidiyor. Neden? Mazot pahalı, mazot. “Mazota gel.” dediğim zaman bana bağırıp çağırıyorsunuz. Bu itibarla sizi göreve çağırıyorum Sayın Bakan, lütfen, milletin imdadına yetişin” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA