Başarır’dan maden tepkisi


CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulu’nda Maden Yasası görüşülürken Erzincan’da meydana gelen maden felaketine ve şirketin sorumluluğuna dikkat çekerek, “Maden Yasası görüşülürken o vatan evlatları, o işçiler toprağın altında kalır, analar babalar, evlatlar, eşler de bekler. Siz neyi bekliyorsunuz? Bu Maden Yasası’nda patronları, kapitali koruyacak hükümleri yetiştirmeye çalışıyorsunuz. Olmaz arkadaşlar, olmaz. Bu bir kepazeliktir” dedi.

 

Tarih : 14 Şubat 2024 Çarşamba 13:03

Necdet TAŞ

CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır,  TBMM Genel Kurulu’nda Maden Yasası görüşülecekken Erzincan'daki bir altın madeninde toprak kayması yaşanması sonrası söz aldı. Yaşanan felaket sonrasında AK Parti Grubu sıralarına tepki gösteren Başarır, “Birinci görevimiz yasa yapmak ama burada gerekli özeni, disiplini gösterip yasaları yapamıyoruz. Saraydan gelen yasalar komisyona geliyor, iki günde, jet hızıyla geçiyor. Hiçbir şeyi araştırmıyoruz. Maden Yasası görüşülecekken Erzincan'da bir felaket yaşanıyor ve 27’nci Dönem Tunceli Milletvekilimiz Polat Şaroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez’e sormuş, demiş ki, ‘Siyanür kullanılıyor mu? Zemine baktınız mı? Önlemleri aldınız mı?’ Bakan cevabında ‘Siyanür kullanılmıyor’ demiş, ‘ÇED raporu aranmıyor’ demiş. Üzülerek söylüyorum, Maden Yasası’nın görüşüldüğü günde de işçilerimiz, emekçilerimiz toprak, göçük altında. Yahu, niye tartışmıyoruz? Çünkü biz öncelikle işçilerin güvenliğini, can güvenliğini, doğayı, çevreyi değil patronlar nereden altın bulur, nereden kömür bulur, nereden para kazanır, nasıl rant sağlar; onu koruyoruz” dedi.

"MURAT KURUM, ÇED RAPORUNA 'GEREK YOKTUR' DEMİŞ"

Erzincan’da meydana gelen maden felaketinin sahibi olan şirketle ilgili de konuşan Başarır, “Ya, bu şirket kimin? Yüzde 80 Kanadalı bir şirket, yüzde 20 Çalık Grubu ve bu Çalık Grubunun şirketi Lidya Anonim Şirketi. Bir de ödül olarak işçilerin katili bu şirketin 209 milyon vergi borcunu silmişiz. Neden? Çünkü insan sizin için önemli değil, doğa sizin için önemli değil, çevre sizin için önemli değil. 'Nereden gelirse gelsin, patronları koruyalım' anlayışındasınız. Bugün de Maden Yasası görüşülürken o vatan evlatları, o işçiler toprağın altında kalır, analar babalar, evlatlar, eşler de bekler. Siz neyi bekliyorsunuz? Bu Maden Yasası’nda patronları, kapitali koruyacak hükümleri yetiştirmeye çalışıyorsunuz. Olmaz arkadaşlar, olmaz. Bu bir kepazeliktir. İstanbul’a verdiğiniz aday Murat Kurum. Ya, ne kadar iyi bir aday vermişsiniz İstanbul’a, 2022'de bu felaketin geldiği yerde ‘ÇED raporuna gerek yoktur’ demiş utanmadan, sıkılmadan. Nereye aday şimdi? İstanbul’a. İstanbulluyu, 16 milyonu ne kadar güvenli bir isme teslim edeceksiniz?” diye sordu. AKP sıralarından laf atılması üzerine CHP’li Başarır, "Bak, ne güzel. Maden diyorum, ölüm diyorum, güvenlik diyorum, vergi borcu silinmiş diyorum, ÇED raporu diyorum ‘Tarsus’a bak.’ diyor. Bakayım Tarsus’a, ne olacak, ne olacak? Sen, Erzincan’da toprağın altında kalan işçilere bak, işçilere; şu yasaya bak. Bu yasa görüşülürken, nükleer artıklar tartışılırken bugün IŞİD’li bir terörist Mersin Akkuyu Nükleer Santral’de sahte kimlikle çalışırken yakalanmış. Peki, ya, yakalanmasaydı, o nükleer santral açılsaydı? Askerimizi diri diri yakan o alçak orayı patlatsaydı, ne diyecektin? 'Tarsus’a bak' değil mi? Ya, vallahi utan; çok şey istiyorum ama utanın, inanın, utanın, utanın” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA