Büyükşehir’e saldırılar sürüyor


İşçi çıkarmalar ve Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan saldırılarla ilgili konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bunun arkasındaki suç odakları çıkartılmalıdır. Birileri tarafından yönetilmektedir. Erdemli’deki belediye tabelaları parçalandı ve Karaduvar’da dikilen fidanlarımız sökülüyor. Terfi birimim saldırıya uğruyor, zanlılar yakalanmamış. Şimdi bakacağız. Bunu tabi ki gören kötü niyetliler, art niyetliler cesaret alıyor, yapıyoruz yanımıza kar kalıyor diyor. Gidelim Karaduvar’daki fidanları da kıralım, gidelim Erdemli’deki tabelaları da kıralım. Bunun sonu nereye varacak? İşten çıkarmalar söz konusu değil. Kısa çalışma ödeneği bir hak. Ancak buradan yola çıkarak insanları tahrik etmenin doğru olmadığını söylüyorum” dedi.

 

Tarih : 10 Şubat 2021 Çarşamba 11:09

Necdet TAŞ

Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı, Şubat ayı 1. Birleşimi Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ birimlerine yapılan saldırıları değerlendiren Başkan Seçer, “Bunun arkasındaki suç odakları çıkartılmalıdır. Birileri tarafından yönetilmektedir” diye konuştu. Erdemli’deki belediye tabelalarının parçalandığını ve Karaduvar’da dikilen fidanların söküldüğünü ifade eden Seçer, “Bunun sonu nereye varacak?” diye konuştu.

“İNSANLARI BANA DÜŞMAN EDİYORSUNUZ”

Meclis toplantısında, idareden gelen 23, komisyonlardan havale edilen 12 olmak üzere toplam 35 madde görüşüldü. Başkan Seçer, fidanlara ve tabelalara yönelik saldırıların başladığını belirterek, “Erdemli’de belediye tabelaları parçalanıyor. Daha Pazar günü Karaduvar’a diktiğimiz fidanlar parçalanmış. Siz ‘kısa çalışma ödeneği’ deyip, ‘işten eleman çıkartıyorsunuz’ deyip ki; Nisan’dan beri benim böyle bir hakkım yok. Siz insanları bana düşman ediyorsunuz. Bunu şiddetle kınamanız gerekiyor. Hepimiz teröre karşıyız. Oradan gelmiş, buradan gelmiş, şuradan gelmiş; ne farkı var? Siz dağda terörist ne arıyorsunuz, işte ovada var, sokakta var, burada Mersin’in içinde var. Şimdi birbirimizi kandırmayalım. Benim sorumluluklarım var bu kente karşı. Siz düşünebiliyor musunuz ben bu kentin huzurunu kaçırmaya yönelik bir karar alacağım. Böyle bir eylem ve işlem içerisinde olacağım. Ama buyurun. Terfi birimim saldırıya uğruyor, zanlılar yakalanmamış. Şimdi bakacağız. Bunu tabi ki gören kötü niyetliler, art niyetliler cesaret alıyor, ‘yapıyoruz yanımıza kar kalıyor, gidelim Karaduvar’daki fidanları da kıralım, gidelim Erdemli’deki tabelaları da kıralım’ diyor. Bunun sonu nereye varacak?” dedi.

“VALİLİĞİN TALİHSİZ BİR AÇIKLAMASI OLMUŞTUR”

1 Şubat’ta Mersin Büyükşehir Belediyesi Taş Bina’ya yapılan saldırıyı da değerlendiren Başkan Seçer, “Bir düşünceyi, bir amacı, bir eylemi şiddet ve cebir yoluyla, korku yayarak yapmak terördür, terör suçudur. Bunlar da teröristtir. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Taş Binası’na, encümen toplantısının yapıldığı salona bir yanıcı-patlayıcı madde atılmıştır. Toplantı olmaması, orada insanların olmaması can kaybını önlemiştir, bu sevindiricidir. Kısa sürede personelimiz olaya müdahale etmiş ve yangını söndürmüştür. Valiliğin talihsiz bir açıklaması olmuştur. Bu olayı hafifletmemelidir. Saldırıyı yapanın Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan bir personel olduğu ve işten çıkarıldığı ifadesi zaman yitirilmeden jet hızıyla kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu yanlış bir ifadedir. Bu olayın ciddiyetini ortadan kaldıran, içeriğini hafifleten, içini boşaltan bir yanlış açıklama olmuştur” dedi. Saldırıyı gerçekleştiren kişinin işten çıkarılmadığının altını çizen Başkan Seçer, “2015 yılında Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne giriş yapan ve hakkında; adam yaralama, hırsızlık ve polise mukavemetten sabıkası bulunan bu şahıs, eylemi gerçekleştirdiği an itibari ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çalışanıdır. Ancak o an itibari ile görevli bulunduğu iş yerine devam etmediği için hakkında tutanak düzenlenmiş ve tarafına tebliğ edilmiş durumdadır. İşten çıkartılmamıştır. Bu durumu kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Bu durum önemli ve ciddidir. Biz bunun takipçisi olacağız” diye konuştu.

“SALDIRILARIN TAKİPÇİSİYİZ”

Taş Bina’ya yapılan saldırının ardından MESKİ’nin terfi birimlerine de saldırı yapıldığını ifade eden ve faillerinin henüz yakalanmadığını kaydeden Seçer, “MESKİ’nin terfi birimlerine saldırı olmuştur. Valiliğin bu açıklamasından mı acaba bazı odaklar cesaret almıştır? İnsanlara temiz içme suyu temin etme gayretinde olan MESKİ’nin bu terfi birimlerinin parası vatandaşın cebinden çıkan vergilerle ödenmektedir. Ancak yaptığımız girişimler sonucu bu işin üzerine gidilmesi gerektiği konusunda ciddiyetimizi de ortaya koymuşuzdur. Terfi istasyonlarına saldıranlar henüz yakalanmamıştır. Ancak belediyeye saldıran şahıs yakalanmış ve tutuklanmış, kendisine yardımcı olan şahıs adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Tekrar söylüyorum; Mersin Büyükşehir Belediyesi yönetimi olarak bu konunun takipçisiyiz. Ben de buradan kamuoyuna işin aslını duyurma gereği duydum” diye konuştu. Meclis’te gündeme gelen işçi çıkarma iddialarına da yanıt veren Seçer, “Bazı düzeltmeler yapmak istiyorum, hatırlatmalar yapmak istiyorum. 7244 sayılı 17 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yasa ile işten çıkarmalar yasaklanmıştır. Yani bugün iddia edildiği gibi Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 17 Nisan 2020 tarihinden bu yana yasal olarak işten eleman çıkartması mümkün değildir. Bu söylemler kamuoyu açısından yanıltıcı ve maalesef işte böyle yapılan eylemlere de bir zemin hazırlayan açıklamalardır. Burada dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Şu ana kadar kısa çalışma ödeneğine bin 307 belediye iktisadi teşekkülü başvurmuş. Yanlış bilmiyorsam Toroslar Belediyesi ve Akdeniz Belediyesi de bunun müracaatını yaptılar ve iş kodu nedeniyle reddedildi. Yani Toroslar Belediyesi’nin, Akdeniz Belediyesi’nin başvurusu doğru bir yaklaşımsa, yasal bir yaklaşımsa, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bu başvuru neden yasal olmuyor? Ahlaki olmuyor? Ya da sorun haline geliyor, gerçekten anlamak mümkün değil. Neticede eleştiriliyor. Benim dışımda Türkiye’de 1307 kurum buna müracaat ediyor. Kendi ilimde iki ilçe belediyesi buna müracaat ediyor ama Büyükşehir’in yaptığı bu girişim neden sizler tarafından eleştiriliyor? Bunu da gerçekten anlamış değilim” ifadelerini kullandı.

YILMAZ: “PROVOKASYONA GELMEMEMİZ LAZIM”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ise Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan saldırıyı kınayarak, “Bu tür girişimlere meydan vermememiz lazım. Şehrimizde bir gerginlik olmasını istemeyiz. Bu ş yapan kimse en büyük zararı Büyükşehir Belediyesi’nde hak mücadelesi veren, işten çıkarılan işçilerin haklı mücadelesine gölge düşürerek vermiştir. Herkesin belli bir sınıfta değerlendirilmesine sebebiyet vermiştir. Provokasyona gelmememiz lazım. Kutuplaştırıcı eylemlere prim vermemiz, bu gerginliği bir an önce ortadan kaldırmamız lazım”

MHP’Lİ TAT: “SALDIRILARI TASVİP ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

MHP Grup Sözcüsü Mahmut Tat da, saldırıları tasvip etmenin, görmezden gelmenin, kınamamanın mümkün olmadığının altını çizerek, “Böyle bir hadisenin bölgemize, belediyemize, güttüğü siyaset veya şahsın kendisine faydasını tasvip etmem mümkün değil. Bunun gerekçesi, yapanları, yaptıranları dahil soruşturmanın sonucuna kadar gidilmeli. Fakat bir şeyi de göz ardı etmemiz gerekir; Mersin Türkiye’de değişik siyasi düşüncelere sahip birden fazla insanımızın bir arada yaşadığı bir kenttir. Yıllardır bu hassasiyetle sosyal, siyasi ve ticari yaşantımıza devam etmekteyiz. Değişik düşünceye sahip bir çok insan grubunun birbirine saygı ölçüsü içinde hayatına devam etmesi ile de örnek bir kent olmuştur Mersin. Baklava çalan çocuklarla ilgili iddianame hazırlanırken gerekçelerinin neden olduğunu ifade etmeye çalıştı tüm siyasiler. Biz ve siz bu şehri yöneten kişi olarak şehrimizin bu hassasiyetin göz önüne alarak, yapılacak çalışmaların bu hassasiyet ölçüsü içinde yapılması gerektiğini ibret olacak şekilde farklı düşünen insanların da belki provokasyonuna gelecek şekilde zemin hazırlamamız gerekmektedir. Bu yüzden 2 yıla yakın süre içinde işçiler ile ilgili bu tip tasarrufların şehrimiz sıkıntıya sokacak şekilde olmaması gerekir. Kısa çalışma ödeneği ile geçinme mecburiyetinde olan insanlarımız var. Sevgi kentim Mersin diyoruz 12 bin 222 kişiye Halk kart dağıtıyorsunuz. Yıllık 1,5 milyon paket süt dağıtıyor, 40 noktada 3 kap yemeği 3 liraya veriyor, binlerce kol paketin ihtiyaç sahiplerine veriyorsunuz ve meclis olarak aldığımız karar le esnafımıza vatandaşlarımıza yardımcı olabilmek için kiracılarımızdan kira almıyor, alacakların süresini uzatıyor, su faturalarına yardımda bulunuyoruz. Tüm bunlar meclisin aldığı karar le uygulamaya konuldu. Gayet güzel mi güzel. Daha fazlasını yapabilir miyiz? Simit satanlar simit satamıyor, müzisyenler iş yapamıyor. Günlük gelirlerle geçinen vatandaşlarımızın ne kadar perişan bir vaziyette olduğunu görmek için gerekirse bir çalıştay yapma arayışı içerisine girdik. Büyükşehir Belediyesi olarak büyük yatırımları erteleyerek, bir çalıştay yapabiliriz diye düşünmüştük” ifadelerini kullandı.

CUMHUR İTTİFAKI ‘SEVGİ’ ADINI REDDETTİ

Toplantıda Başkan Seçer, Okan Merzeci Bulvarı ile 20. Cadde kesişiminde 87 günde yapımı tamamlanan ve 8 Şubat Pazartesi günü trafiğe açılan katlı kavşağa “Sevgi” isminin verilmesi teklifini Meclis’e sundu. Seçer, “İdaremizin önerisi; günümüzde belki de çok değerli hale gelen ‘Sevgi Katlı Kavşağı’ olarak bu kavramı, sevgi kavramını, pandemi sürecinde dünyanın yaşadığı bu felakette belki de herkesin değerini bir değil bin kez hissettiği, insanların sevdiklerine kavuşamadığı, çocuklarına, torunlarına, eşlerine sarılamadığı, sevgisini ifade edemediği, duygularını ifade edemediği, rahatça iletişim kuramadığı bu dönemde sevgi isminin verilmesinin uygun olacağını düşündük. Ayrıca biz 2021 yılını da sevgi ve iyileşme yılı olarak değerlendirdik. Bütün hastalıkların ilacının, bütün sorunların çözüm ilacının sevgi olduğunu düşünerek bu ismi bu katlı kavşağa vermek istedik” dedi. “Sevgi” ismi AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla reddedildi. Başkan Seçer, oylamadan çıkan sonuç üzerine şunları söyledi: “Sizlere tabi teşekkür edemeyeceğim. Sevgi çok büyük bir kavram. Bunu anlamak lazım. Gerçekten bugün Meclisim adına utanç duydum, gerçekten bunu tüm samimiyetimle söylüyorum. Sizden bana onlarca sokak teklifi geliyor ve ben birçoğunu işleme koydum. Beldenizde, mahallenizde bu kim, kimdir diye sormadan bunu yaptım. Büyükşehir Belediye Başkanıyım, sevgi gibi değerli bir kavramı Meclis’in huzuruna getirdim ve bunu reddettiniz. Size teşekkür edemiyorum ama Mersin halkının da takdirine sunuyorum. Bu tarihe geçsin. İsimsiz bırakırız. Getirdiğim teklifin reddedilmesine üzüldüm. Ben siyaseti elbette biliyorum. Grup kararı mutlaka önemlidir ama yani bu kadar da olmaz. Ne grup kararından bahsediyorsunuz? Sizin kişisel iradeniz yok mu? Yani imar konusu, borçlanma konusu, şu konusu, bu konusu kabul görür ama lütfen yapmayın yani” dedi. Seçer, sevgi kavramının şu anki dönemle örtüştüğünü belirterek, “Burada biraz da bana karşı bir nezaket göstermeniz lazım. Bunu alıp şehit ismini vererek, bunu polemik meselesi yaparak, istismar yaparak yapmayın. Bu ucuz siyaset. Ben size çok net söylüyorum. Yani halk bunu görmüyor mu, bilmiyor mu? Nereden çıktı şimdi? Bir isim verdik olur ya da olmaz. Daha sonra teklif istiyorsanız getirirsiniz idareye. İdare uygun görürse komisyona sevk eder. Yoksa biz de isimsiz deriz. Bakın ne güzel söylediniz Forum Katlı Kavşağı diye yazılı bir evrak var mı? Yok. Biz de bundan sonra evrak olmadan ‘Sevgi Kavşağı’ deriz. Var mı bana bir engel? Benim için ‘Sevgi Kavşağı’. Yani bunun gerginlikle falan bir alakası yok. Çok üzüldüm. Bunu da söylüyorum, ifade ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA