AK Partili Kıratlı; “Sorun rekolte artışında”


İYİ Parti, narenciye üreticilerinin yaşadığı sorunların çözümü için Meclis Araştırma Önergesi verdi. AK Parti Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, “Geçen sezon ve bu yıl narenciye istenilen rakamlara ulaşamamış, üretici istediği geliri elde edememiştir. Mevcut piyasa koşullarında yüzde 60’lık bir artışın tolere edilmesi mümkün olmamıştır. 2023 yılında ülkemiz ve Mersin’den bir önceki yıla göre daha fazla ihracat yapılmış olmasına rağmen mevcut rekolte artışı arz-talep dengesinin bozulmasına neden olmuş, üretici beklediği oranda gelir elde edememiştir” dedi.

 

Tarih : 14 Şubat 2024 Çarşamba 12:27

Necdet TAŞ

İYİ Parti, narenciye üreticilerinin yaşadığı sorunların çözümü için Meclis Araştırma Önergesi verdi. Konuyla ilgili AK Parti Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, “Ben de bir narenciye üreticisiyim. Fidan nasıl toprakla buluşur, ne zorluklarla yetiştirilir, maliyetleri nedir çok iyi bilirim, elbette ki üreticilerimizin yaşadığı sıkıntıları da gayet iyi biliyorum. Yakın zamanda, konunun paydaşlarından oluşan bir heyeti, içerisinde oda başkanlarından, konunun temsilcilerinden, Meclis üyelerinden oluşan bir grubu Tarım Bakanımızla, Ticaret Bakanımızla ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’a bir araya getirerek toplantılar yaptık, sorunlarımızı anlattık, çözüm önerilerimizi sunduk. Sağ olsun, kayıtsız kalmadılar, gerekli DFİF desteğini de sağladılar. Yeterli mi? Elbette ki değil. Kurumlarımızla ve Sayın Bakanlarımızla görüşmeye devam ediyor, sorunların giderilmesi için mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“REKOLTE ARTIŞI ARZ-TALEP DENGESİNİ BOZDU”

Geçen sezon ve bu yıl narenciye istenilen rakamlara ulaşamadığını, üreticinin istediği geliri elde edemediğine dikkat çeken Kıratlı, “Bunun nedenlerini de değineceğim. AK Parti iktidarımızın çok büyük döneminde narenciye fiyatları üretim fiyatlarının çok üzerinde üreticiye gelir sağlamıştır. Bunun en büyük ispatı da sürekli artan dikim sahaları ve artan rekoltelerdir. Tabii, bu gelirin sağlanmasında AK Parti iktidarımızın ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından üreticimiz için her zaman sunduğumuz teşvik ve desteklerinin çok önemli bir rolü vardır. AK Parti olarak iktidarımızın her döneminde üreticilerimizi, çiftçilerimizi, ihracatçılarımızı destekledik, konunun bütün paydaşlarına desteğimizi verdik. Her yıl ihracatçıya DFİF desteği, üreticilerimize dekar başına destekler, nakdî destekler, gübre, mazot, toprak analizi vesaire ve daha birçok konuda desteklerimizi de vermeye devam ediyoruz. Yine, üreticilerimizin en büyük girdi sorunu olan sulama maliyetini azaltmak için geçen yıl yüzde 50 sulama desteği verdik. Gün geçtikçe artan narenciye üretimi son yıllarda rekolte olarak da çok üst seviyeye çıkmıştır. Ülkemizde 2023 yılında tüm turunçgil ürünlerinde yüzde 60 oranında rekolte fazlası beklenmektedir. 2023 yılında toplam turunçgil üretimimizin 6,5 milyon tona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Mevcut piyasa koşullarında yüzde 60’lık bir artışın tolere edilmesi mümkün olmamıştır. 2023 yılında ülkemiz ve Mersin’den bir önceki yıla göre daha fazla ihracat yapılmış olmasına rağmen mevcut rekolte artışı arz-talep dengesinin bozulmasına neden olmuş, üretici beklediği oranda gelir elde edememiştir” şeklinde konuştu.

“SORUNUN FARKLI NEDENLERİ VAR”

Narenciyenin istenilen rakamlara ulaşmamasının farklı nedenleri olduğunu ifade eden Kıratlı, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Narenciye tüm dünyada soğuk havalarda daha fazla tüketilen ve talep edilen bir üründür. Özellikle kış mevsiminin gecikmeli olarak gelmesi de tüketimde azalmaya neden olmuştur. En büyük pazarlarımızdan olan Rusya’daki savaşın etkilerini maalesef bizler de narenciye de derinden hissetmekteyiz. Pandemiyle başlayan ve asrın depremiyle devam eden arz-talep dengesinin bozulması narenciyenin istenilen rakamlara ulaşmamasının en büyük nedenlerinden bazılarıdır. Sayın milletvekilleri, limon kendi içinde çeşitlere ayrılmaktadır. İYİ Parti Grubunun vermiş olduğu önergede bahsedilen “Limon 1 TL.” ifadesi “mayer” cinsi dediğimiz limonu kapsamaktadır ve mayer cinsi limon toplam limon üretiminin yüzde 30’una denk gelmektedir. Şu an başta enterdonat, dikenli, lamas dediğimiz gruplar 5-6 TL bandında değer görmektedir, aynı zamanda ihracatta bir yasak olmayıp ihracat tamamen açıktır. Elbette eksiklerimiz vardır, dün de vardı, yarın da olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde eksiklerimizi gidermek için çalışıyor, inşallah Türkiye Yüzyılı’mızda bu eksiklerimizi gidereceğimizi ifade ediyor, üreticilerimizin gönlünü alacağımızı söylüyorum.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA