Büyükşehir’den üreticiye büyük destek!


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi” kapsamında küçükbaş hayvan ve yem dağıtımını Tarsus ilçesinde başlattı. Birçok paydaşın desteklediği proje kapsamında Tarsus ve Çamlıyayla ilçesinden seçilen 8’i kadın toplam 16 üretici küçükbaş hayvanlarını törenle teslim aldı. Proje kapsamında ilk yıl 27’si kadın olmak üzere 60 üreticinin her birine 25 küçükbaş hayvan verilecek. Hayvanlara yapılacak aşının finansman desteğini de Büyükşehir Belediyesi karşılayacak.

 

Tarih : 20 Eylül 2020 Pazar 11:34

Hüseyin KIRKGÖZ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi” kapsamında küçükbaş hayvan ve yem dağıtımını Tarsus ilçesinde başlattı. Birçok paydaşın desteklediği proje kapsamında Tarsus ve Çamlıyayla ilçesinden seçilen 8’i kadın 16 üretici küçükbaş hayvanlarını gerçekleştirilen törenle teslim aldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin öncülük ettiği projenin paydaşlarını, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Mersin Veteriner Hekimler Odası, Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği oluşturuyor. Dağıtım töreninde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay, Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, CHP Tarsus İlçe Başkanı Ozan Varal, belediye meclis üyeleri, oda başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, belediye bürokratları, muhtarlar ve üreticiler eşlik etti.

“ÜRETİCİLER DOĞDUĞU YERDE DOYURMALIYIZ”

Proje kapsamında ilk yıl 27’si kadın olmak üzere toplam 60 üreticinin her birine 25 küçükbaş hayvan verilecek. Tarsus Mezbahası’nda gerçekleştirilen dağıtım töreninde konuşan Başkan Seçer, projede ilk dikkat ettikleri konunun hayvanın ırkı olduğunu ifade ederken, üretici seçimi konusunda da kadınlara ve gençlere öncelik verdiklerini söyledi.  Hayvanlara yapılacak aşının finansman desteğini de Mersin Büyükşehir Belediyesi karşılayacak. Başkan Seçer, tarım ve hayvancılığa yalnızca ekonomik açıdan bakmanın yanlış olduğunu ifade ederek, “Konu sadece ekonomik değil. Orada sosyal, kültürel alanlar yaratmak, üreticileri, çiftçileri doğduğu yerde doyurmanın yollarını ararken orada da huzurla yaşamanın ya da yaşadığı yerleri daha cazip hale getirmenin yollarını bulmamız gerekiyor. Tüm bu çalışmaları yapıyoruz. Görece olarak her belediye başkanının ağırlıklı olarak önem verdiği alanlar vardır. Benim önem verdiğim alanların başında tarım da geliyor. Tarımın ekonomik önemi büyük. GSMH’ya katkısı 14 milyarın üzerine çıkmış bir ekonomik değerden bahsediyoruz. Burada bir ölçüm yapsak her 3 kişiden birinin tarımla direk ya da dolaylı bağı vardır. Tarım bu derece önemli” dedi.

“GIDA, TARIM, TARIMSAL ÜRETİM SİLAHTAN ÇOK DAHA KUVVETLİ”

Projenin, birçok kurumun işbirliği ile hayata geçtiğini sözlerine ekleyen Seçer,  “Hizmetlerimize devam edeceğiz. Daha etkin projeler üzerine çalışacağız. Mersin Büyükşehir Belediyesi önemli bir proje için yola çıkmış, bunun finansmanını karşılıyor ama her şey finansmanı yaratmak değil. Bunun bir de moral motivasyon kısmı var. Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Mersin Veteriner Hekimler Odası, Mersin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü bir proje bu. Bu bir güç ve fikir birliğidir. Herkes kendi alanında bu projeye önemli katkılar yapıyor. Bu proje aslında haydi gel köyümüze geri dönelim, köyde kalalım, kırsalda kalalım. Cumhuriyet kurulduğunda Türkiye bir tarım toplumuydu. Nüfus yoğunluğu kırsaldaydı. Bu döngü tersine döndü. Şu an yoğunluk şehir merkezlerinde. Şehir merkezi bu yoğun nüfusu kaldıramıyor. Pandemi dönemi de bize şunu gösterdi: Türkiye’de, dünyada tarım olmazsa yaşam olmaz. Bizim hayatımızın güvencesi çiftçiler. Tarımına destek olmayan bir ülke mutlaka gıda yönünden dışa bağımlıdır. Gıda silahtan daha kuvvetlidir. Pandemi oldu ihracat durdu. Dünyanın sayılı gıda ihraç eden ülkeleri ihracatı durdurdu. Gıdanın, tarımın, tarımsal üretimin silahtan çok daha önemli olduğu bu pandemi döneminde ortaya çıktı. Bizler bu alana önemli destekler vermeye devam edeceğiz” dedi.

“DAMIZLIK POPÜLASYONUNA 7 BİN 500 YENİ HAYVAN KATIYORUZ”

Projenin detaylarını katılımcılarla paylaşan Başkan Seçer, “Projede ilk yılımız. 60 üretici tespit edildi. Her bir üreticimize toplamda 25 küçük hayvan vereceğiz. Bu ivesi, Güney Karaman Koyunu, Kıl Keçisi. Bu seçimleri arkadaşlarımız yöresine, bölgesine uygun yaptı. Projenin başlangıcında hata yapılmaması gerekiyordu. Bu doğru bir iş oldu. Çünkü bundan daha iyi verim alabilmemiz gerekiyordu. Önce ırk tespitini iyi yapmamız gerekiyordu. Bu çok önemli aşamaydı. Bu projenin ilk yıl için bize maliyeti 3 milyon lira. Bu yıl 60 üreticiye 25 küçükbaş hayvan veriyoruz. Toplamda 5 yıllık proje. Damızlık popülasyonuna 7 bin 500 yeni hayvan katıyoruz 5 yılsonunda. Gelecek yıldan sonra, bu yıl küçükbaş hayvan verdiğimiz üreticiden elde edeceğimiz dişi damızlık hayvanı 3. yıl yeni üreticilere vereceğiz. Bu döngü böyle devam edecek. Bu projenin bugünkü cari fiyatlarla 5 yılda maliyeti yaklaşık 11 milyon lira olacak. İlk yıl için yemini veriyoruz. Bunlar da titizlikle tedarik edildi. Hayvan ırkının önemli olması gibi yemin kaliteli olması da önemli” ifadelerini kullandı.

“KADINLARA VE GENÇLERE ÖNEM VERİLDİ”

10 ilçede ilk yıl için 60 üreticiye 20 küçükbaş hayvan desteği verileceğini ifade eden Seçer, üretici seçimi yapılırken kadınlara ve gençlere öncelik verdiklerini kaydetti. Kadınların üretime katılabilmesi için böyle bir tercih yaptıklarını vurgulayan Seçer, “Biz toplamda 10 ilçemizde bu projeyi uyguladık. Merkezde Akdeniz, Yenişehir ve Mezitli dışındaki 10 ilçemizde bu proje hayata geçiriliyor. Yoğun hayvancılık yapılan ilçelerimizde bu projenin hayata geçirilmesinin uygun olduğunu düşündük. Üreticilerimizin seçimi objektif koşullarda yapıldı. Ben vicdanen rahatım. Bir günah varsa önce onların boynuna. Diğer paydaşlarımız da bu süreci izlediler. Biz kriterleri ortaya koyduk. Bu kriterlere göre puanlama yapıldı. Bazı köylerde aynı puana sahip üreticiler çıktı onları da oradaki üreticiler huzurunda kura ile belirledik. Projeye başlamamız değil sonuç almamız önemli. Bunu takip etmemiz önemli. Bu hayvanları satan ya da iyi bakamayan üreticilerimizin olmadığını düşünüyorum. Gerçekten üretici olan, bu işi bilen ve üretmeye çalışan üreticilerle yolumuza devam etmek istiyoruz. Üretici seçimini yaparken öncelikli olarak kadınlara ve gençlere önem verildi. Mersin genelinde 60 üreticinin 27’si kadın üretici. Bu çok güzel ve önemli. Her alanda kadın desteklensin diyoruz. Çünkü kadınlar çalışma hayatında, karar alma mekanizmalarında geri planda. Kadınları üretime katalım diyoruz. Bu iyi bir başlangıçtır. Bu projede emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Proje kapsamında küçükbaş hayvan desteği alan Dedeler Mahallesi’nden Saniye Kara ile sohbet eden Başkan Seçer, “İnşallah hem sizin aile bütçenize, kentin hayvancılığına ve ülke ekonomisine katkı sunacak. Sizler de kendi işinizi yapmanın huzurunu yaşayacaksınız. Beraberce çalışacağız. Biz sizi destekleyeceğiz, siz alın teri dökeceksiniz, üretime katkı yapacaksınız. Bereketli olsun” dedi. Seçer, konuşmasının sonunda Tarsus’a verecekleri tarımsal desteklerden de bahsetti. Eylül ayı içerisinde Tarsus’ta 60 üreticiye 4 ton yem bitkisi tohumu desteği, Tarsus Süt Üreticileri Birliğine Süt Soğutma Tankı desteği vereceklerini katılımcılarla paylaşan Başkan Seçer, 2021’de Tarsus ve Çamlıyayla’ya arıcılık ekipmanı, Ekim ayında 10 bin adet sarıulak zeytin fidanı dağıtımı, 82 bin adet nergis soğanı dağıtımı yapacaklarını söyledi.

AKDOĞAN: “BU PROJEDE ÖNEMLİ OLAN BİRİNCİ BASAMAK IRK SEÇİMİYDİ”

Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan ise, “Güney Karaman Irkı dağıtılan bu hayvan ırkı çok önemli. Bizim bölgeye, Tarsus’a, ovaya, sıcaklığa uyumlu, son derece ekonomik, bakımı kolay olan bir ırk. Daha önce birçok projeyle karşılaştık, yaptık, birçoğu başarısız oldu. Ben bu projenin başarılı olacağına inanıyorum çünkü bu projede önemli olan birinci basamak ırk seçimiydi.  En iyi ırkları, en iyi hayvanları seçtik. Bu projenin kırsala ve köylere değer katacağını umuyorum. Projenin gerçekleşmesi için talimat veren ve finanse eden Başkanımız Vahap Seçer’e teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi. Çamlıyayla Sarıkavak Mahallesi’nden Dilek Uçak, “Şimdiye kadar emeğimle çalışıp her işi yaptım. Ancak sonra işsiz kaldım. İki ay önce Büyükşehir Belediyesi’nden ekipler yapacakları proje için ahırımıza bakmaya geldiler. Talepte bulundum. İşsiz olduğumuz için, ihtiyacım olduğu için bizlere destek verildiği söylendi. Çok sevindim. Köyümden kente göç etmeyi düşünüyordum vazgeçtim. Büyükşehir Belediyemiz bizleri geri çevirmedi. Bizler çalışıp, koyunlarımıza bakıp Başkanımızı mahcup etmeyeceğiz. Başkanımız Vahap Seçer’e teşekkür ederim. İyi ki başımızda, iyi ki yanımızda” dedi. Projenin paydaşlarından olan Mersin İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Arif Abalı da Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e ve ekibine teşekkür etti.

“ÖTEKİLEŞTİRMEDEN HERKESİ KUCAKLIYORUZ”

Başkan Seçer, Tarsus programı kapsamında Fahrettin Paşa Mahallesi sakinlerini ziyaret etti. Burada konuşan Başkan Seçer, Mersin’de gelir dağılımındaki adaletsizliğin oluşturduğu geniş makas aralığını kapatmak istediklerini vurgulayan Seçer, bunu hiçbir ayrım yapmadan herkesi kucaklayarak gerçekleştireceklerini kaydetti. Başkan Seçer, ayrıştırma ve ötekileştirme yerine birleştirici güç olmayı misyon edindiklerini söyledi. Siyasi kutuplaştırmalardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Seçer, ülke uğruna kentin her noktasındaki yurttaşın gerekli fedakarlığı gösterdiğini, ancak öncelikle aidiyet hissini tüm yurttaşlara benimsetmek gerektiğini belirtti. Başkan Seçer, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Yoksul insan, kimsesiz insan, kendini biçare gören, kendini bir kenara atılmış gören bir insan ne bu şehre ne bu ülkeye ne yaşadığı ortama kendini ait hissetmez. Ama biz devlet olarak -ki belediye de devletin bir organı- o yurttaşımıza bizim vatandaşımız olduğu hissiyatını verebilirsek, hasta olduğu zaman yanında olabilirsek, sorunu olduğu zaman sorununa çözüm bulabilirsek, evladının bir derdi olduğu zaman ona koşabilirsek, kısacası her zaman onun yanında olabilirsek o da kendini bu ülkeye bu devlete ait hissedecektir. Biz devletiz, biz büyüğüz, biz babayız, biz anayız, bizim kucağımız şefkatlidir. Bunu göstermek zorundayız. Bunu da yapıyoruz. Bizler aydın insanlarız, bizler çağdaş insanlarız. Bizler bilimin mürşitliğine inanmış insanlarız.”

“HER KURUŞU SİZE AKTARACAĞIZ”

Mersin’in gelir dağılımında geniş bir makas aralığına sahip olduğunu kaydeden Başkan Seçer, çok zengin insanın da çok yoksul insanın da bu kentte yaşadığını belirtti. Adana’dan sonra Türkiye’nin gelir dağılımındaki adaletsizlikte ilk sıralardaki iki önemli kentten birisinin Mersin olduğunu vurgulayan Seçer, “Biz bu makası ne kadar çok daraltırsak o kadar çok huzuru, güveni, kardeşliği bu memlekette tesis etmiş oluruz. Bu görevlerden bir tanesi de bizim. Belediyeler, yurttaşlara hizmetle görevlendirilmiş. Belediyeler yurttaşlara temas eden yegane birimdir. En yakın birimdir. Merkezi yönetim bizim kadar sizlere yakın olamaz. Muhtar ve belediye başkanı. Önce vatandaşın ulaşacağı muhtardır. Evinin kapısını açtı, sokağa çıktı, bir sorunu var. Önce muhtarı bulur. Muhtarın da aklına ilk önce belediye gelir” diye konuştu. Başkan Seçer, Mersin’in her noktasında farklı ihtiyaç ve taleplerin kendilerine ulaştığını kaydetti. Birçok yönüyle Mersin’in Türkiye’ye benzediğini vurgulayan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü bir belediye olarak her noktadaki yurttaşa hizmet götürmeye devam edeceğini söyledi. Başkan Seçer, “Anamur’un talepleri farklı, Çamlıyayla’nın talepleri farklı. Bu kadar geniş bir coğrafya ve küçük Türkiye. Türkiye’nin özelliklerine bakın, Mersin’in özelliklerine bakın. Alın Mersin’i Türkiye’yle özdeşleşir ya da tam tersi. Türkiye demek Mersin demek. Türkiye’nin her yerinden insan var mı burada? Var. Bütün sektörler var mı? Var. Yok yok. Her şey var. Her güzellik var. Tarih burada, kültür burada, Karadeniz’in, Ege’nin, Doğu’nun, Güneydoğu’nun, Orta Anadolu’nun kültürü burada. Bir potada yoğurulmuş. Böyle bir değerli kentte yaşamak bizlere değer katıyor; eğer değerini bilirsek. Geleceğimizin bugünden daha iyi olacağından emin olabilirsiniz. Kaynakları zayi etmeden ki etmiyoruz. Bizim için en büyük emanet sizlerin vergilerinden kesilip bize aktarılan paralar, kaynaklar. Onları haksız yere birilerinin cebine gönderemeyiz, israf edemeyiz, keyfimize kullanamayız, yakınlarımızı ihya edemeyiz. Her kuruşu size aktaracağız” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA