“Akkuyu, Türkiye için bir sıçrama tahtası olacak”


Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı İsmail Cingöz, Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) tam kapasite devreye girdiğinde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu tek başına karşılayacağına dikkat çekerek, “Bu gelişme ülke için bir dönüm noktası. Akkuyu NGS, uzun vadede Türkiye’nin bölgede güvenli enerji kaynaklarına sahip olma yolunda büyük bir adım atmasını sağlayacak. Akkuyu NGS, Türkiye için bir sıçrama tahtası olacak” dedi.

 

Tarih : 3 Mayıs 2024 Cuma 11:12

Haber Merkezi

Türkiye’nin hem enerji arz güvenliği hem de 2053 karbon nötr hedefine ulaşabilmesi için yeni yenilikçi tasarımları, modüler yapıları ve küçük boyutlarıyla Küçük Modüler Reaktörlerin (SMR) önemli bir yer tutabileceğine de dikkati çeken Cingöz, “SMR teknolojisinin geliştirilmesi veya bu teknolojiye sahip olunması, bir ülkenin uluslararası ilişkilerdeki gücünü dengeleme veya artırma çabalarını yansıtabilir. Geleneksel nükleer santrallere kıyasla daha küçük boyutlarda olan bu reaktörler bir ülkenin sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayabilir” dedi.

“AKKUYU NGS KRİTİK BİR ROLE SAHİP”

“Önümüzdeki süreçte Türkiye ve bu coğrafya için enerji arzı ve enerji tedariği konularının öne çıkmasının beklendiğini” söyleyen Cingöz, “Tüm dünyada her geçen gün enerjiye olan ihtiyaç artmaktadır. Nüfusun artışı ve teknolojinin gelişmesiyle doğru orantılı olarak katlanan bu ihtiyaç, tüm dünya ülkelerini yakından ilgilendiriyor. Türkiye’nin enerji ihtiyacını kesintisiz karşılamak adına Akkuyu NGS kritik bir role sahiptir” diye konuştu. Enerjinin üretilmesi ve temin edilmesinin rekabeti de beraberinde getireceğini ifade eden Cingöz, “Türkiye, Akkuyu NGS ile nükleer alanda sınıf atlayacak ve uzun vadede rekabet gücünü artıracak. Enerji kimin elindeyse o, eli güçlü ülke pozisyonunda olacaktır. Rusya ve Türkiye arasında imzalanan Hükümetler Arası Anlaşma uyarınca belirlenen sabit fiyat politikası, uzun vadede artacak olan enerji piyasasında Türkiye’nin ucuz elektrik elde edeceği anlamına gelmektedir.  Türkiye’nin rekabet gücünün ve enerji arz güvenliğinin artması da bu coğrafyada Türkiye’nin elini güçlendirecektir” ifadelerini kullandı.  Cingöz, nükleer tesislerin inşası sürecinde binlerce yan sanayi kuruluşunun katkısıyla sağlanacak istihdam ve ekonomik büyümeye olan olumlu etkilerinin göz ardı edilemeyeceğini belirterek, şunları kaydetti: “İnşaatın başlangıcından itibaren binlerce kişiye iş fırsatı sunulması, kamu ve üniversitelerde yetişecek nitelikli nükleer teknoloji uzmanlarıyla geleceğe güçlü bir adım atılacağını işaret ediyor. Türkiye’nin hızla artan nüfusu ve gelişen endüstrisi, enerjiye olan talebi artırıyor; bu da günümüzün en stratejik enerji kaynağı olan nükleer enerjiye yönelmeyi kaçınılmaz kılıyor.” Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) verilerine göre 2025-2026 yıllarında dünya nükleer elektrik üretiminin en yüksek seviyeye çıkacağının öngörüldüğünü belirten Cingöz, nükleer enerjiye yönelik ilginin arttığını ve bunda enerji güvenliği ve düşük emisyonlu enerji üretiminin etkili olduğunu söyledi. Cingöz, Japonya, Güney Kore ve İsveç gibi ülkelerin “nükleer enerjiyi kullanmama” ve “nükleer payı azaltma” politikalarından vazgeçerek mevcut santrallerini tekrar devreye aldığını ve Çin başta olmak üzere Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Polonya gibi birçok ülkede yeni NGSler inşa edilmeye başlandığına dikkati çekti. “

“AKKUYU NGS, TÜRKİYE İÇİN BİR SIÇRAMA TAHTASI OLACAK”

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Cingöz, Akkuyu NGS ile Türkiye’nin enerji alanında büyük atılım yapacağını vurgulayarak “Akkuyu NGS sayesinde Türkiye, nükleere hükmetmeyi de öğrenecek ve uzun vadede burada yetişecek olan mühendisler ve teknik personelle kendi nükleer santrallerini kurabilecek imkân ve kabiliyeti de elde edebilecektir. Türkiye, bu yetişmiş uzmanlarla personel ihtiyacını da Akkuyu sayesinde karşılayabilecektir. Rusya’da eğitim aldıktan sonra Akkuyu NGS’de istihdam edilen Türk mühendis ve teknik personel sayesinde yerli ve milli nükleer santrallerin ileriki aşamalarda Türkiye tarafından kendi şirketleriyle, milli kalkınma ve hamleleriyle hayata geçirebilecek olması önemli bir aşama olarak kabul edilmelidir” dedi.  Akkuyu NGS sayesinde Türkiye’nin enerji ithalatının azalacağının da altını çizen Cingöz, “Enerji ihtiyacının önemli kısmını yurt dışından temin eden Türkiye, Akkuyu’dan elde edeceği elektrik sayesinde pahalı elektrik üretiminden vazgeçecek ve bu da ekonomiye katkıda bulunacaktır. İlerleyen aşamalarda Akkuyu NGS benzeri yeni nükleer santrallerin kurulabilecek olması Türkiye’nin dışa bağımlılığını daha da azaltacaktır” diye konuştu.  Akkuyu NGS’nin Türkiye’nin stratejik önemini Avrupa’da ve dünyada politik, jeopolitik ve stratejik açıdan artıracağını vurgulayan Cingöz, “Stratejik öneme sahip bu tesis, uluslararası piyasada Türkiye’nin jeopolitik öneminin daha da artmasını sağlayacaktır. Akkuyu NGS ve ileri aşamada olası yeni güç santralleri, Türkiye’nin ihracat potansiyelini arıtacak, bölgesel ve küresel dengeleri Türkiye lehine değiştirecektir” ifadelerini kullandı.

“AKKUYU’YA KARŞI OLMAK TÜRKİYE’NİN HAYALLERİNE KET VURMAKTIR”

Türkiye’nin nükleer serüveninin 1956’larda başladığını hatırlatan Cingöz, Türkiye ile aynı dönemde nükleere yönelen Güney Kore örneğini vererek, şöyle devam etti: “Güney Kore bugün yaklaşık 30 reaktöre sahiptir ve uluslararası piyasalarda nükleer santraller kurabilecek bir ülke konumuna gelmiştir. Türkiye, 1950’lerden itibaren neredeyse 70 yılı aşan süredir nükleer hayalini gerçekleştirememiştir. Ancak Türkiye ile aynı dönemde nükleer için adım atan ülkeler büyük yol kat etmiş, kendi nükleer tesislilerini kurmuş hatta uluslararası piyasalarda nükleer santral kurma konusunda söz sahibi olmuştur. Dolayısıyla nükleere karşı olmak, Akkuyu’ya karşı olmak, Türkiye’nin hayallerine ket vurmak anlamına gelmektedir.” Cingöz, “Dünya çapında nükleer enerjinin geleceğin temel enerji kaynaklarından biri olarak kabul edilmesine rağmen, nükleere bilinçsiz şekilde karşı çıkmak mantıksızdır. Toplumun, nükleer enerjiye verilen önemi anlaması için bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Bu şekilde, nükleer enerjiye olan karşıtlığın azalacağına inanıyorum” diye konuştu.

“İLERİYE DOĞRU CESUR ADIMLAR ATMALIYIZ”

Türkiye’nin uluslararası alanda güçlü bir konuma yükselmesi için nükleer santrallere sahip olması gerektiğine dikkati çeken Cingöz, şunları söyledi: “Türkiye’nin nükleer enerjiye olan bakışını değiştirmek için ulusal ve uluslararası medya aracılığıyla yoğun bir bilinçlendirme kampanyası yürütülmelidir. Dünya genelinde nükleer enerji, geleceğin anahtar enerji kaynaklarından biri olarak kabul edilirken, toplumun körü körüne karşıtlığı anlamsızdır. Nükleer enerjinin önemine dair bilgilendirilen halk, bu yanlış algıyı terk ederek gerçekleri içeren bir bakış açısı geliştirebilecektir.”  Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı İsmail Cingöz, “Ekonomimizi sürdürülebilir bir şekilde canlandırmak ve hızla kalkınmak için cesur adımlar atmamız gerekiyor. Nükleer enerji, bu yolda önemli bir kaldıraç görevi üstleniyor. Sadece düşük karbon emisyonuyla değil, aynı zamanda esneklik ve güvenilirlik sağlayarak, elektrik ihtiyacını karşılamak konusunda da lider konumda. Geleceğin şekillendiği bu enerji haritasında yerimizi almak için artık daha fazla zaman kaybetmemeliyiz. Çünkü geriye dönüp bakacak olursak, nükleer enerjiyi benimseyen ülkelerin ekonomik başarılarının ne kadar dikkat çekici olduğunu görüyoruz. Bu yüzden ileriye doğru adımlarımızı cesurca atmalıyız” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA