Büyükşehir’den süt üreticilerine destek


Kent genelinde tarım uygulamalarını destekleyerek üreticilerin yanında olmayı sürdüren Mersin Büyükşehir Belediyesi, özellikle küçük ölçekli üretim yapan çiftçinin ve üreticinin yanında olmaya devam ediyor. Her yıl tarım desteklerini daha da artıran Büyükşehir, üreticilerin belini büken yem ve gübre maliyetleri ile baş edebilmesi ve gider kalemlerini azaltması için yaptığı desteklerle, tarım ve hayvancılığa nefes oluyor.

 

Tarih : 22 Mayıs 2024 Çarşamba 11:05

Haber Merkezi

Coğrafi konumu ve iklim şartlarının uygun olması dolayısıyla tarımın yoğun olarak yapıldığı kentte, tarım uygulamalarını sürdürülebilir kılmak ve üreticileri teşvik etmek amacıyla tarımsal desteklerde bulunan Mersin Büyükşehir Belediyesi, özellikle küçük ölçekli üretim yapan çiftçinin ve üreticinin yanında oluyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in göreve gelmesiyle birlikte her yıl tarım desteklerini artıran Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı; fide, fidan, makine ve ekipman desteklerinin yanı sıra, üreticilerin belini büken yem ve gübre maliyetleri ile baş edebilmesi ve gider kalemlerini azaltması için yaptığı desteklerle tarım ve hayvancılığa nefes oluyor.

GÜLDOĞAN: “ÜRETİCİNİN GİRDİ MALİYETLERİNİ AZALTIYORUZ”

 Toroslar Mahallesi’nde yaşayan ve uzun yıllar büyükbaş hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Kocaoğ ailesi de, Büyükşehir’in destek olduğu üreticilerden biri. Küçük yaşlarda babasına yardım ederek başladığı hayvancılıktan geçimini sağlayan Vedat Kocaoğ, Büyükşehir’in sağladığı mısır silajı ve mısır flake yem desteğinden faydalanarak hem büyük bir gider kaleminden kurtuldu, hem de ayırdığı bütçe ile yeni bir hayvan sahibi oldu. Verdiği destekle mısır silajı ve mısır flake yemlerinin içerisinde bulunan nişastanın sindirilebilirliği ile açığa çıkan enerji miktarının artması sonucu süt kalitesinde yaşanabilecek yağ, protein ve kuru madde kayıplarının önüne geçen Büyükşehir, üreticinin günlük süt verimliliğinin ve kalitesinin de artışını sağladı. Şimdilerde süt üretimini artıran üretici, hem süt kalitesinin ve verimliliğinin hem de gelirlerinin artmasından dolayı oldukça mutlu. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda görev yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Özgür Güldoğan. 2020 yılından beri süt üreticilerine ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerine yapılan destekler hakkında bilgi vererek, “Kooperatiflerimiz üzerinden 5 adet süt soğutma tankı ile başladığımız desteklerimize, 2021 yılından günümüze kadar 3 milyon 25 bin 800 kilogram mısır flake ve yem destekleri ile devam ettik. Böylelikle üreticilerimizin en büyük girdilerinden biri olan yem maliyetlerini yüzde 50 hibeli karşılayarak, onların ekonomilerine katkı sağlamış olduk. Mısır flake yemini tercih etmemizin sebebi ise, geçirdiği üretim aşamalarında bünyesindeki nişastanın hidrolozi sonucu, yüksek miktarda enerji açığa çıkması ve bu enerjinin hayvanlarda hem süt verimini hem de süt kalitesini artırmasıdır. 2024 yılı süresince de küçükbaş hayvan üreticilerimize desteklerimiz devam edecek” dedi.

KOCAOĞ: “BÜYÜKŞEHİR, MADDİ DESTEKLERLE ÜRETİCİNİN YANINDA OLUYOR”

Üretici Vedat Kocaoğ ise ailesinin büyükbaş hayvancılık yaptığını ve kendisinin de küçük yaşlardan beri ailesine destek olduğunu ifade etti. Küçük ölçekli üretim yaptıklarını kaydeden Kocaoğ, “Çok büyük bir çiftliğimiz yok. Çiftliğimizde genel anlamda süt hayvanları mevcut. Bu hayvanlarımızı mısır yoğunluklu olmak üzere süt yemi, arpa ve soya gibi ürünlerle besliyoruz. Mısır silajı kullanıyoruz. Daha önce bize böyle bir yardımda bulunan olmadı. Bizim maliyetlerimiz çok yüksek ve üreticinin yanında olduğunu gösterdiği için Büyükşehir’e teşekkür ediyoruz” sözlerine yer verdi. Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilere desteklerinin oldukça fazla olduğunu da aktaran Koacaoğ, “Vahap Başkan insanlarla iç içe biri. Özellikle ziraat ve çiftçiliğe de çok önem veriyor. Bunun için çiftçilere çok sayıda destekte bulunuyor. Zeytin fidanı, sulama borusu, mısır flake yem desteği, süt soğutma tankı ile hem tarımı modernleştirmeye çalışıyor, hem de üreticiye maddi manevi desteklerde bulunuyor” dedi. Büyükşehir’in tarım ve hayvancılık sektöründe verdiği desteklerin yerinde ve kıymetli olduğunu sözlerine ekleyen Kocaoğ, “Maddi anlamda mısır flakenin bize girdi maliyeti çok fazla. Süt üretiminde özellikle nişasta oranını beslediği için mısır flake çok önemli. Bunun kullanımı bizde yüksek olduğu için, maliyetleri de çok fazlaydı. Büyükşehir bu konuda bize destek oldu. Mesela yapılan mısır desteği ile girdi maliyetimiz düştüğü için, oraya ayırdığımız bütçeyle bir hayvan daha aldık. Böylelikle süt üretimimizi ve dolayısıyla gelirimizi de artırdık” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA