ÜRETİCİLERDEN TARSİM’E TEPKİ!


Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) uygulamalarına tepki gösteren Tarsus Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Murat Kaya, “TARSİM rüzgar hasarlarının tespitinde meteroloji istasyonu verilerine göre işlem yapmaktadır. Halbuki rüzgar hızı bölgesel olarak değişim göstermektedir. TARSİM çiçekte donmayı kabul ederken çiçekten dönen meyvenin don hasarını kabul etmiyor. Bu da üreticilerimizi zarar noktasında ekonomik olarak etkiliyor” dedi.

 

Tarih : 22 Ağustos 2020 Cumartesi 15:29

Hüseyin KIRKGÖZ

Borsa üyelerinden gelen taleplerine dikkat çeken TTB Başkanı Murat Kaya, üyelerinin Tarım Kredi Kooperatiflerinden kaynaklı yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Türkiye genelinde yaklaşık 600’den fazla çıçır-linter-prese fabrikası bulunduğunu ifade eden Kaya, “Sadece rollergin makine sayısı 25 bin adet civarında ve 6500 den fazla tekstil üretim firması var. Üretimde kalite, işlemede kalite,  depolamada kaliteyi yakalayan işletmecinin işletmelerinin sigorta kapsamına alınmasını talep ediyoruz” dedi.

“ÇİFTÇİYE VERİLEN DESTEK ARTTIRILMALI”

Bunun yanı sıra Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) uygulamalarına da tepki gösteren Kaya, “TARSİM rüzgar hasarlarının tespitinde meteroloji istasyonu verilerine göre işlem yapmaktadır. Halbuki rüzgar hızı bölgesel olarak değişim göstermektedir. TARSİM çiçekte donmayı kabul ederken çiçekten dönen meyvenin don hasarını kabul etmiyor. Bu da üreticilerimizi zarar noktasında ekonomik olarak etkiliyor. Her platformda ifade ettiğimiz üzere son 5 yıldır ürün desteklerinde bir artış olmadı. Özellikle dışa bağımlı olduğumuz ürünlerde, desteklerin arttırılmasını öncelikle talep ediyoruz. Dahilde işleme izni ( DİİB) kapsamında ihracat taahhüt kapatmaları konusunda sektörün bazı kesimlerinin pandemi süreci içinde ihracat yükümlülükleri için af getirilmesini ve ya ithal edilmiş buğdaya düşük oranda vergi ödenerek taahhüt kapatılması şeklinde esneklik sağlanması konularında girişimlerde bulundukları borsamıza belirtilmiştir. Dâhilde işleme rejimiyle ithal edilen gümrüksüz buğdaylar (yasak olmasına rağmen) un haline getirilip ucuz fiyattan piyasaya satılmaktadır. Bu durumun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

 “DEVAMLI SAHADAYIZ”

Borsa Yönetimi olarak devamlı sahada olduklarının altını çizen Kaya, “Ülkemiz için Normalleşme süreciyle birlikte birçok sektördeki kayıplar telafi edilmeye başlandı. Umutsuzluğa kapılmadan ülkemiz için daha fazla çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Biz de üyelerimiz ve meclisimiz kanalıyla sahadaki durumu en hızlı şekilde aktarmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla hiç ara vermeden üyelerimizle temasta olup, sıkıntı ve önerileri toplamayı sürdürüyoruz. Son Ekonomi ve ticaretteki bu süreci de aşacak ve kararlı adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA