KOCAMAZ, “SEMT PAZARLARI YANGIN YERİ”


İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM Genel Kurulunda Ticaret Kanununda değişiklik yapılmasını öngören tasarı hakkında söz aldı. Semt pazarlarındaki pazarcıların sorunlarını kürsüden dile getiren Kocamaz, Semt pazarlarının AKP iktidarı dönemine kadar dar gelirli vatandaşların ucuz sebze ve meyve alabildikleri yerler olduğunu vurguladı.

 

Tarih : 22 Mayıs 2024 Çarşamba 15:44

Haber Merkezi

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Türkiye Büyük Millet Meclisinde Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine grubu adına söz aldı. Burhanettin Kocamaz’ın gündeminde hayat pahalılığı, enflasyon, gıda fiyatları ve pazarcı esnafının yaşadığı sorunlar vardı. TBMM gündeminde yer alan düzenlemeyle kapalı pazar yerlerinin yüksek fiyatlarla kiralanmasına neden olan uygulamanın kaldırılacağını belirterek, böylece pazarcıların maliyetlerinin düşürüleceğini, bunun da tüketicilere yansıyacağını belirten Kocamaz,  Kanun teklifinin 10'uncu maddesinde, kapalı pazar yerlerindeki satış yerlerinin sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralanması yerine yalnızca tahsis usulüyle pazarcı esnafına sunulmasının düzenlendiğini söyledi. Kocamaz " Pazarcılık mesleği en zor mesleklerden biridir; kışı ayrı bir dert, yazı ayrı bir derttir. Pazarcılar, hiç kimsenin sokağa çıkmak istemediği soğuk havalarda bile günün erken saatlerinden itibaren pazar yerlerinde tezgâh açarak zor şartlarda evlerine ekmek götürmeye çalışırlar "şeklinde konuştu.

 

“ SEMT PAZARLARININ AKP İKTİDARI DÖNEMİNE KADAR DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIMIZIN UCUZ SEBZE VE MEYVE ALABİLDİKLERİ YERLERDİ ”

Semt pazarlarının özellikle dar gelirli ve emekli vatandaşların ucuz sebze ve meyveye ulaşmasında çok büyük önem taşıdığın altını çizen Kocamaz, " Semt pazarlarının AKP iktidarı dönemine kadar dar gelirli vatandaşlarımızın ucuz sebze ve meyve alabildikleri, pazar filelerini rahatlıkla doldurabildikleri yerlerdi "dedi. Kocamaz " Bugün tarım üretici enflasyonunun yüzde 55,66, gıda enflasyonunun 68,4, tüketici enflasyonunun da yüzde 68,80 olduğu ülkemizde semt pazarları tezgâhları da tıpkı market tezgâhları gibi âdeta yangın yerine dönmüştür. Bu durum karşısında dar gelirli vatandaşlar bırakın filelerini gönüllerince doldurmayı, kilo kilo almayı bile bırakmış, semt pazarlarından taneyle almaya başlamışlardır. Başta nakliye olmak üzere yüksek girdi fiyatları semt pazarlarında etiketleri âdeta kuyumcu vitrinine dönüştürmüştür. Bir tarafta çarşı pazarda bu yüksek pahalılık yaşanırken, diğer tarafta tarlada maliyetlerin altında satışlar çiftçileri perişan hâle getirmiştir. Hükûmet yirmi iki yıldır ne yazık ki bu duruma herhangi bir çözüm üretememiştir. Halbuki dünyada ülkemizin tam tersine bir yılda gıda fiyatları yüzde 7,4 oranında düşüş göstermiştir " dedi.

“PAZARCI ESNAFI YÜKSEK SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİNİ ÖDEME KONUSUNDA DA ZORLANMAKTADIR “

Her meslek grubunda olduğu gibi pazarcı esnafının da acil çözüm bekleyen sorunları bulunduğunu dikkati çeken Kocamaz, Pazarcı esnafının yüksek sosyal güvenlik primlerini ödeme konusunda da zorlandığını vurguladı ve Hükümet tarafından pazarcı esnafına verilen sözlerin tutulmasını istedi. Kocamaz, " Ülkemizde her meslek grubunda olduğu gibi pazarcı esnafımızın da acil çözüm bekleyen sorunları bulunmaktadır. Pazarcı esnafımız yüksek işgaliye ve rutin kantar muayene ücretlerinden de rahatsız durumdadır. Haldeki kasa başı hamaliye ücreti, poşet masrafı bile pazarcı esnafı için büyük bir yük hâline gelmiştir. Pazarcı esnafı yüksek sosyal güvenlik primlerini ödeme konusunda da zorlanmaktadır. 9 bin iş gününde ancak emekli olabilen pazarcı esnafı Hükümet tarafından verilen sözlerin tutulmasını ve 7200 iş gününde emekli olmayı beklemektedir. Bunları da buradan Hükümetin takdirine bırakıyoruz " ifadelerine yer verdi.

“TARSUS'A VE TARSUS GENÇLİĞİNE YAKIŞAN YENİ BİR SPOR SALONU BİR AN EVVEL YAPILMALIDIR”

İYİ Partili Kocamaz, konuşmasının sonunda seçim bölgesi Mersin'le ilgili olan önemli bir sorunu TBMM ne taşıyarak; 6 Şubat 2023 yılında meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Tarsus Spor Salonunun  yıkılma tehlikesi nedeniyle kapatıldığını ve  hala yerine de henüz bir salon yapılmadığını hatırlatarak konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Seçim bölgem Mersin'le ilgili önemli bir sorunu da dile getirmek istiyorum. 6 Şubat 2023 yılında meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Tarsus Spor Salonu yıkılma tehlikesi nedeniyle kapatılmış, ne yazık ki yerine de henüz bir salon yapılamamıştır. Tarsus'ta faaliyet gösteren spor kulüpleri 6 Şubat 2023 tarihinden bu yana hem antrenmanlarını hem de resmi müsabakalarını Tarsus'a 30 kilometre uzaklıktaki Mersin merkezdeki salonlarda yapmaktadır. Türkiye basketbol ve voleybol liglerinde Mersin'i başarıyla temsil eden kulüplerimiz Hükümetten herhangi bir destek göremedikleri gibi Mersin merkeze ulaşım konusunda da maddi zorluklar yaşamaktadır. Yıkılma tehlikesi nedeniyle spor faaliyetlerine kapatılan spor salonunun yerine Tarsus'a ve Tarsus gençliğine yakışan yeni bir spor salonu bir an evvel yapılmalıdır”.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA