Tohumculuk ulusal güvenlik meselesidir!


Bitki ıslahı ve tarımın ülkeler için en az savunma sanayi kadar stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çeken MTSO ve Mersin Agropark Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, tüm tohum firmalarını ve bitki ıslahçılarını Ar-Ge çalışmalarını yürütmek üzere Mersin Agropark’a davet etti.

 

Tarih : 13 Mayıs 2024 Pazartesi 11:34

Haber Merkezi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve Mersin Agropark Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) işbirliğinde Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi evsahipliğinde düzenlenen ‘11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü Kutlama Etkinliği’ne katıldı. Mersin Agropark’ın tanıtıldığı etkinlikte “Bitki Islahında Yapay Zekadan Nasıl Yararlanılır?” konulu bir de panel düzenlendi. Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Salih Kafkas’ın oturum başkanlığını üstlendiği panelde İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ, Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Özkan ile Adana’da Atlas Tohum firmasından Av Serdar Mart konuşmacı oldu.

ÇAKIR, “PROJE BAZLI TAHSİSLER BAŞLADI”

Etkinliğin açılışında konuşan Başkan Hakan Sefa Çakır sözlerine bitki ıslahını önemsediğini ve ülke için hayati bir konu olarak gördüğünü ifade ederek başladı. Savunma sanayi gibi tohumculuğun da ülkeler için ulusal güvenlik meselesi olduğuna işaret eden Çakır, “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu endişelerle, bu sorumluluk duygusuyla, uzun süredir hayal ettiğimiz bir tarım teknoparkı olan Mersin Agropark’ı hayata geçirdik. Proje bazlı, firma tahsislerine başladık” dedi. Mersin Agropark’ın yalnızca Mersin’in değil, başta Çukurova  olmak üzere tüm Türkiye’nin yararlanacağı bir Ar-Ge ve yenilik merkezi olduğunu belirten Çakır, bu bağlamda 800 dönüm alana sahip Agropark’ın tohumculukla ilgili Ar-Ge çalışmalarına uygulama alanı desteği de sunarak hizmet verebileceğini söyledi. Ar-Ge kültürü geçmişe dayanan tohumculuğun Agropark’ta yer almasının bölgeye ve ülke tarımına güç vereceğini vurguladı.

“MERSİN AGROPARK’TA KÜMELENMELİ”

Pozitif ayrımcılık yaparak tohumcular ve bitki ıslahçıların Mersin Agropark’ta kümelenmesini istediklerine değinen Çakır, “Tarımın silikon vadisini Mersin’de kurmak istiyoruz. Birlikte hareket ederek güçlü bir sinerji yaratmak istiyoruz. Bu nedenle bu alanda faaliyet gösteren tüm firmalarımızı yatırıma bekliyoruz” ifadelerini kullandı.  Benim olsun küçük olsun mantığının artık terk edilmesi gerektiğini, güçlenmenin kümelenerek mümkün olabileceğini vurgulayan Çakır, “Oluşacak bu güçle geleceğe yönelik çalışmalar yapılabilir. Unutulmamalı ki iklim hızla değişiyor, su kaynakları giderek azalıyor. Tarımdaki gücümüzü koruyabilmemiz daha az su ihtiyacı olan alternatif ürünlerle mümkün olabilecek. Bitki ıslahçılarından yürütecekleri Ar-Ge çalışmalarıyla bölgenin alternatif ürünlerinin neler olabileceği üzerine çalışmasını talep ediyoruz” dedi.

“GENÇLER TARIMSAL AR-GE ANLAMINDA DESTEKLENMELİ”

Etkinliğe ilgili bölümlerde okuyan öğrencilerin, gençlerin katılımını ise ayrıca önemsediğini belirten Çakır, gençlerin bu konuda motive edilmesini çok değerli bulduğunu söyledi. Tarımla ilgili üretim süreçlerinde genç nüfusun her geçen gün azaldığını hatırlatan Çakır, aynı durumun tarımla ilgili Ar-Ge ve bilimsel çalışmalarda da yaşanmasını istemediklerini dile getirdi. Gençlerin hem tarımsal üretim hem de tarımsal Ar-Ge anlamında desteklenip sayılarının artırılması gerektiğini kaydeden Çakır sözlerini şöyle tamamladı: “Ayrıca yapay zeka da oldukça önemli bir konu. Artık her alanda görüyoruz. Yakın gelecekte oyun değiştirici rol üstlenecek bu vizyonel konunun bitki ıslahında kullanımı da önemli. Bu nedenle etkinlik kapsamında düzenlenecek panelde böylesi bir konunun ele alınması çok değerli. Hem Mersin Agropark hem de MTSO olarak bitki ıslahçılarımızın her zaman her konuda yanındayız. Bu vesileyle 11 Mayıs Bitki Islahçılar Gününü bir kez daha kutluyorum.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA