Koca; “Afet Yasası derhâl iptal edilmeli”


Afet Yasası kapsamında kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığına dair konuşan DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, “Halka bu felaketi yaşatmaya hiç kimsenin hakkı yoktur, halka yerinden edilme korkusu yaşatmaya yine hiç kimsenin hakkı yoktur. Bu gasp başkanlığı derhâl kaldırılmalıdır, Afet Yasası derhâl iptal edilmelidir” dedi.

 

Tarih : 20 Aralık 2023 Çarşamba 13:57

Neşet TORUN

Mecliste DEM Parti Grubu adına Afet Yasası kapsamında kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığına dair konuşan Mersin Milletvekili Perihan Koca, “Tüm itirazlara, tüm tepkilere rağmen bu Meclisten geçirilen torba yasada yer alan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı bu anlamıyla kurulduğundan beri gasp suçu işliyor ve işlemeye devam edecek gibi görünüyor çünkü Kentsel Dönüşüm Başkanlığı sahip olduğu yetkilerle insanların yaşam alanlarına, izinleri ve hatta haberleri dahi olmadan zor yoluyla el koyuyor. Hatay'ın Defne, Samandağ ve Antakya ilçelerinde halkın yaşam alanları, kelimenin gerçek anlamıyla gasp edilir vaziyette. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 14 Kasım 2023 tarihinde 6 Şubat depremlerinde yıkımın en ağır yaşandığı Hatay ilimizin Defne ve Antakya ilçelerinde 207 hektarlık bölgeyi içeren 8 mahalleyi rezerv alan ilan etti. Değerli hazirun, en az 50 bin insanımızın yaşadığı yaşam alanlarından söz ediyorum. Samandağ’daki rezerv alan ilanı ise yılların gaspçılarına taş çıkaracak nitelikte gerçekten çünkü Samandağ’daki rezerv ilanının ardından olayı biraz detaylı bir şekilde incelediğimizde görüyoruz ki rezerv ilanı yasadan çok ama çok önce yapılmış” ifadelerini kullandı.

“HALK SÜRGÜN EDİLME KORKUSU YAŞIYOR”

“Samandağ ilçesinin yani yıkımın görece çok az ama rant potansiyelinin çok yüksek olduğu çarşı alanının büyük bir kısmı rezerv alan ilan edilmiş. Ne zaman ilan edilmiş? 6306 sayılı Kanun’da yapılan değişiklik gerçekleşmeden tam dört ay önce gerçekleşmiş. Önce halkın yaşam alanlarını gasp ediyor, sonra bu gaspa uygun bir şekilde yasa çıkartıyorsunuz yani minareyi çalan kılıfını hazırlıyor. Değerli hazırun, sizlerle bir belge paylaşmak istiyorum. Bu belgeyi dileyenlere de verebilirim; Eylül ayında dağıtıma çıkmış bir belge bu. 23 Ağustos günü yani Meclis tatildeyken ve henüz torba yasa gündemde bile değilken yasa dışı bir şekilde Hatay halkının yaşam alanlarının gasp edildiğini gösteren bir belge bu. Bakanlık yapıyor. Bu belgeyle Defne halkını, Samandağ halkını yani depremde bir şekilde sağ kalabilmeyi başarmış bir halkı zorla yerinden ediyorsunuz. Neden yapıyorsunuz bunu?” diye soran Koca, “Çünkü orada Arap Alevi halkları yaşıyor. Neden yapıyorsunuz bunu? Çünkü sizin tekçi, inkârcı, imhacı zihniyetiniz bugün demografik yapıyı değiştirmek üzere depremi bir fırsat olarak görüyor ne yazık ki. Değerli hazırun, değerli milletvekilleri; bakın, bir kısmı hâlen çadırlarda yaşayan, büyük bir çoğunluğu konteynerlerde kara kışı geçirmek zorunda olan, asbeste, ölümcül zehirlere maruz bırakılan bir halk bir taraftan da sürekli sürgün edilme korkusuyla yaşıyor, sürekli gasp korkusuyla yaşıyor, sürekli mezhepçi nefretle şiddet görüyor. Buradan söyleyelim: Bu bir suçtur, bu bir şiddettir. Çünkü depremle birlikte bu insanların tüm yaşamları altüst olmuş durumda, depremle birlikte bu insanlar binlerce yakınını kaybetmiş durumdalar, bu insanlar depremin üzerinden koca bir on ay geçmesine rağmen gündelik ihtiyaçlarına bugün geldiğimiz aşamada erişemiyorlar. Depremin yok edemediği bir halkı siz bu mezhepçi, nefret politikalarınızla, rant politikalarınızla görüyoruz ki yok etmeye çalışıyorsunuz. Bakın, mesele sadece Hatay meselesi değil, mesele sadece deprem bölgeleri de değil, şu anda ülkenin her karış toprağı müteahhitler çetesinin eline pekâlâ geçebilir vaziyette. Yeter ki müteahhitler, siyasetçi abilerinden, ablalarından ricacı olsunlar, sizin onlar için yapamayacağınız hiçbir şey yok. Cengiz istesin AKP yapsın, Kolin istesin AKP yapsın, Limak istesin AKP yapsın, ne de olsa elinizin kiri değil. Yine, değerli hazırun bakın, 20 milyonluk şehir, güzelim İstanbul'umuz depreme son derece hazırlıksız vaziyette. Bugün geldiğimiz aşamada İstanbul'un neredeyse her bir karışında işlenmiş kent suçları var. İstanbul halkı birçok uzmanın defalarca uyarı yapmasına rağmen depremle baş başa bırakılıyor, ölümle baş başa bırakılıyor” şeklinde konuştu.

“BİLİM İNSANLARI SÜREKLİ UYARILARDA BULUNUYOR”

Bilim insanlarının deprem konusunda sürekli uyarılarda bulunduğunu ve iktidarı sorumluluk ve önlem almaya çağırdığına dikkat çeken Koca, “Yine, Naci Görür Hoca uyarı üssüne uyarı yapmaya devam ediyor, sizse bu uyarıların karşısında gasp yasası dersi çıkarıyorsunuz çünkü işinize ne yazık ki böyle geliyor. Yine, Naci Görür Hoca geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı ve şöyle söyledi, dedi ki: “Bütün İstanbul'un Avrupa ve Asya yakasında kanalizasyon ve içme suyu altyapısının nerelerde, ne kadar kırılıp kırılmayacağını nasıl değiştirip deprem destekli yapılabileceğini hesapladım. Yapacağız ama para yok çünkü Hükûmet vermiyor. Çünkü yerel yönetim ile Hükûmet birbirini çelmeliyor.” Deprem gerçeği ne yazık ki iktidar ve muhalefet arasında, yerel yönetim ve merkezî Hükûmet arasında siyasi kavgaya kurban ediliyor. İnsanlarımız, İstanbullular bu siyasi kavgaya kurban ediliyor. Bu açıdan bir kez daha hazır bakanlarımız da buradayken sormak istiyorum: İstanbul'u neden depreme hazırlamıyorsunuz, insanların ölmesini mi bekliyorsunuz? “İnsanlar ölür, bizde rantın olduğu bölgelere çökeriz.” diye mi düşünüyorsunuz, hayaller kuruyorsunuz? Değerli hazırun, bakın, İstanbul'da şimdiye kadar atılmış tek bir adım var, o da rantı yüksek alanların gasp edilmesi. Örneğin, Beyoğlu’nda, müteahhitlerin çıkan yasadan sonra yoklama yaptığı haberlerini aldık. Üsküdar’daki yerinden etmelerin hızlandırıldığını yine öğrendik. Geçen yıl Üsküdar ilçesinde 134 daireden oluşan Türkiye Diyanet Vakfı Eğitim Yatırımları AŞ’ye ait 29 Mayıs Sitesi 6306 sayılı Yasa’ya dayandırılarak hukuksuz biçimde rezerv alan ilan edilmişti. Bu, aslında yasaya aykırıydı çünkü o zaman yürürlükte bu yasa yoktu ve riskli alan da değildi. Sürecin hukuksal olarak tıkandığını görünce siz mahkemeyi yanıltmak amacıyla sahte karot raporları çıkardınız, bu da yetmeyince hukuku değiştirdiniz. Bu fotoğrafa lütfen iyi bakın, sizin oyunlarınızla, hilelerinizle, gaspınızla baş edebilmek için bugün Üsküdar halkı karda kışta kıyamette nöbet tutmaya başladı. Halka bu felaketi yaşatmaya hiç kimsenin hakkı yoktur, halka yerinden edilme korkusu yaşatmaya yine hiç kimsenin hakkı yoktur. Bu gasp başkanlığı derhâl kaldırılmalıdır, Afet Yasası derhâl iptal edilmelidir” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA