Kocamaz; “Türkiye, yabancılar için cennete dönüştü”


Türk lirasındaki değer kaybına dikkat çeken İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, “Türk lirası büyük değer kaybına uğramış, 200 TL’lik banknotların tedavüle girdiği 2009 yılında 200 TL’yle 125 dolar alınabilirken bugün yalnızca 6,8 dolar alınabilmektedir. Enflasyon ve kur artışı en büyük banknotumuz olan 200 TL’yi âdeta eritmiş, tüketmiştir. Bir Bulgar levası 16,25 TL, bir Gürcistan larisi 10,85 TL olmuştur. Türk lirası, Bulgaristan levası ve Gürcistan larisi karşısında dahi değer kaybedince Bulgarlar Edirne’ye, Gürcüler Artvin’e alışveriş için akın etmiş, Türk malları komşu ülke vatandaşları için kelepir hâline gelmiştir. Türk lirasındaki değer kaybı ve yüksek enflasyon sonrası Türkiye yabancılar için cennete, aziz milletimiz için de cehenneme dönüşmüş” dedi.

 

Tarih : 24 Aralık 2023 Pazar 17:46

Necdet TAŞ

TBMM’de görüşülen bütçe görüşmeleri kapsamında 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kesin Hesap Kanunu üzerine İYİ Parti Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, “Sözlerime başlamadan önce, Kuzey Irak’ta teröristlere yönelik operasyon esnasında şehadet şerbeti içen, şehit olan askerlerimize Yüce Allah’tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyor, terör örgütü canilerini ve terör destekçilerini de lanetliyorum. Şehitlerimizin ruhu şâd, mekânı cennet olsun diyor, şehitlerimizin ailelerine ve yüce milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum. 2022 yılı ekonominin kötü yönetilmesi sebebiyle çok zor geçti. Aziz milletimiz 2023 yılı için umutlanmış fakat her alanda devam eden kötü gidişat nedeniyle bu yıl daha da zor geçmektedir. 2023 yılı da 2022 yılı gibi arkasında çok sayıda kepenk kapatan esnaf, iflas eden işletme, ürettiği ürünü değerinde satamayan çiftçi, geçinemeyen, kirasını ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaş bırakmıştır” ifadelerini kullandı.

“BÜTÇEDE İŞÇİ, MEMUR, EMEKLİ, ASGARİ ÜCRETLİ VE ESNAF KESİMİ UNUTULMUŞ”

 2024 yılı bütçesinde işçi, memur, emekli, asgari ücretli ve esnaf kesiminin unutulduğunu, bütçeden yalnızca hazine garantili köprülere, otobanlara, havalimanlarına şehir hastanelerine ve faize kaynak ayrıldığını iddia eden Kocamaz, “Hükümet devletin gelir ve gider kalemlerini yönetemez, işletemez ve idare edemez bir noktaya gelmiştir. Hükümet 2022 yılının ilk altı aylık dönemini bile tamamlamadan ek bütçe talebinde bulunmuş, o dönemde yapılan bütçe daha kanunlaşmadan artan enflasyon ve kur artışları sayesinde yok olup gitmişti. 2022 yılında 1 trilyon 750 milyar 957 milyonluk bütçe hükümetin israf düzeni, kur korumalı mevduat ve hazine garantili yatırımlarına yetmemiş, 2022 yılının ilk altı aylık dönemini bile tamamlamadan tüketmiştir. Hükümet 20/6/2022 tarihinde 1 trilyon 80 milyar 515 milyon 421 TL ek ödenek talep etmiş, böylece 2022 yılı merkezî yönetim bütçesi, neredeyse 1 bütçe büyüklüğündeki artışla, 2 trilyon 831 milyar 472 milyon TL’ye yükselmiştir. 2022 yılında 2 trilyon 800 milyar 87 milyon 704 bin TL toplanırken 2 trilyon 842 milyar 747 milyon 715 bin TL harcama yapılmıştır. İlave edilen bütçeye rağmen gelir-gider farkı eksi 142 milyar 660 milyon TL olmuştur. Genel seçim öncesinde, İYİ Parti olarak her platformda ve her ortamda bu aziz milletimiz ve ülkemizin geleceği açısından güçlendirilmiş parlamenter sistemin hayırlı olacağını savunduk; bugün Türkiye’nin getirilmiş olduğu noktada, bizim ne kadar haklı olduğumuz açık seçik ortaya çıkmıştır. Partili Cumhurbaşkanlığı ve tek adam rejiminin üzerinden beş yıl geçmiş, sistemin sancıları hâlâ devam etmektedir” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞ DAHA DA YOKSULLAŞTI”

 Parlamenter sistemden uzaklaşan Türkiye’nin, partili cumhurbaşkanlığı ve tek adam rejiminin elinde perişan bir hâle dönüştüğünü, vatandaşların yiyecek ekmeye muhtaç hale geldiğini öne süren İYİ Partili Kocamaz, “24 Haziran 2018 seçimleri öncesi “Bu kardeşinize yetkiyi verin, bu faizle, şunla, bununla nasıl uğraşılır, göreceksiniz.” diyen Sayın Cumhurbaşkanı aradan geçen beş yıllık süreye rağmen milletimizden sürekli biraz daha sabır dilemiş ancak milletimizin sabrı kalmamış, sabır taşı çatlamıştır. Ekonomide dünyada eşi ve benzeri olmayan bir ekonomik model denenmiş ve bu modelle âdeta akıntıya kürek çekilmiştir. Ülkemizde denenen ve ne idiğü bilinmeyen bu ekonomik model, vatandaşları fakirleştirmiş, enflasyon, yüksek enflasyon ve kur artışına sebep olmuş, Merkez Bankasının kötü günler için saklamış olduğu ihtiyat akçeleri dahi harcanmıştır. Ekonomik dengeler tamamen bozulmuştur. Orta direk denen bir kesim kalmamış, gelir adaletsizliği artmış, bir avuç azınlığın dışında toplumun büyük kesimleri fakirleşmiş, açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşamaya mahkûm edilmiş, açlık sınırı 14.025 TL, yoksulluk sınırı da 45.686 TL'ye yükselmiştir. Hükûmetin 3Y'yle mücadele vaadi yerini yalanlara devretmiş, ülkemizdeki yoksul sayısı her geçen gün artmış, vatandaşlar sosyal yardıma muhtaç hâline gelmiştir. Partili Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçilen 2018 yılında 3 milyon 494 bin 932 olan sosyal yardım alan hane sayısı, 2022 yılında 4 milyon 419 bin 286 haneye yükselmiştir. Ayrıca aynı yıl içinde şartlı eğitim ve sağlık yardımları kapsamında 3 milyon 279 bin 253 kişiye yardımda bulunulmuştur. Ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşların bankalara olan borçları da artmıştır. Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarına olan toplam borç 2 trilyon 208 milyar 668 milyon liraya yani neredeyse Türkiye bütçesine ulaşmıştır. Tüketici kredilerindeki toplam borç 1 trilyon 401 milyar lirayı aşarken ihtiyaç kredisi borcu da 877 milyar 279 milyon liraya yükselmiştir. Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Türkiye'nin dünya ekonomisinden almış olduğu pay 1980 yılında yüzde 0,86 iken bu pay yüzde 0,84'e gerilemiştir. Türkiye ekonomisi yirmi iki yılda, maalesef, bir ilerleme kaydedememiş, gelişmekte olan ülkeler arasında en çok gerileyen ülke olmuştur” ifadelerini kullandı.

“HÜKÜMET BÜTÇE HEDEFİNİ TUTTURAMADI”

Ayrıca, Hükümetin 2023 yılı hedeflerinin tutmadığını ileri süren Kocamaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu nedenle 2024-2026 orta vadeli programda da revizyona gidilmiştir. 2023 yılında hedeflenen millî gelir 2 milyar 383 milyon dolardan 1 milyar 67 milyon dolara, kişi başı millî gelirdeki 28.918 dolar hedefi 12.415 dolara, 500 milyar dolar olan ihracat hedefi 255 milyar dolara, yüzde 4,6 olan işsizlik hedefi 10,1'e ve yüzde 5 olarak hedeflenen enflasyon da yüzde 5’ten yüzde 65’e revize edilmiştir. Böylece, 2023 yılı hedefimiz olan Almanya gerçekte Zimbabve ve Gana'ya dönüşmüştür. Enflasyon ve kur artışları milletimizi canından bezdirmiş, ülkeyi iyice fakirleştirmiş, her gün piyasada iğneden ipliğe her şeye zam yapılmaya başlanmıştır. Akaryakıt fiyatları üreticiler için en büyük girdilerden birisi hâline gelmiştir. Daha altı ay önce seçim öncesi 18,63 TL olan motorinin litre fiyatı 37,78 TL'ye, 19,1 TL olan benzinin fiyatı da 35,18 TL’ye yükselmiştir. Akaryakıt zamları bütün ürünlerin ve hizmetlerin fiyatını da artırmıştır. Kasım ayı enflasyon oranı TÜİK’e göre yüzde 61,98; İTO’ya göre 73,09 ve ENAG’a göre de 126,8 olarak gerçekleşmiş, 14-28 Mayıs 2023 seçimleri öncesi 19,60 TL olan dolar 29,15 TL’ye yükselmiştir. Maalesef, Türk lirası da büyük bir değer kaybına uğramış, 200 TL’lik banknotların tedavüle girdiği 2009 yılında 200 TL’yle 125 dolar alınabilirken bugün yalnızca 6,8 dolar alınabilmektedir. Enflasyon ve kur artışı en büyük banknotumuz olan 200 TL’yi âdeta eritmiş, tüketmiştir. Bir Bulgar levası 16,25 TL, bir Gürcistan larisi 10,85 TL olmuştur. Türk lirası, Bulgaristan levası ve Gürcistan larisi karşısında dahi değer kaybedince Bulgarlar Edirne’ye, Gürcüler Artvin’e alışveriş için akın etmiş, Türk malları komşu ülke vatandaşları için kelepir hâline gelmiştir. Komşu ülke vatandaşları son yıllarda Türkiye’de market alışverişinin yanı sıra emlak almaya da başlamıştır. Türk lirasındaki değer kaybı ve yüksek enflasyon sonrası Türkiye yabancılar için cennete, aziz milletimiz için de cehenneme dönüşmüş. Bu iktidar Türkiye’yi 20’nci yılda açlık, sefalet ve geçim sıkıntısıyla boğuşma noktasına getirmiştir. AK Parti sözcülerinin konuşmalarından gördüğümüz Türkiye’yle vatandaşın yaşadığı Türkiye’nin alakası dahi yoktur.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA