Başarır; “Mersin’in suçu ne?”


Açılış tarihi yılan hikayesine dönen Çukurova Havalimanı’nı meclis gündemine getiren CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Mersin Milletvekili olarak gerçekten üzülüyorum 13 önce Çukurova Havaalanı’nın ihalesi yapıldı, yaklaşık 6 kez açılış yapıldı, temel atıldı; ocak ayında orada uçaklar inip kalkacaktı ama görüyorum ki ocak ayında da Çukurova Havaalanı açılmadı. Peki, neden? Çukurova Havaalanı’ndan çok sonra temelleri atılan havaalanları bitti. Nedir Mersin’in, Adana’nın, Çukurova’nın suçu? Neden yapılmıyor? Çünkü yapılan tüm ihalelerde bir yolsuzluk, bir usulsüzlük, bir hesapsızlık var. Bir şehirde bir havaalanıyla ilgili neden 9 kez açılış yapılır, o kadar bakan değişir; hâlâ açılmaz?” diye sordu.

 

Tarih : 26 Ocak 2024 Cuma 11:08

Necdet TAŞ

CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır; çalışma yaşamıyla ilgili düzenlemelerin yer aldığı, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına 2024 yılının ilk altı ayı için yüzde 49,25 zam yapılmasını da içeren 12 maddelik kanun teklifi görüşmeleri sırasında kanun teklifini CHP Grubuyla birlikte protesto etti. Başarır'ın konuşmasının sonunda kürsüye gelen CHP Grubu, Meclis'te görüşülen kanun teklifini alkışlarla protesto etti.

“ÜLKEYE, GENÇLİĞE, GENÇLERE, EMEKLİYE YAZIK OLUYOR”

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun politika faizini 2,5 puan daha artırarak yüzde 45'e çıkardığına dikkat çeken Başarır, “Bu ekonomi böyle gittiği sürece daha faizin çok artacağını maalesef ki görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu kardeşiniz iktidarda olduğu sürece faiz yükselemez, faiz devamlı düşecektir.” diyordu. Maşallah, sürekli faiz düşüyor gördüğümüz gibi Bu sözleri söylediğinde Merkez Bankasının politika faizi yüzde 8,5’ti; seçimlerden sonra 36,5 puan artırılan faiz bugün yüzde 45. Maalesef ki paramızın değeri günden güne düşüyor. Değerli milletvekilleri, en büyük Türk lirası banknot olarak 200 lira. Eylül 2021'de 200 lira 23 dolar ediyordu, şimdi 7 dolar ediyor yani paramızın, ekonomimizin itibarı ortada. Faiz oranları düşecekti, vatandaş faiz ödeyemeyecekti; ticari kredi faizi yüzde 55'in üzerinde, ihtiyaç kredisi yüzde 63'ün üzerinde, konut kredisi yüzde 50'ye doğru gidiyor. İnsanların ihtiyaç ve konut kredisi çekebilmesi hayal, çekse de ödeyemez zaten. Bunun sebeplerinden bir tanesi, dahi ekonomistleriniz kur korunmalı mevduatı getirdi, 600 milyara yakın para ödendiği iddia ediliyor ama hâlâ çıkıp da kur korunmalı mevduat denilen rezaletin 85 milyonun sırtına ne kadar yük olduğunu da öğrenemiyoruz. Şimdi, vatandaşın kredi kartı borcuna baktığımız zaman, geçen yıla göre yüzde 157 artmış, 1 trilyon 200 milyara yükselmiş ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun verilerine göre kredi kartı borçlarının 684,3 milyarı taksitsiz, 510 milyarı taksitli ve BDDK diyor ki “Limit artırma ve bu konularda kredi kartlarıyla ilgili kredi ve kullanımı sınırla.” Şimdi, durum bu, veriler bu ve bunun sebebi neyi ortaya koyuyor? İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği Bölümü mezunu Okan Bayram, üniversitenin Ayazağa kampüsünde bulunan inşaat alanındaki binadan atlayarak intihar ediyor maalesef. Mezun olduktan sonra işsiz kalan bu çocuğumuz aslında uzay mühendisi, aslında önemli yerlerde olması gerekiyor iktidarın son dönemlerde çalıştığı ve övündüğü bir alan ama kampüsündeki bir kafede kahve satıyor ve ekonomik sıkıntıdan dolayı, düştüğü durumdan dolayı intihar ediyor. İşte, kötü yönetim, ekonominin durumu, paranın değeri, insanların geçinememesi gencecik çocuklarımızı intihar noktasına getiriyor; bunlar bilinenler. Gerçekten ülkeye, gençliğe, gençlere, emekliye yazık oluyor. Bakın, bir örnek vermek isterim -ülkenin geldiği durum. Marmara'da, Ege'de, Akdeniz'de her yerde zeytin yetiştiriliyor ama bugün markette 5 litrelik sızma zeytinyağının tenekesi bin 800 lira. 4 bin kilometre uzaktaki İspanya'dan zeytinyağı almak isterseniz bin 50 lira, kargoyla beraber bin 371 liraya geliyor; bakın, işte, kargo dâhil fiyatı. Türkiye'nin her yerinde zeytin ve zeytinyağı üretiliyor, gelinen nokta bu. İnsanlar internet üzerinden İspanya'dan zeytinyağı siparişi veriyor ve daha ucuz. Ha, tabii bununla da övünürler, buna da bir kulp bulurlar” ifadelerini kullandı.

“ÇUKUROVA’NIN SUÇU NE?”

Konuşmasında yapımı yılan hikayesine dönen Çukurova Havalimanı’na da değinen Başarır, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Diğer bir durum Mersin Milletvekili olarak gerçekten üzülüyorum 13 önce Çukurova Havaalanı'nın ihalesi yapıldı, yaklaşık 6 kez açılış yapıldı, temel atıldı; ocak ayında orada uçaklar inip kalkacaktı ama görüyorum ki ocak ayında da Çukurova Havaalanı açılmadı. Peki, neden? Çukurova Havaalanı'ndan çok sonra temelleri atılan havaalanları bitti. Nedir Mersin'in, Adana'nın, Çukurova'nın suçu? Neden yapılmıyor? Çünkü yapılan tüm ihalelerde bir yolsuzluk, bir usulsüzlük, bir hesapsızlık var. Bir şehirde bir havaalanıyla ilgili neden 9 kez açılış yapılır, o kadar bakan değişir; hâlâ açılmaz? Ve Maalesef ki Çukurova'da bir seyahat engeli var, seyahat sorunu var, insanlar bekliyor. Şimdi, bir veri vermek istiyorum, üzülerek söylüyorum ki Türkiye’nin geldiği nokta emekli aldığı maaşla tutarını bir yere koyuyoruz. 20 günlük kirasını ödeyebilecek hâlde. Bakın, “sahibinden.com” aralık ve ocak ayında kira artışlarıyla ilgili bir rapor yayınladı. Şimdi, biz emekliye yüzde 49 zam yaptık, bununla övünüyoruz ama “sahibinden.com”dan aldığımız verilerde Kahramanmaraş'ta yüzde 190, Ordu'da yüzde 193, Diyarbakır'da yüzde 180; toplamda yüzde 100’e yakın kira artışlarında müthiş bir patlama var ama enflasyona bakıyoruz… TÜİK’e bakıyoruz, ne açıklıyor enflasyonu? Gerçek enflasyonun yarı oranında açıklıyor. Ben buradan TÜİK'e sormak isterim: “Sahibinden.com”a bakıyorlar mı, kira artışlarına bakıyorlar mı? Gerçekten bu ülkede; Ordu'da, Diyarbakır'da ya da Muğla'da ya da Türkiye’nin birçok yerinde kira yüzde 100 artmışsa, Ordu'da yüzde 200’e yakın bir artış varsa bu enflasyonu, bu rakamları nereden buluyor? Tabii ki. İşte, bugün emeklinin de işçinin de memurun da bu durumda olmasının sebebi TÜİK’tir. TÜİK -dün de söyledim, bugün de söylüyorum- kirada da temel gıda, besin maddelerinde de maalesef elektrik, su faturalarında da gerçek verileri vermediği için emekliyi, işçiyi, memuru mağdur etmiştir; üzerinde milyonlarca emeklinin, işçinin hakkı vardır, memurun hakkı vardır ve bir suç işlemektedir. Bunu biz vermiyoruz, “sahibinden.com” ortalamaları alıyor çünkü insanlar internet üzerinden evini kiraya veriyor, internet üzerinden satıyor. Bir AK Parti milletvekili çıkıp bu verilere bir baksın, bir yıl önceki kiralar ile bugünkü kiralara baksın. Emekli, maaşıyla 20 kirayı ödeyemeyecek durumda.  Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar ilk kez bu hâle gelmiştir ve ne acıdır ki dün ve bugün emeklinin durumunu tartışan bir kanun teklifi önümüzde. Hâlâ bugün akşam saatlerine kadar vaktimiz var; çok ciddi önergeler verdik, bugün milletvekillerimiz konuşacak. Gelin, emeklinin gerçek durumunu tekrar bir gözden geçirelim; saraya göre değil, TÜİK’e göre değil, gerçek hissedilen duruma göre karar verelim diyorum.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA