Liman genişliyor, çevreciler pes etmiyor


Uluslararası Mersin Limanı İşletmecisi (MİP) Mersin Limanı sahasının genişletilmesi projesine karşı çıkan çevreciler, projenin durdurulması için eylemlerini sürdürüyor. Mersin Çevre Platformu üyeleri, MIP tarafından yürütülen ve Akdeniz ilçesinin en geniş yeşil alanı olan Atatürk Parkı’nı içerisine alan “Liman Genişletme Projesine” karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. İlk olarak Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yapan grup, daha sonra “Atatürk Parkı’nda liman yapılamaz. Ranta geçit vermeyeceğiz”, “Atatürk Parkı’na dokunma”, “Havama, suyuma dokunma”, “Sahiller halkındır” pankart ve dövizlerinin taşıyarak Atatürk Parkı’na yürüdü.

 

Tarih : 27 Nisan 2024 Cumartesi 17:22

Necdet TAŞ

2007 yılında özelleştirilen Mersin Limanının işletmeciliğini üstlenen Uluslararası Mersin Limanı İşletmecisi (MİP) Mersin Limanı sahasının genişletilmesi projesine belediyelerin, sivil toplum örgütlerinin itirazlarına rağmen başlamıştı. Genişletme çalışmaları kapsamında yeni bir rıhtım inşa çalışmaları sürüyor. Bu rıhtım inşaatı için yüz binlerce ton dolgu malzemesi kullanılacak. Çalışmalar, şehrin en büyük yeşil alanı olan Atatürk Parkından da çıplak gözle artık görülmeye başlandı. Atatürk Parkı’nda ki saha çalışma görüntülerinin sosyal medyada yayılmasıyla STK’ların da tepkileri yükselmeye başladı. Yetkililere seslenen çevreciler projenin durdurulmasını talep etti.

ÖNCE AÇIKLAMA SONRA YÜRÜYÜŞ

Mersin Çevre Platformu üyeleri, MIP tarafından yürütülen ve Akdeniz ilçesinin en geniş yeşil alanı olan Atatürk Parkı’nı içerisine alan “Liman Genişletme Projesine” karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. İlk olarak Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yapan grup, daha sonra “Atatürk Parkı’nda liman yapılamaz. Ranta geçit vermeyeceğiz”, “Atatürk Parkı’na dokunma”, “Havama, suyuma dokunma”, “Sahiller halkındır” pankart ve dövizlerinin taşıyarak Atatürk Parkı’na yürüdü. Kitle yürüyüş esnasında sık sık polis müdahalesiyle karşılaşmasına rağmen, yürüyüşünü Atatürk Parkı’nda tamamladı. Burada platform adına bir basın açıklaması yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Örgütü Başkanı Ahmet Paket, dünyada etkili olan iklim krizine dikkat çekerek, “Bugün dünya, büyük felaketlerin yaşandığı küresel iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıyadır. Bu tehdit artık krize dönüşmüştür. İklim krizinin sonucunda artık dünyanın her yerinde aşırı yağışlar ve buzulların erimesinden dolayı seller, kuraklıklar, orman yangınları, türlerin yok oluşu ve gıda krizleri yaşanmaktadır. İklim krizinin risklerini azaltmak için dünya ülkeleri fosil yakıtların kullanımının azaltılması ve yeşil alanların arttırılması için ciddi yatırımlar yapmaktadır. Bu karar ortada iken kentimizde dünyamızın ve ülkemizin yaşadığı iklim krizine karşı riskleri azaltmak için yeşil alanlarımızı korumak ve genişletmek yerine rant uğruna yok edilmek istenmesi kabul edilemez bir karardır” dedi.

“CİDDİ ZARARLAR VERECEK”

Mersinin simgesi olan Atatürk Parkı’nın kentin akciğerleri olduğunu, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alan olduğuna dikkat çeken Paket, “Mersinde tarihten gelen ve bir değer olan Atatürk Parkı halkın sürekli kullanımında olmuştur. MIP tarafından yapımı planlanan Liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkı’nın halk tarafından kullanımını engelleyecek olup, mevcut yeşil alanı yok edecektir. Atatürk Parkında yapılacak liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkının tümünün MIP A.Ş tarafından işgal edileceği ve Atatürk Parkının tamamen konteynerler ile dolacağı açıktır. Yapılacak olan dolgu alanı bilimselliğe aykırı olup kent yaşamına ciddi zararlar vereceği açıktır. Mersin liman genişlemesi için yapılacak olan 176 bin metrelik dolgu malzemesi Atatürk Parkından denize dökülecektir. Dolgu malzemesinin taşınması ile artacak olan trafik yükü ve oluşacak hava kirliliği, denizin dibinden çıkarılacak asbest zehri, ayrıca proje bitiminde artacak olan deniz ve kara trafiğinin havamızı, denizimizi ve toprağımızı kirleterek kentimizin sağlığını olumsuz etkileyecektir. Projenin dolgusunda kullanılacak malzemenin kent merkezine, yaşam alanlarına, su ve tarım alanlarına çok yakın olan taşocaklarından temin edilecek olması birçok soruna neden olacaktır. Ayrıca bu proje, kıyıların herkesin eşit ve serbest olarak kullanım hakkını ihlal edeceğini, kamu yararı ilkesine aykırı olacağı ortadadır. Kentimize ve sağlığımıza çok ciddi zararlar verecek olan ve yapımı bilimsellikten uzak hukuksuz ve antidemokratik olan bu projeye Mersin de herkes karşıdır. Atatürk Parkı Halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkını, Atatürk Parkına sahip çıkmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA