Tedarikçilerden balıkçılara, sigortacılara kadar çok sayıda sektörden talep geldiğini bildiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, bu taleplerin çözümü için çalıştıklarını anlattı. Kapanma sürecinde birçok detayın gözden kaçırıldığına işaret eden Kızıltan, bu detayların çözümü için de valilik ve kaymakamlıklara inisiyatifler tanındığını söyledi.
“TEDARIKÇILERE MÜSAMAHA GÖSTERILECEK”
Kendilerine ulaşan sorunları büyük bir titizlikle Vali Yardımcısı İbrahim Küçük ile görüştüklerini kaydeden Kızıltan şu bilgileri verdi: “Örneğin tedarikçilerle ilgili bir sıkıntı yaşanıyordu. 18 günlük kapanma döneminde üreticiler açıkken tedarikçilerin açılmasına dair genelgede bir madde yok. Bu konuda TOBB da hükümetle görüşüyor. Biz de Sayın Valimiz ve Vali Yardımcımızla görüştük. Genelgede tedarikçi diye geçmiyor ama üretici bir üretim yapıyor ve siparişi var. Öncesinde diyelim ki haftaya Perşembe günü iletmesi için sözleşme yapılmış ama tedarikçi kapalı olacağı için malı veremeyecek diye örnekleri anlattık. Sayın Valimiz böyle durumlarda müsamaha göstereceklerini bildirdi.”
“FIRMALARINIZDAN BELGE ALIN”
Tedarikçi firmalara hizmet verdikleri firmalardan yazılı belge almaları tavsiyesinde bulunan Başkan Kızıltan, “Hangi firma ile çalışıyorsanız o firmanın tedarikçisi olduğunuza dair yazı alıp yanınızda bulundurun. Bir sorun yaşarsanız bizzat beni de arayabilirsiniz, Vali Yardımcımız İbrahim Küçük’ü de. İş hayatının durmaması için her türlü kolaylık gösterilecektir” diye konuştu.
“SIGORTACILAR BIR KIŞI ILE ÇALIŞABILECEK”
Aynı şekilde sigorta sektöründe de sorun yaşandığını kaydeden Kızıltan, “Sigorta sektörünün de bir sıkıntısı vardı. İhracat ve lojistik sigortalarında bazı sigortalar dijital ortamda kabul edilmiyor, kağıt üzerinde teslim edilmesi gerekiyordu. Ama sigortacılar kapalı olacak. Konuyu derhal Sayın Valimize ilettik ve sonrasında sigorta sektörümüzden Meclis Üyemiz Hüseyin Dinler gidip Vali yardımcımıza konunun detayları hakkında bilgi verdi. Bu sayede sigorta şirketlerinde bir kişinin adını belirtmek suretiyle ofiste çalışması ve bu belgeleri teslim edecek şekilde limana gidip gelmesi sağlandı. Bu da inisiyatif kullanılarak yapıldı. Teşekkür ediyoruz” dedi.
“GIDADA AYRIM OLMAMALI”
Balık satan işletmelerin de talebi bulunduğunu ancak bu konuda henüz bir sonuç çıkmadığını belirten Kızıltan, “Balık satan arkadaşlar da beni aradı. Genelgede tatlıcı, kuruyemişçi yazıyor ama bizim ismimiz yazmıyor dendi. Ellerindeki ürünlerin bozulacak ürünler olduğunu belirtip eğer dükkanı açmazlarsa büyük zarar oluşacağını belirttiler. Açsalar polis genelgede isimleri yok diye ceza yazıyor. Bu konuyu da ilettik. O kadar basit konular çıkıyor ki. Tek tek ayırmak yerine gıda satanlar açılacak dense,; tatlıcı, kuruyemişçi diye ayrılmasa sorun çözülecekti” değerlendirmesini yaptı.